Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, mysza103 napisał:

Kuzyn z pół roku temu wrócił do rr bez żadnych problemów . Składasz oświadczenie że z dniem tym i tym przestajesz się rozliczać na zasadach ogólnych i tyle

I nic się  nie rozliczał nie wierzę ,po żniwach nic nie sprzedam ,zrobię zapasy paliwa ,nawozy na przyszły sezon i sobie tak wyjdę ,bez rozliczania

Opublikowano
24 minuty temu, mysza103 napisał:

Kuzyn z pół roku temu wrócił do rr bez żadnych problemów . Składasz oświadczenie że z dniem tym i tym przestajesz się rozliczać na zasadach ogólnych i tyle

Tak, tak, a świstak siedzi....... Nie ma takiej opcji. Będzie ciekawie jak po prawie 5latach us "sobie przypomni" i zrobi magiel. Oj zaboli.

Opublikowano

A co ma niby zaboleć .  W 2012 r przeszedł na vat kupując ciągnik z turem ,przyczepę , siewnik do warzyw ,kombajn do warzyw i trochę jeszcze drobnicy . Przez ostatnie 5 lat nie inwestował w żadne środki trwałe , tylko na bieżące wydatki . Więc do czego ma się us doczepić .

22 minuty temu, miwigos napisał:

I nic się  nie rozliczał nie wierzę ,po żniwach nic nie sprzedam ,zrobię zapasy paliwa ,nawozy na przyszły sezon i sobie tak wyjdę ,bez rozliczania

No wiadomo że jak kupisz cysterne  ON  na 3 lata zapasu to się będą czepiać , ale jak nie sprzedaż zboża po żniwach to dlaczego mieli by się czepiać . Możesz sprzedać kiedy będzie wyższa cena . 

• Like 1
Opublikowano

Jeżeli ktoś przez 5 pełnych lat nie inwestował w maszyny, uważał na faktury żeby nie były powyżej 15tys to nie ma przeszkód żeby bez żadnych kosztów zrezygnować z vatu. Nikt cię nie rozliczy ile zostało ON, pasz i innych środków produkcji nawet zakupionych w ostatnim miesiącu bycia na vacie. Znam kilka osób, które tak zrobiły wiedząc, że niedługo będą kończyć z krowami i prowadzeniem gospodarstwa. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Tipik napisał:

Panowie musze opłacić zamówienie handlowe z Bina za silos  i teraz tak kwota to 30 tys brutto a od 15 tys brutto trzeba z podzielona płatnością ale Pan od Bina powiedział mi że jeśli montaż jest na osobnym zamówieniu to nie trzeba płacić mechanizmem podzielonej płatności

Od 15tyś . obowiązkowo ,   jeśli towary są  w    załączniku nr 15 do ustawy o VAT  ,  tzw. towarów i usług wrażliwych (np. paliwa, stal, węgiel, smartfony i tablety czy usługi budowlane).   https://kidp.pl/files/aktyprawne/1120(4).pdf

Opublikowano
15 minut temu, Dodi napisał:

Jeżeli ktoś przez 5 pełnych lat nie inwestował w maszyny, uważał na faktury żeby nie były powyżej 15tys to nie ma przeszkód żeby bez żadnych kosztów zrezygnować z vatu. Nikt cię nie rozliczy ile zostało ON, pasz i innych środków produkcji nawet zakupionych w ostatnim miesiącu bycia na vacie. Znam kilka osób, które tak zrobiły wiedząc, że niedługo będą kończyć z krowami i prowadzeniem gospodarstwa. 

To musi być małe gospodarstwo żeby przez 5 lat nie było faktury na 15 tyś,

Opublikowano
7 minut temu, miwigos napisał:

To musi być małe gospodarstwo żeby przez 5 lat nie było faktury na 15 tyś,

Jeśli będzie taka faktura , to trzeba robić korektę i oddać część Vatu z zakupów  ?

Opublikowano (edytowane)

Te faktury powyżej 15.000 to raczej środki trwałe lub paliwo , i to że musisz płacić przelewem (teraz chyba zrobili 10 czy 12 tys. ) Sprzedać przecież wolno ci  jednorazowo za ponad 15 tys czy kupić nawóz np . za 20 tys na bieżące potrzeby . 

Bardziej chodzi o to że nie inwestujesz dużych środków na miesiąc przed wyjściem z vatu , bo to będzie od razu podejrzane

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

Nasz powrót na ryczałt na pierwszy rzut oka nie spełnia wymienionych w linku przesłanek do wykonania spisu z natury . Nie kończymy działalności "jedynie " wracamy do zwolnienia . Jeśli trzeba by zapłacić Vat od wszystkiego co mamy w gospodarstwie to ... nieciekawie . "Warto zaznaczyć, że rolnik rezygnując z bycia podatni‑ kiem VAT nie likwiduje działalności w rozumieniu art. 14 ustawy o VAT, w związku z czym nie ma obowiązku sporządzania i opodatkowania remanentu likwidacyjnego" . https://www.kalendarzrolnikow.pl/8561/jak-wyjsc-z-vat-i-powrocic-do-ryczaltu  https://www.kalendarzrolnikow.pl/8561/jak-wyjsc-z-vat-i-powrocic-do-ryczaltu

Opublikowano

To takie gospodarstwo jak moje, małe ale rentowne.

Z tym zwrotem Vatu muszę dopytać księgowej, bo jak nie będę mógł ich wykorzystać to po co mi przechodzić na VAT do cholery???

Kontroli się nie boję, bo nic nie kombinuję. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Płaciłem MPP za materiały. Całą kwotę. 

A Tobie księgowa zwrot wpisała w rubryke deklaracji 55, a żeby dostać na konto najbezpieczniej w 57. Jej błąd, Twoje niedopatrzenie.  Jeśli wysyła Ci deklarację możesz sprawdzić. 

Edytowane przez Dodi
Opublikowano

Wychodzi, że fezoi ma rację.

Rozważmy pewien przypadek: jestem na vacie, z końcem roku wychodzę z vatu nie sprzedając plonów, a mając zakupione na następny sezon nawozy, śor, paliwo. . Sprzedaję je będąc już na ryczałcie. Powrót na vat zdaje się chyba po roku. Plony sprzedaję w grudniu, a w styczniu będąc na vat kupuje znowu nawozy, śor, paliwo( pomijam poziom cen, pokazuję tylko mechanizm). Czy gdzieś popełniłem błąd? Sądzicie, że us nie będzie miał zastrzeżeń? Mój us zawsze potwierdzał konieczność spisu z natury, fakt było to kilka lat temu.

Opublikowano
12 godzin temu, ravoj napisał:

Z tym zwrotem Vatu muszę dopytać księgowej, bo jak nie będę mógł ich wykorzystać to po co mi przechodzić na VAT do cholery???

Ja zamierzam podać do rozliczeń konto prywatne, a jak wiadomo  w takim przypadku zwrot vatu trafi w całości na takie konto i po problemie.

Opublikowano

Jak będzie miał konto prywatne i nie będzie na białej liście to nie dostanie zwrotu z US. Kolega tak miał w tamtym roku i musiał zmienić konto na firmowe, ale zwrot dostał na normalne. (dzwonili do niego że skarbowego). 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam normalne konto prywatne podane do US i do tego z automatu utworzyli mi kolejny rachunek do MPP, ale zwroty VAT z US dostaję na te  konto prywatne. Żadnego konta firmowego nie zakładałem, księgowa aby jakiś druczek przygotowała i na białą listę wpisali mi konto prywatne.

W 2020 dostawałem normalnie zwroty na konto prywatne podane do rozliczeń w US, w 2021 jeszcze zwrotu nie dostawałem to nie wypowiem się na ten temat. Ale z tego co rozmawiałem z księgową to jest kwestia wypełnienia odpowiedniej rubryki i wtedy US przelewa zwrot na odpowiednie konto.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Dodi napisał:

Płaciłem MPP za materiały. Całą kwotę. 

A Tobie księgowa zwrot wpisała w rubryke deklaracji 55, a żeby dostać na konto najbezpieczniej w 57. Jej błąd, Twoje niedopatrzenie.  Jeśli wysyła Ci deklarację możesz sprawdzić. 

Dzwoniłem do BINA i księgowej swojej obydwoje wytłumaczyli ze to nie jest stal tylko gotowe produkty przetworzone czyki sikos schody przenośniki mocowania. W sumie maja chyba racje bo przecież np plug jest tez w 100% ze stali a płaci się normalnie a nie MPP

Edytowane przez Tipik