Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadzam się z heniem2 . Dla ciebie krowa jest towarem a nie śr.trw. i nie można tu stosować zwolnienia.

Tak jak w innej działalności np. sklep , podatnik zwolniony kupuje towar , a potem przechodzi na zasady ogólne , i od tego momentu cały towar który sprzedaje opodatkowuje vatem , bez względu na to kiedy go zakupił .

Zasady dla środów trwałych są inne niż dla sprzedawanego towaru

Opublikowano

Tak ale jeśli pobudujesz budynek i odliczysz Vat to jest rozliczany w ciągu 10 lat i jesli po trzech latach zrezygnujesz to będzisz musiał 70% tego odliczonego zwrócić do urzędu skarbowego :(

Opublikowano

A jak księgować faktury za padłe zwierzęta? Gmina pokrywa cały koszt ale faktura przychodzi do mnie i jest napisane zapłacono. Księgować to jako normalny zakup i odliczyć vat ?

Opublikowano

No zmienia się tylko tydzień już został na sprzedaż zw po 1 stycznia 23% vat :( jakoś trza ten budżet łatać panie Tusk ;)

Opublikowano

Rzeczywiście też tak słyszałem ze od 1 stycznia na takie maszyny bedzie 23% takze jezeli je macie to teraz jest odpowiedni czas aby sprzedawać ze stawką zw

Opublikowano

Nie mam za bardzo teraz czasu ale poszukajcie sobie gdzieś ja brałem udział w szkoleniu bo od kilku lat jestem na vat i organizują takie szkolenia dla vatowcó więc to na 100 % pewna informacja

Opublikowano

Witam :)

Czy mogę też również odliczyć sobie vat od samochodu osobowego który będzie wykorzytstywany również w rolnictwie pewnie będzie to suzuki grand vitara.

I mam takie pytanie czy sprzedając kombajn ze stołem do rzepaku za który odliczyłem sobie vat muszę wystawić na niego fakturę vat ??

Opublikowano

od osobówki całego vatu nie możesz odliczyć, chyba że kupisz go z kratką na początku 2014 roku, jeśli kombajn kupi osoba fizyczna nieprowadząca DG lub rolnik ryczałtowiec to nie musisz wystawiać faktury, nabijasz to tylko na kasie, a jeśli jeszcze jej nie masz to zyskujesz w takim przypadku obowiązek zainstalowania a sprzedaż ewidencjonujesz bez wystawienia faktury

http://www.experto24.pl/podatki/vat-i-akcyza/dostawa-uzywanych-samochodow-osobowych-bedzie-zwolniona-z-vat.html

i co teraz zrobić z maszynami nabytymi przed przejściem na zasady ogólne? darować to ryczałtowcowi?

Opublikowano
no jednak nie

13.12.2013. Opublikowane w kategorii VAT i akcyza

Sprzedaż towarów używanych nadal bez podatku

podaj konkretnego linka do artykułu.

od osobówki całego vatu nie możesz odliczyć, chyba że kupisz go z kratką na początku 2014 roku, jeśli kombajn kupi osoba fizyczna nieprowadząca DG lub rolnik ryczałtowiec to nie musisz wystawiać faktury, nabijasz to tylko na kasie, a jeśli jeszcze jej nie masz to zyskujesz w takim przypadku obowiązek zainstalowania a sprzedaż ewidencjonujesz bez wystawienia faktury

http://www.experto24...iona-z-vat.html

i co teraz zrobić z maszynami nabytymi przed przejściem na zasady ogólne? darować to ryczałtowcowi?

co do tej kasy - przy sprzedaży chyba musza być spełnione 2 warunki:

1. musisz osiągnąć pewien pułap (było 40 a jest 20 tys pln AFAIR) ze sprzedaży ryczałtowcom lub osobom nieprowadzącym DG,

2. musisz też wystawić ponad chyba 50 faktur z czego ileś tam musi być na ryczałtowców ....

i oba te warunki muszą być spełnione żeby zaistniała konieczność instalowania kasy.

O ile pierwszy warunek - 20 tys w tym roku spełnić jest łatwo o tyle drugi to już zależy od gospodarstwa.

Księgowa właśnie mi to tłumaczyła na początku tego roku bo te 20 tysia to prawie osiągnąłem zdejmując nieużywane maszyny z Ewidencji. Mówiła że mogę spać spokojnie o ile nie wystawię iluś tam faktur do końca roku. Może ktoś to potwierdzić?

Opublikowano

Witam kolegów! Jak niemal wszyscy z was niegdyś stoimy z ojcem przed decyzją przejść czy też nie przejść na vat? Nie będe ukrywał że sporym motywatorem jest nowy kombajn który kupujemy a na którym jest przeszło 100tys zł vatu..! Nasze gospodarstwo nastawione jest na hodowle bydła mlecznego rocznie sprzedajemy ok 300 tys litrów mleka, żywiec, byczki, rzepak, burak cukrowy i pszenice. Łącznie mamy ok 110h ziemi. W tej chwili całe gospodarstwo jest na ojca z racji cierpliwego oczekiwania na MR :] Kupujemy sporo paliwa ok 20tys litrów rocznie, nawozy, środki ochrony roślin i inne drobniejsze rzeczy.. Chciałbym nawiązać kontakt z kimś w podobnej sytuacji z gospodarstwem o podobnym profilu..