Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Konsekwencje błędów popełnionych przez księgowego i tak ponosi podatnik, później może jedynie starać się o zwrot kosztów wynikających z zapłaconych kar od księgowego. Zwrot kosztów nastąpi wtedy gdy podatnik UDOWODNI, że księgowy popełnił błąd lub zaniechał działań.

Opublikowano

Powiem więcej: biura rachunkowe mają obowiązek wykupienia ubezpieczenia OC. Chciałem tylko zauważyć, że dla US to rolnik jest odpowiedzialny za błędy w deklaracji. Rolnik oczywiście może dochodzić o zwrot zapłaconych kar u księgowego i to właśnie od tych roszczeń biura są ubezpieczone. Nie jest tak, jak mogłoby wynikać z niektórych wypowiedzi, że zlecam prowadzenie księgowości i już nic mnie nie obchodzi (oczywiście oprócz dostarczania faktur itp.). Dlatego zachęcam do samodzielnego rozliczania się z US, to wcale nie jest trudne i czasochłonne a zaoszczędzicie trochę kasy.

Opublikowano

Zdaje sobie sprawę, że w różnych rejonach kraju, różne są stawki za biuro księgowe ale ja płacę 40 zł za działalność rolniczą i 50 za usługi.

Wiem, że w moich okolicach też stawki powyżej 100 chodzą ale kwestia poszukiwań i rozmowy z innymi lokalnymi rolnikami dużo daje.

Opublikowano

wildagro12

Oczywiście masz 100% rację. Ja prowadzę księgowość sam- NIC TRUDNEGO.

Księgowa/y nie bierze odpowiedzialności za popełnione błędy !!!

Opublikowano

nieprawda ze księgowa nie bierze odpowiedzialności. wszystko zalezy od tego jaka to księgowa i jak to uzgodnimy. Oczywiście za 100 zł na miesiąc nikt nie bedzie brał odpowiedzialności. Wtedy trzeba by było zapłacić około 500 zł bynajmniej u nas

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pytanie posiadam gospodarstwo rolne o pow.20 h mam 30 krów mlecznych i 20 sztuk jałowizny zamierzam kupić nowy traktor na PROW. CZY opłacało by mi się przejść na WAT? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano

Witam, biorę udział w programie MR na bierzący rok i czekam za decyzją w tej sprawie od agencji, najprawdapodobniej jeżeli wszystko pojdzie po mojej myśli i tata dostanie RS a ja MR to od nowego roku będę miał zapisane gosp, a być może jeszcze uda się to zrobić w tym roku. Chciałbym się dowiedzieć czy będę mogł zostać watowcem z dniem przejęcia gospodarstwa??? bo słyszałem ze trzeba mieć udokumentowane 3 miesiace na 20 tyś, a przecież dopiero co dostanę gosp, i podobno te 20 tyś. musi być z roku poprzedniego udokumentowane. a czy liczą się faktóry moich rodziców czy sam muszę mieć rachunki na tą kwotę??? no i czy zmieniają się jakoś przepisy w zwiąku z wchodzeniem na vat od nowego roku??? liczę na odp. pozdrawiam...

Opublikowano

zależy od sytuacji w Twoim gospodarstwie, od struktury sprzedaż i zakupów oraz od planów na przyszłość, najlepiej policzyć wszystko i zobaczyć ile będziesz na + bez żadnej inwestycji bo jak bez inwestycji nie będziesz na + to nie radziłbym się w to bawić bo będziesz narzekał potem że ktoś Ci źle doradził, i pamiętaj ze jak będziesz liczył to licz już po nowych stawkach które będą obowiązywały po nowym roku

Opublikowano

No dobrze to wytłumaczcie mi jak jest teraz z tym vatem od kapitału obrotowego - czy jest stawka 3% na żywiec czy 6%?

stawka 3% obowiązuje do końca 2010 roku dla rolników rozliczających się na zasadach ogólnych, natomiast 6% to stawka zryczałtowanego zwrotu dla rolników ryczałtowych

Opublikowano

Mam pytanie czy rolnik który jest czynnym podatnikiem Vat może z powrotem wrócić na ryczałt? Chodzi o mojego ojca, który jest już starszy wiekiem i zamierza przepisać na mnie gospodarstwo. Zaznaczę, że przepisanie gospodarstwo nie jest obecnie dla nas konieczne, po prostu ojciec chciałby zrezygnować z vat a ja z kolei mam zamiar zostać vatowcem. Trochę obawiam się bo coś mówią o obłożeniu rolników vatowców podatkiem dochodowym i w sumie nikt nie wie jak to będzie za kilka lat z tym vatem.

Opublikowano

kolego, jest taki przepis mówiący o dziedziczeniu gospodarstwa i jest to nawiązanie dotyczące przejęcia zobowiązań podatkowych na rzecz osoby kontynuującej działalność rolniczą.

Dowiadywałem się w US i dostałem ustawę i podstawę prawna mówiącą o ciągłości działalności rolniczej.

Jak znajdę to pisemko to przepisze na forum.

Wynika z niego że kożystniej jest dziedziczyć niż zamykać i otwierać działalnośc rolniczą.

Opublikowano

a kto wie jak to jest w sytuacji jak ktos jaest na vacie i sprzedaje detalicznie np. jaja na rynku.Dodam że tylko to sprzedaje i w 90% w ten sposób.Jak rozliczaćvat?

Jest coś takiego jak sprzedaż niefakturowana, na którą robisz miesięczne zestawienie. Do wartości dokładasz vat i rozliczasz to w deklaracji.

Opublikowano

witam, a moze ktos wie co w przypadku, gdy przypuscmy w trzech miesiacach po sobie nie przedstawie zadnej faktury ani na sprzedaz ani na zakup co w takiej sytuacji zrobi US? chodzi o to, ze np w okresie zimowym zaprzestaje hodowli tucznikow, aby ponownie na wiosne ruszyc z hodowla

Opublikowano

@jaro86 - z tego co się orientuję to deklaracje miesięczne lub kwartalne ( wybór zależy od ciebie) musisz składać regularnie, po prostu w odpowiednich rubrykach będą wpisane kwoty 0, a US nic nie ma do takiej sytuacji.

Ja z kolei mam pytanie: po jakim okresie od zakupu zamortyzuje mi się ciągnik tak abym po jego sprzedaży nie musiał zwracać vatu do US ? Coś słyszałem że po 2,5 roku od zakupu ale wolałbym mieć pewność.