Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żałuję, że wcześniej nie przeszedłem na VAT, bo na chwilę obecną więcej dokładam a mam już kilka sprzętów nowych. Ogarnę księgowość sam, w nogach nie śpię, tylko pytam o program, czy ktoś z Was pracuje na jakimś dobrym darmowym albo online o taniej subskrypcji.  Program do wysyłania jpk-ów ogarnąłem, jest darmowy na stronie MF. VAT-7 też ogarnę przez e-deklaracje, tylko trzeba mi coś do księgowania co będzie liczyło co trzeba i generowało rejestr zakupów i sprzedaży. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

Ja jestem za firmą, płaci się ze 100zł na miesiąc i oni znają wszystkie przepisy na bieżąco i jestem zdania ze nikt wszystkiego sam nie zrobi i za takie pieniądze szkoda czasu jak ktoś może nam  zulżycz w tej wszystkiej papirologi bo tej papirologi w gospodarstwie jest multum nie chodzi o vat to akurat w dziedzinie vatu wole zapłacić i mieć z główki i  jeden obowiązek mniej.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał:

Żałuję, że wcześniej nie przeszedłem na VAT, bo na chwilę obecną więcej dokładam a mam już kilka sprzętów nowych. Ogarnę księgowość sam, w nogach nie śpię, tylko pytam o program, czy ktoś z Was pracuje na jakimś dobrym darmowym albo online o taniej subskrypcji.  Program do wysyłania jpk-ów ogarnąłem, jest darmowy na stronie MF. VAT-7 też ogarnę przez e-deklaracje, tylko trzeba mi coś do księgowania co będzie liczyło co trzeba i generowało rejestr zakupów i sprzedaży. 

Pozdrawiam. 

Robię w TaxMachine 100 złotych rocznie, pierwszy rok gratis.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

spróbuję to ogarnąć, bo dzięki zwrotowi VAT będę mógł kupić New Holanda albo Majora  zamiast chińczka. Planowałem 40 tys do dotacji dołożyć.  Licząc netto wychodzi całkiem inny traktor. 

Opublikowano

Podobno vat na nasiona jest teraz 8% a był 5.

Polecam taxmachine wpisujesz dane z faktury sam wszystko wylicza i wstawia w odpowiednie miejsca w deklaracji. Za czerwiec 20min roboty i 100 w kieszeni. 

Opublikowano

kurde, jeszcze specjalne konto musi być, teraz będą mnie rżnąć na koncie, na którym pojawi się coś raz na trzy miesiące, co za kraj. Spółdzielcze banki to największe złodziejstwo wśród banków. 

Opublikowano
14 godzin temu, ravoj napisał:

kurde, jeszcze specjalne konto musi być, teraz będą mnie rżnąć na koncie, na którym pojawi się coś raz na trzy miesiące, co za kraj. Spółdzielcze banki to największe złodziejstwo wśród banków. 

Mam w spółdzielczym i nie narzekam, uważam że BGŻ jest droższy.

Opublikowano
Dnia 5.08.2020 o 08:28, ravoj napisał:

Bank Spółdzielcze jest najtańszym teraz po obniżeniu stóp procentowych inne banki będą dopiero doić będziesz przepraszał Bank Spółdzielczy .

Opublikowano (edytowane)

Chcąc dodać jeszcze jedno konto bankowe (drugie poza tym które jest zgłoszone teraz) do białej listy muszę złożyć nip-7 i załacznik nip-B?

W vat-b muszę wpisać oba konta - te STARE które jest już na białej liście i NOWE, które teraz chcę dopisać do tej listy?

I oczywiście muszę wszystko zrobić osobiście - nie mam kwalifik. podpisu ele.?

Edytowane przez vat
Opublikowano
38 minut temu, vat napisał:

Chcąc dodać jeszcze jedno konto bankowe (drugie poza tym które jest zgłoszone teraz) do białej listy muszę złożyć vat-7 i załacznik vat-B?

W vat-b muszę wpisać oba konta - te STARE które jest już na białej liście i NOWE, które teraz chcę dopisać do tej listy?

I oczywiście muszę wszystko zrobić osobiście - nie mam kwalifik. podpisu ele.?

Myślę, że sam NIP-7 (nie VAT-7) wystarczy. Załóż sobie profil zaufany i wyślesz elektronicznie.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, M-R napisał:

Myślę, że sam NIP-7 (nie VAT-7) wystarczy. Załóż sobie profil zaufany i wyślesz elektronicznie.

pomyłka powinno być nip-7 i nip-b.

Mam profil zaufany i próbowałem to zrobić poprzez ePuap, ale pojawia się komunikat, że muszę mieć podpis KWALIFIKOWANY.

Jak to zrobić?

Opublikowano
10 godzin temu, vat napisał:

pomyłka powinno być nip-7 i nip-b.

Mam profil zaufany i próbowałem to zrobić poprzez ePuap, ale pojawia się komunikat, że muszę mieć podpis KWALIFIKOWANY.

Jak to zrobić?

Logujesz się -> wybierasz właściwy US -> pismo ogólne  do podmiotu -> jako załącznik dodajesz skan nip-7 -> podpis profilem zaufanym

Nie działa Ci to tak?

• Like 1
Opublikowano

Jak to jest z przejściem na vat? Trzeba od nowego miesiąca? Jak chciałbym teraz to od października? Co z wrześniowymi fakturami? Przepadły? Czy wstecz też coś można odliczyć, bo jak dobrze kojarzę, to chyba była taka opcja. Hmm?

Opublikowano
kris148a napisał:

Kupując krowę (ja rolnik jestem na vat) mogę wystawić za tą krowę fakturę RR i potem odciągnąć sobie od niej vat czy tylko to tak działa przy kupnie zboża?

aderus napisał:

kris148a  tak tylko musisz  ryczaltowemu zaplacic przelewem na konto

a jak to jest z zakupem stada podstawowego loch od taty który przechodzi na emeryturę i jest na ryczałcie a ja VAT, rozumiem że urząd raczej nie będzie się czepiał czemu od niego je kupiłem, przecież mógł mi tato dać je jako darowizne