Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

"" "" umowa sprzedaży przyczepy rolniczej, jak i ciągnika, samochodu (pod warunkiem, że jest wykorzystywany do prowadzenia własnej działalności rolniczej do dostawy produktów rolnych oraz świadczenia usług rolniczych), albo innej maszyny rolniczej lub urządzenia wykorzystywanego w gospodarstwie rolnym nie podlega opłacie podatkowej od czynności cywilnoprawnych po spełnieniu określonego warunku.

Tym warunkiem jest spełnienie wymagania, że przynajmniej jedna ze stron umowy sprzedaży to:

rolnik ryczałtowy lub czynnie płacący VAT;

przedsiębiorstwo (także komis) oferujące np. maszyny, urządzenia i inne sprzęty rolnicze, czy też samochody itd. 

A więc jeżeli osoba, która z definicji jest rolnikiem ryczałtowym lub czynnie rozlicza VAT jest zwolniona od płacenia podatków od (zakupu) towarów i usług, czyli w tym przypadku także z zakupu przyczepy, samochodu, maszyny rolniczej i nie ma obowiązku opłacenia podatku od czynności cywilnoprawnych (w wysokości 2% od wartości rynkowej zakupywanej ruchomości).

Najbardziej komfortowa i bezpieczna sytuacja jest dla rolnika ryczałtowego, gdy dokonuje zakupu przyczepy, samochodu lub maszyny rolniczej od innego rolnika ryczałtowego lub firmy oferującej tego typu urządzenia, w tym także rolnika rozliczającego się na zasadach czynnego VAT-u. Wtedy jest zwolniony z opłaty podatku od czynności cywilnoprawnych."

Opublikowano

Dla vatowca vat jest neutralny przy  sprzedaży płodów, źle liczyłeś wcześniej, zyskujesz tylko przy zakupach do gospodarstwa

Opublikowano
10 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Liczę liczę przybyłych stawkach VAT to w plecy w cholerę ma vacie czy roślinna czy zwierzęta

To zależy czy się rozwijasz i planujesz inwestycje czy tylko aby być rolnikiem. A teraz przy vat 0 to jest tak samo jak wcześniej przy 5%.

Jedyną korzyść to teraz dla RR. Bo kupują bez VAT a sprzedają z 7% vat. 

Opublikowano
Dnia 2.06.2022 o 08:12, miwigos napisał:

Dla vatowca vat jest neutralny przy  sprzedaży płodów, źle liczyłeś wcześniej, zyskujesz tylko przy zakupach do gospodarstwa

No wcześniej kupowałem paliwo z VAT 23 a teraz 8 i o tyle tracę w stosunku do ryczałtu

Opublikowano

RR płaci tyle samo , ty nie tracisz , 

RR zyskuje nie płacąc vat w nawozach ,opryskach

Opublikowano

Panowie, jestem podatnikiem Vat, rok temu kupiłem przyczepę na umowę kupna sprzedaży, opłaciłem 2% podatku. Teraz chce ta przyczepę sprzedać, jaki dokument wystawić skoro jestem na vacie, umowa kupna-sprzedaży czy faktura Vat marża? Dodam, ze Sprzedawana będzie za taka sama wartość jak zakupiona

Opublikowano

No Ok ale to by nie miło sensu, drugi raz podatek będę musiał płacić od tej przyczepy? Już raz PCC płaciłem 2% teraz odprowadzić VAT? Na jakiej podstawie jak nic do tej przyczepy nie było kupowane i rozliczane. 

Opublikowano
37 minut temu, SawekIlecki napisał:

No Ok ale to by nie miło sensu, drugi raz podatek będę musiał płacić od tej przyczepy? Już raz PCC płaciłem 2% teraz odprowadzić VAT? Na jakiej podstawie jak nic do tej przyczepy nie było kupowane i rozliczane. 

A kogo obchodzi, że zapłaciłeś pcc? Jak sprzedasz, to kupujący zapłaci Ci vat, a Ty go oddasz do us.

Jak jest zarejestrowana to nie kombinuj tylko f-vat.

Opublikowano
8 godzin temu, Sadek napisał:

Z tym zapłaceniem przez kupującego to tak średnio,  kupił za 5000  aby nie stracić musi sprzedać za 6150 i tu zaczynają się kłopoty. 

To nie są kłopoty, tylko brak wiedzy jak funkcjonuje vat.

Opublikowano (edytowane)

Wiem jak funkcjonuje VAT,  kolega piszę że sprzedaż za tą samą cenę co kupił a okazuje się że albo musi stracić 23% lub podnieść cenę o 23% aby nie stracić. 

Edytowane przez Sadek
Edycja
Opublikowano (edytowane)

No to w końcu jak kupujesz od rolnika rr to jest ten obowiązek PCC czy nie.

W sieci jest wpis świadczący iż ewidentnie nie trzeba gdy :

"przynajmniej jedna ze stron umowy sprzedaży to:

• rolnik ryczałtowy lub czynnie płacący VAT;
  • przedsiębiorstwo (także komis) oferujące np. maszyny, urządzenia i inne sprzęty rolnicze, czy też samochody itd. 

A więc jeżeli osoba, która z definicji jest rolnikiem ryczałtowym lub czynnie rozlicza VAT jest zwolniona od płacenia podatków od (zakupu) towarów i usług, czyli w tym przypadku także z zakupu przyczepy, samochodu, maszyny rolniczej i nie ma obowiązku opłacenia podatku od czynności cywilnoprawnych (w wysokości 2% od wartości rynkowej zakupywanej ruchomości).

Z kolei, jeżeli osoba, która dokonuje zakupu np. przyczepy rolniczej od drugiej osoby (obie strony nie są płatnikami czynnego VAT-u, ani rolnikami ryczałtowymi zwolnionym od podatku od towaru i usług) to w takim wypadku nabywający przyczepę musiałby zapłacić podatek od PCC. 

Edytowane przez piotrols
Opublikowano

Po rozmowie z Panią w US powiedziała ze mogę wystawić fakturę VAT marża i wtedy nawet jakbym sprzedał drożej to VAT bym odprowadzał tylko od wzrostu wartości ale ze będzie sprzedana za ta sama kwotę co zakupiona to vatu nie odprowadzam wtedy. To by miało sens i logikę wtedy. Jeszcze jutro będę się dowiadywał. Tu właśnie nie jest ryzyko ani jakieś kombinowanie tylko tak na prawdę brak wiedzy. 

Opublikowano

Te 4/5 to tzw. korekta wieloletnia i dotyczy środków trwałych o wartości powyżej 15 tys. Jest ona związana ze zmianą przeznaczenia środka trwałego w powyzszym przypadku akurat z czynności zwolnionych na opodatkowane.