Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jak to jest z zakupem ziemi mozna odliczyc vat? od tej ziemi lub od kredytu?

vat jest tylko przy działkach budowlanych czy siedliskach jak od gminy czy agencji to wtedy odliczysz.Przy gruntach ornych niema vatu

Opublikowano

@lambogrand Us się nie czepia takich rzeczy, bo poza przychodami ze sprzedaży masz jeszcze dopłaty, i inne dotacje a poza tym przecież możesz mieć jakiś zapas środków finansowych z lat ubiegłych czy innych źródeł (oczywiście legalnych i opodatkowanych)

Opublikowano

za dużego przypału nie można robić... że vatowiec będzie kupował setkami ton złoże i sprzedawał przykładowo 2 prosiaki... a ryczałtowiec bez kupna zboża będzie sprzedawał tysiące prosiaków... tak nie można ;)

Opublikowano

dzieki qazi mam zamiar pozadna szope postawic na maszyny,zboze, warsztat itp. zima przejde na vat bo teraz inwestycji niebedzie duzych w styczniu bede wiecej kupowal niz sprzedawal

Opublikowano

@ RolnikSprzedawca to znaczy że tak jak na ryczałcie dostawałem 6 % , to na VAT dostane 3 % dla siebie a te pozostałe 3 % muszę do US odprowadzić ??????

nic nie dostaniesz dla siebie cały VAT wpłacasz do US, chyba że więcej VAT-u zapłacisz kupując towary, wtedy nadwyżkę zwróci Ci US

@ szmergiel oj chyba jak Cię US skontroluje będziesz miał kłopoty ;)

Opublikowano

Czyli nie wiem czy mi się opłaca wchodzić na vat obliczyłem że od mojej sprzedaży dostaje rocznie ok 12 tys vatu to te 6% a z zakupów dostawał bym ok 9tys. Tak więc przy trzodzie lepiej zostać przy ryczałcie ;)

Opublikowano

No ale mam coś w planach bo teraz czekam nad programem MR I MGR i planujemy z Ojcem podzielić nasze 40 ha na 2 gospodarstwa . i wtedy ja bym miał 20 i on swoje 20 by mi wydzierżawił żeby nie było problemu z 120 konnym ciągnikiem na PROW . A teraz pytanie do ciebie @gazi Czy jak ja będąc na VAT Sprzedając zboże ojcu i mieć obrót ok 100 tys a koszty ok 30 to US się do mnie nie doczepi o inwestycje ?? Czy lepiej jakbym wykazywał że zboże sam spotrzebuje ewentualnie coś tam ojcu sprzedam . A na tym zbożu będę trzymał lochy na prosiaki które później będę ojcu sprzedawał bo od 500 prosiąt dużo VAT do US nie będzie . a jak myślisz nie będą się czepiać bo mając jakąś hodowle bym mógł jakieś produkty do hodowli też kupować . Co ty na to ???

Opublikowano

nie do końca Cię rozumiem

jeżeli masz hodowlę to możesz odliczać VAT od wszystkiego co jest ci potrzebne do tej hodowli, nie mając jej nie odliczysz np. paszy i innych

co do czepiania to US szczerze mówiąc mało obchodzi jakie masz koszty(bo jesteś tylko na rozliczeniu VAT a nie na podatku dochodowym) u nas koszty to ok 90% przychodów i nikt się nie czepia

Opublikowano

Razem z tatą chcemy podzielić gosp na 2 oddzielne żeby on mógł sprzedawać tuczniki i dostawać ten VAT na ryczałcie a ja wszedł bym na VAT bo chcę kupować maszyny na PROW a jednocześnie chcemy żeby ten VAT ze sprzedaży tuczników nie przepadał . A ja bym tylko od tych prosiąt rozliczał bym z US wiesz na prosiętach to mniejsze sumy są i VAT u będzie mniej . Jak myślisz może tak być ???????

Może ktoś jeszcze jest na takim rozwiązaniu ???????

Opublikowano

wszystko fajnie tylko żeby cokolwiek doradzić najlepiej byłoby znać trochę szczegółów

a po za tym coś takiego może przejść bo wiele osób tak robi

Opublikowano

chyba koledze @krzys8118 chodzi o to że on jako vatowiec produkuje wszystko a sprzedaż jest na ojca ryczałtowca... wtedy kosztu produkcji odliczy sobie + 6% ze sprzedaży... wszystko pięknie i ryzykowne... tak nie radze robić...

Opublikowano

ja bym ojcu prosiaki sprzedawał i wystawiał mu faktury na nie i od tego VAT odprowadzał do US . a odnośnie kosztu do produkcji to ja bym kupował tylko śr sojową i premiks dla loch i prosiąt a resztę premiksy dla tuczników to już ojciec ja już nie żeby Us się nie czepiał . Czy myślicie żeby tylko roślinki mieć i tylko zboże sprzedać ojcu i od tego VAT odprowadzić i nie wchodzić w żadne środki do produkcji trzody

Opublikowano

Ja bym sobie odpuścił sprzedawanie trzody pierw ojcu a potem ojciec dalej. Jak Ci zrobią kontrolę mogą się czepiać, a nawet powiedzieć wprost że ich kantujesz. A zrobią na pewno jak kupisz jakąś większą maszynę (w każdym razie jak pierwszy raz poprosisz ich o zwrot VATu) Zboże możesz ojciec na siebie sprzedawać bo nikt CI nie udowodni ile tego zboża wyprodukował i może mieć zapasy z zeszłego roku, ale też wszystko ma swoje granice.

Weź też pod uwagę, że jak kupujesz np. maszyny to masz 22% VATu

a jak sprzedajesz zboże to 3%

Czyli, żeby zboże pokryło wartość maszyny o wartości 100tys zł to musisz go sprzedać za 700tys.

Dopłaty nie podlegają opodatkowaniu, więc w zasadzie czasem to można bez żadnej maszyny wyjśc do przodu na VAT

Opublikowano

Przy sprzedaży tuczników i kupowaniu kosztów do produkcji nie wyjdziesz na VAT cie na plus kolego @Bialy za dużo byś musiał odprowadzać . I to ja był bym na VAT cie a nie ojciec on miał by hodowle

Opublikowano

Trzeba przyznac dosyć karkołomna inzynierja finansowa i nie tylko. Ojciec hoduje świnie pomimo że nie ma ziemi bo wydzirżawił wszystko kupuje Ty mu sprzedajesz zboże i prosiaki, przecież jak ktos w US się za to zabierze to kłopoty murowane. Czy myślicie że tam pracują idioci oni w życiu nie takie numery widzieli dowolnosc interpretacji przepisów w polsce pozwoliła im nie takich puścic z torbami np Optimus. jak sprzedaż prosiaki i zboże to i tak vat musisz odliczyć a przeciez nie wykazesz że sprzedajesz prosiaka po 10 zł czy 100 kg zbboża na miesiąć. Pozatym w dalszym ciągu produkcji możesz odliczać inne środki do produkcji. Policz sobie dokładnie kożyśći jakie z tej kombinacji osiągniesz czy to się opłaca a potem dopiero kombinuj.

Opublikowano

@hubertuss ja bym sprzedawał tylko prosiaki ojcu a zboże że skarmiam lochami a kto mi udowodni ile mam ton z ha mogę mieć 5 a mogę 3 . ojcu tez nie udowodnią jak będzie na ryczałcie że produkuje świnie na tym zbożu przecież on nie będzie musiał wykazywać skąd kupuje , na czym produkuje świnie .

Na sprzedaży trzody przejście na VAT jest nie opłacalne Ja chyba będę tylko przy produkcji roślinnej i tylko zboże sprzedawał ojcu i od tego VAT odprowadzał . Tak będzie najprościej