Skocz do zawartości
tomcio1

DDGS

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
DDGS
tomcio1    0

Byl u mnie przedstawiciel firmy Farmer-Brzeziny oferują cala gamę pasz miedzy innymi ddgs kukurydziany po 920 zl za tonę zostawił mi próbkę jest to w formie granulek i zapach ala bimber! Moje pytanie jest czy można tym zastąpić śrutę sojowa w żywieniu krów mlecznych i czy wogóle miał ktoś doczynienia z ta firma?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielhaker    830

Do nas przywozili przez cały czas DDGS po 790zł/t jaki chciałeś: granulowany czy sypki. Tydzień temu cena poszła do góry na 810zł/t ale na 100% nie jestem pewien bo nie mogę znaleźć ostatniej WZ-tki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LEMKEN    0

NAPISZCIE coś na temat tego ddgs!!! czy ktoś to stosował? warto ko kupić? i czy wogóle ludzie to biorą do mieszanek treściwych??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

ppp    71

DDGS- suszony wywar zbozowy po produkcji spirytusu. Soi nie zastąpi, ale można trochę podmienić. ma sporo białka, zależy z jakiego zboża zrobiony, ale nawet do 40%. Ważne aby kolor nie był ciemno pomarańczowy, czy wręcz brązowy, bo to oznacza, że był mocno przypalany w procesie technologicznym i białko staje się dużo mniej lub w ogóle nie przyswajalne. Moi rodzice stosują ddgs z pszenicy (ceny nie znam w tym momencie) i do tego śruta rzepakowa i soja dla najbardziej wydajnych. Zależy jaka jest cena, ale ogólnie przy bardzo drogiej soi można kupić i CZĘŚCIOWO podmienić soję.

 

wystarczy poszperać w google: Mój odnośnik

Edytowano przez ppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LEMKEN    0

no tak, czytałem o tym sporo, ale chciałem sie dowiedzieć od ludzi którzy to stosują czy warto i czy jest ogólnie zainteresowanie tego rodzaju paszą z odpadu gorzelnianego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ppp    71

Moi rodzice stosują- sprawdza się, ale tak jak pisałem soi nie zastąpi- jest tańszy od rzepaku, krowy dobrze pobierają. Godny polecania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dmowski1939    0

A opasom ktoś daje? Ja daje śrutę+koncentrat, którego cena wynosi ok.1640 t. W składzie ma i śr. rzepakową i sojową, węglan jak również ddgs. Zastanawiam się nad zastosowaniem zamiast koncentratu śr. rzepakowej i właśnie ddgs-u. Powód: cena koncentratu, jak i niezbyt zadowalające przyrosty Ktoś tak może robi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomparkiet    1

Siemka ja stosuje od niedawna ddgs do skarmiania przez opasy mój jest z samej kukurydzy 920 za tonę ma około 30 % białka strawialnego mój weteryniaż mówi że to rewelacja dla opasów i jest to najnańsze jak na razie żródło białka na rynku tańszy tylko mocznik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damian007    2

Ten cały ddgs to suszony wywar gorzelniany jeśli się nie mylę. Więc tak jeśli to jest mokre i się suszy to ważne żeby w procesie tego suszenie nie przekroczyło 60 a najlepiej 40 stopni celcjusza. Po prostu dlatego że potem białko w zależności od rodzaju rośliny z jakiej pochodzi może być albo wogóle nie wykorzystywane albo całkowicie trawione w żwaczu a krowę interesuje białko które trafia do jelita cienkiego to taki rodzaj białka dla krowy jest najważniejszy. Już nie pamiętam który technolog i z jakiego gospodarstwa zamienił sojówke na zamiennik soi coś co ma mniej białka ogólnego jest droższe daje mniej na sztukę i wiecej białka trafia do jelita cienkiego. W efekcie jest taniej. Mówił też ze jeszcze lepszy był by suszony wywar ale nie można kupić tak dużych ilości jednakowej jakości czyli prawidłowo suszonego. Im dadzą większą temperaturę przy suszeniu tym szybciej jest gotowe i jedna maszyna ma lepsze wykorzystanie jednak dzieję się z tym białkiem to co mówiłem.. jeśli ma ktoś dojście do suszonego prawidłowo wywaru to można próbować zastąpić soję ale to trzeba sprawdzić w praktyce czyli na 2 krowach żywionych tym i tym. Soję można w dużej mierze a i wogóle zastąpić żółtym łubinem. Praktycznie to samo białko a na pewno jeszcze lepiej było by skosić wilgotny łubin i zrobić coś jak ccm z kukurydzy. Ta sytuacja z suszeniem tyczy się wszystkiego co trafia do suszarni. Mam na myśli kukurydze i motylkowe paszowe na rynku. Jak jest tak zdrowo przepalone to ma taki jasny kolor i bardzo kruche nasiona są. Pod zębem nawet nie strzeli. Jest wiele alternatyw dla białka jak i dla energii dla przeżuwaczy ale najlepsze są na pewno objętościówki a treściwe do niezbędnego minimum. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielhaker    830

Sam kolor nie powie czy jest przypalony czy nie bo w głównej mierze zależy od składu DDGS-u. W jednym może być sama kukurydza a w innym więcej pszenicy i kolor będzie inny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

NAPISZCIE coś na temat tego ddgs!!! czy ktoś to stosował? warto ko kupić? i czy wogóle ludzie to biorą do mieszanek treściwych??

 

DGS super rzecz ja stosuje biorę po parę ton z Agroloku krowy chętnie jedza i jestem zadowolony dodaje go do śruty wraz z śrutą rzepakową, sojową, słonecznikową, + kreda, soda i witaminy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

My też z Agroloku bierzemy, głównie dla macior, jako tańszy zamiennik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1rajdzik    14

Czy ktoś stosuje MDGS?Mój odnośnik

 

Całkiem ciekawie się to prezentuje, zważywszy na cenę przy 90 % s.m. Jeśli dobrze policzyłem to wynosi około 560 zł brutto. Technologia konserwacji i przechowywania identyczna jak w przypadku kiszenia ziarna kukurydzy. W najbliższym czasie dowiem się więcej czy warto się zabawić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DARKPANTER    5

Ja też daję ddgs ale zbożowy białko min. 32% ostatni płaciłem 810 brutto w big-bagach, więc to sam co rzepak a taniej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bizmut    2

W woli sprostowania chciałbym dodać, iż poekstrakcyjną śrutę sojową w naszych realiach ciężko jest całkowicie zastąpić z kilku powodów, a mianowicie pierwszą cechą śruty sojowej jest jej wysoka bo aż ok. ~45% zawartość białka, następnie wyróżnia się tym, że zawiera aminokwasy (egzogenne) m.in. lizynę, metioninę, tryptofan, treoninę, itp. które są niezbędne przy syntezie białek, oraz tym, że po jej obróbce termicznej niwelowanych jest znaczna część substancji antyżywieniowych.

Moim zdaniem idealną alternatywa dla soi byłoby prawne dopuszczenie do stosowania mączek mięsno-kostnych oczywiście na zasadzie stosowania krzyżowego.

Dodam że dobrze byłoby zacząć stosować w żywieniu zwierząt rośliny strączkowe (które miejmy nadzieję wrócą do łask po wprowadzeniu rządowego programu wsparcia uprawy) które to mogą jedynie zmniejszyć ale to w znacznym stopniu zużycie genetycznie modyfikowanej PŚS. Oczywiście zastępstwo to koledzy poruszyliście w danym temacie zmniejszając zużycie soi krajowym DDGS oraz PŚR, aczkolwiek zależy mi na tym aby było to z korzyścią zarówno dla nas jak i dla gleby, gdyż znamy wszyscy dobroczynny wpływ zmianowania, a przede wszystkim roślin strączkowych na strukturę gleby.

Pozdrawiam Mateusz ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartkus    0

Witam wszystkich, podawał ktoś ddgs razem z młótem browarnianym? Obie te pasze to białko? Pzdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielhaker    830

Ile u Was obecnie kosztuje DDGS? U mnie cały czas trzyma się w okolicy 1200-1300zł/t podczas gdy śrutę rzepakową można kupić poniżej 1100zł/t

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
komodo    89

pytanie co jeszcze dajesz z tresciwych?w obecnej chwili absolutnie nie oplacalny zakup 1kg bialka z soji kosztuje 4.70zl ,z rzepakowej-3.30zl a ddgs 5.40! ale dla urozmaicenia mieszanki tresciwej jesli ktos stosowal to wypada chociaz troche dodawac ja na pasze tresciwa ktora robie daje 5%ddgs i tyle dawalem caly czas soja 11% i rzepakowa 18.5%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielhaker    830

Dziś kupiłem po 1120 więc cena lekko zaczęła spadać ale dalej nie jest niższa w stosunku do innych pasz białkowych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez kaczorek
      Ciekawi mnie jakie preparaty mlekozastępcze stosujecie w odchowie cieląt?
       
      Ja stosuje FE-Trank z Josery, bardzo dobre "mleko", cielaki z chęcią piją
    • Przez archi106
      Brak zbóż w zywieniu opasow ... czym zastąpić 
    • Przez AtosPro
      Witam. Chciałem zacząć hodowle bydła mięsnego (tylko buhaje) w systemie pół intensywnym na początek . Mam stajnie z 6 stanowiskami reszata chlywki dla świń , wiatę połączoną z stodołą przy pastwinku więcej niż hektar . Chciałem się spytać jaką rasę wybrać najlepiej na początek pod względem spokojności rasy i jak najmniejszym zawartości tuszczu w tuszy . Wytypowałem takie rasy jak limouse,simental m. ,hereford charolaise czy angusy mięsne ? Jestem bardzo otwarty na nowe propozycje . Tylko w systemie pół intensywnym. I co podawać w SYSTEMIE PÓŁ  INTENSYWNYM?? Dziękuję z góry za wszystki za odpowiedzi .
    • Przez marekfarmer
      Z jakich zbóż robicie pasze treściwa dla byczków. Jakie proporcje ustalacie. Ja stosuje:
      Śruta jęczmienna 40% Śruta Pszenżytnia 40% i 20% Koncentratu Farmer.
×