Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
DDGS Kuku..jpg
Opublikowano

Byl u mnie przedstawiciel firmy Farmer-Brzeziny oferują cala gamę pasz miedzy innymi ddgs kukurydziany po 920 zl za tonę zostawił mi próbkę jest to w formie granulek i zapach ala bimber! Moje pytanie jest czy można tym zastąpić śrutę sojowa w żywieniu krów mlecznych i czy wogóle miał ktoś doczynienia z ta firma?

Opublikowano (edytowane)

DDGS- suszony wywar zbozowy po produkcji spirytusu. Soi nie zastąpi, ale można trochę podmienić. ma sporo białka, zależy z jakiego zboża zrobiony, ale nawet do 40%. Ważne aby kolor nie był ciemno pomarańczowy, czy wręcz brązowy, bo to oznacza, że był mocno przypalany w procesie technologicznym i białko staje się dużo mniej lub w ogóle nie przyswajalne. Moi rodzice stosują ddgs z pszenicy (ceny nie znam w tym momencie) i do tego śruta rzepakowa i soja dla najbardziej wydajnych. Zależy jaka jest cena, ale ogólnie przy bardzo drogiej soi można kupić i CZĘŚCIOWO podmienić soję.

 

wystarczy poszperać w google: Mój odnośnik

Edytowane przez ppp
Opublikowano

no tak, czytałem o tym sporo, ale chciałem sie dowiedzieć od ludzi którzy to stosują czy warto i czy jest ogólnie zainteresowanie tego rodzaju paszą z odpadu gorzelnianego...

Opublikowano

A opasom ktoś daje? Ja daje śrutę+koncentrat, którego cena wynosi ok.1640 t. W składzie ma i śr. rzepakową i sojową, węglan jak również ddgs. Zastanawiam się nad zastosowaniem zamiast koncentratu śr. rzepakowej i właśnie ddgs-u. Powód: cena koncentratu, jak i niezbyt zadowalające przyrosty Ktoś tak może robi?

Opublikowano

Siemka ja stosuje od niedawna ddgs do skarmiania przez opasy mój jest z samej kukurydzy 920 za tonę ma około 30 % białka strawialnego mój weteryniaż mówi że to rewelacja dla opasów i jest to najnańsze jak na razie żródło białka na rynku tańszy tylko mocznik

Opublikowano

Ten cały ddgs to suszony wywar gorzelniany jeśli się nie mylę. Więc tak jeśli to jest mokre i się suszy to ważne żeby w procesie tego suszenie nie przekroczyło 60 a najlepiej 40 stopni celcjusza. Po prostu dlatego że potem białko w zależności od rodzaju rośliny z jakiej pochodzi może być albo wogóle nie wykorzystywane albo całkowicie trawione w żwaczu a krowę interesuje białko które trafia do jelita cienkiego to taki rodzaj białka dla krowy jest najważniejszy. Już nie pamiętam który technolog i z jakiego gospodarstwa zamienił sojówke na zamiennik soi coś co ma mniej białka ogólnego jest droższe daje mniej na sztukę i wiecej białka trafia do jelita cienkiego. W efekcie jest taniej. Mówił też ze jeszcze lepszy był by suszony wywar ale nie można kupić tak dużych ilości jednakowej jakości czyli prawidłowo suszonego. Im dadzą większą temperaturę przy suszeniu tym szybciej jest gotowe i jedna maszyna ma lepsze wykorzystanie jednak dzieję się z tym białkiem to co mówiłem.. jeśli ma ktoś dojście do suszonego prawidłowo wywaru to można próbować zastąpić soję ale to trzeba sprawdzić w praktyce czyli na 2 krowach żywionych tym i tym. Soję można w dużej mierze a i wogóle zastąpić żółtym łubinem. Praktycznie to samo białko a na pewno jeszcze lepiej było by skosić wilgotny łubin i zrobić coś jak ccm z kukurydzy. Ta sytuacja z suszeniem tyczy się wszystkiego co trafia do suszarni. Mam na myśli kukurydze i motylkowe paszowe na rynku. Jak jest tak zdrowo przepalone to ma taki jasny kolor i bardzo kruche nasiona są. Pod zębem nawet nie strzeli. Jest wiele alternatyw dla białka jak i dla energii dla przeżuwaczy ale najlepsze są na pewno objętościówki a treściwe do niezbędnego minimum. ;)

Opublikowano

NAPISZCIE coś na temat tego ddgs!!! czy ktoś to stosował? warto ko kupić? i czy wogóle ludzie to biorą do mieszanek treściwych??

 

DGS super rzecz ja stosuje biorę po parę ton z Agroloku krowy chętnie jedza i jestem zadowolony dodaje go do śruty wraz z śrutą rzepakową, sojową, słonecznikową, + kreda, soda i witaminy

Gość Profil usunięty
Opublikowano

My też z Agroloku bierzemy, głównie dla macior, jako tańszy zamiennik.

Opublikowano

Czy ktoś stosuje MDGS?Mój odnośnik

 

Całkiem ciekawie się to prezentuje, zważywszy na cenę przy 90 % s.m. Jeśli dobrze policzyłem to wynosi około 560 zł brutto. Technologia konserwacji i przechowywania identyczna jak w przypadku kiszenia ziarna kukurydzy. W najbliższym czasie dowiem się więcej czy warto się zabawić.

Opublikowano

W woli sprostowania chciałbym dodać, iż poekstrakcyjną śrutę sojową w naszych realiach ciężko jest całkowicie zastąpić z kilku powodów, a mianowicie pierwszą cechą śruty sojowej jest jej wysoka bo aż ok. ~45% zawartość białka, następnie wyróżnia się tym, że zawiera aminokwasy (egzogenne) m.in. lizynę, metioninę, tryptofan, treoninę, itp. które są niezbędne przy syntezie białek, oraz tym, że po jej obróbce termicznej niwelowanych jest znaczna część substancji antyżywieniowych.

Moim zdaniem idealną alternatywa dla soi byłoby prawne dopuszczenie do stosowania mączek mięsno-kostnych oczywiście na zasadzie stosowania krzyżowego.

Dodam że dobrze byłoby zacząć stosować w żywieniu zwierząt rośliny strączkowe (które miejmy nadzieję wrócą do łask po wprowadzeniu rządowego programu wsparcia uprawy) które to mogą jedynie zmniejszyć ale to w znacznym stopniu zużycie genetycznie modyfikowanej PŚS. Oczywiście zastępstwo to koledzy poruszyliście w danym temacie zmniejszając zużycie soi krajowym DDGS oraz PŚR, aczkolwiek zależy mi na tym aby było to z korzyścią zarówno dla nas jak i dla gleby, gdyż znamy wszyscy dobroczynny wpływ zmianowania, a przede wszystkim roślin strączkowych na strukturę gleby.

Pozdrawiam Mateusz ;)

Opublikowano

pytanie co jeszcze dajesz z tresciwych?w obecnej chwili absolutnie nie oplacalny zakup 1kg bialka z soji kosztuje 4.70zl ,z rzepakowej-3.30zl a ddgs 5.40! ale dla urozmaicenia mieszanki tresciwej jesli ktos stosowal to wypada chociaz troche dodawac ja na pasze tresciwa ktora robie daje 5%ddgs i tyle dawalem caly czas soja 11% i rzepakowa 18.5%

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v