Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zameldowania tylko prowadzenia działalności - główna siedziba.

ja mieszkam i jestem zameldowany w jednym powiecie i mam tam, część gospodarstwa a w drugim mam większość, biuro itp i tam w skarbowym vat rozliczam. Inaczej jest z podatkiem od płac pracowników i zusem, te rozliczam w miejscu zamieszkania.

Opublikowano

pytanie brzmi jak jest zdefiniowane miejsce prowadzenia działalności w przypadku gospodarstwa rolnego, akurat ja nie posiadam budynków mieszkalnych, więc często zmieniam miejsce zamieszkania, czy mogę wobec tego zmienić US?

Opublikowano

Ustawa vat

Art. 3. 1. Właściwym dla podatnika organem podatkowym jest naczelnik urzędu skarbowego właściwy ze względu na miejsce wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, z zastrzeżeniem ust. 2-5.

2. Jeżeli czynności podlegające opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług są wykonywane na terenie objętym zakresem działania dwóch lub więcej urzędów skarbowych, właściwość miejscową ustala się dla:

....................

2) osób fizycznych - ze względu na miejsce zamieszkania.

Opublikowano

Może gdzies zachowało mi się xero. Przy wcześniejszym zwrocie NALEŻY dołączyć wszystkie oczywiście podpisane xera faktur, xera potwierdzenia przelewów jeżeli takowe były (przy płatnościach przelewem).

No i obowiązkowo suma w niedzielę przy hojnej tacy dla proboszcza :)

Opublikowano

Nie miejsca zameldowania ale zamieszkania.

Nie ma definicji miejsca zamieszkania do celów urzędowych.

Ja zameldowany jestem w jednej gminie a większą część gospodarstwa mam w innej gminie i powiecie i tamten US stwierdził żebym się u nich rozliczał.

Podobnie jest teraz ze śmieciami. W miejscu mojego zameldowania zamieszkuje tylko zona i dzieci i od nich płacę za śmieci a w gospodarstwie zadeklarowałem ja zamieszkanie i płacę za śmieci od 1 osoby.

Opublikowano

Wiec chodzi o to że kupiłem auto osobowe i moge odliczyc 6 tys Vat-u. Rozliczam sie kwartalniei nie wiem jak to teraz wpisać w deklaracji Vat7K. Mam program do ksiegowania i wypełniania deklaracji ale chce on mi odliczyć całą wartość Vat-u. W deklaracji w kolumnie D.2. Nabycie towarów i usług zaliczanych u płatnika do środków trwałych wpisze cała wartość netto i podatek naliczony. I pożniej w kolumnie D.3. Korekta podatku naliczonego od nabycia środków trwałych pomniejszę Vat o taka kwotę by pozostało max. 6000zł. Dobrze to będzie, czy trzeba to zrobić inaczej?

Opublikowano

Witam. Wspomniałem ostatnio mojemu księgowemu, że będę chcial rozwiązac umowe, ponieważ chce sam prowadzic rachunki. On do mnie, że troche nie ładnie robie, bo oni wszystkim się zajeli ja sobie zgarnąłem sporą wartość vatu, do tego nic im na początku nie mowiłem, że będę chciał zakończyć współprace. Dodam, że rozliczali mnie przez rok średnia ilośc faktur to może ze 12 na miesiac za to brali 150zł brutto. Okres wypowiedzenia 1 miesiąc. Nie wiem czy on ma troche racji czy raczej nie mam sie czym przejmowac

Opublikowano

100 netto jak dam do 30 faktur. Za każde następne 30 faktur po 50PLN.

Czy to dużo - nie wiem, pewnie nie ale nie mam czasu babrać się z byciem na bieżąco. Poza tym nieważne kiedy zaniosę księgowej kwity (zawsze ubiegam się o zwrot w 25 dni) to zawsze biuro złoży w pierwszym możliwym terminie tak więc mam święty spokój.

Poza tym są dość szczegółowi w sprawdzaniu faktur.

Opublikowano

To troszke chyba zemnie żdzierają kase. I jeszcze mają pretensje, że chce skonczyć współprace. Oby mi tylko wszystkie dokumenty oddali

kolego ja płacę 80zł netto za 10 faktur w miesiącu

Opublikowano (edytowane)

A czy nie lepiej wam rozliczać sie samemu? Ja to robie od kilku lat, przeszedłem pare kontroli z US i nigdy nic sie nie przyczepili bo nie bylo do czego. 80 czy 100zł za 10 faktur? to jak ja mam przynajmniej około 50 faktur na miesiąc to dziekuje za taką pomoc :D Za 70zł kupiłem program do księgowania z licencją dożywotnią wiec zaksięgowanie faktur i wygenerowanie deklaracji zajmuje mi pare min. Zeby być na bieżąco z przepisami program jest aktualizowany automatycznie przy każdym jego uruchamianiu. Nie ma co sie bać, to naprawde nie jest takie straszne :)

Edytowane przez jacekkombajnista
Opublikowano

Teraz właśnie chce to sam robić, ale pierwszy rok wolałem jak ktoś to poprowadzi żebym chociaż mógł podejżeć jak to idzie. Mam takie pytanie jeszcze czy wszystkie dokumenty które są u nich w moim segregatorze muszą mi oddac? Czy może niektóre dokumenty zrobione przez nich nie muszą oddawać np. ewidencja śr trwałych

Opublikowano

@jacekkombajnista - to zależy:

- ja nie zawsze mam czas bo pracuje też poza rolnictwem,

- nie jestem ze wszystkim zmianami w VAT na bieżąco,

- program do liczenia jest fajny ale zmiana w przepisach oznacza aktualizację oprogramowania,

- w przypadku rozliczania kwartalnego przy 100-150netto za rozliczenie daje to 400-600pln, pytanie czy jest to dużo dla Ciebie czy też nie.