Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do limitu 20 tys wliczasz sprzedaż plodów, maszyn i wszystkiego związanego z działałnościa . Liczy się tylko sprzedaż na rzecz os. fiz. i rolników ryczałtowych. Jeśli sprzedajesz np. mleko na fakturę do mleczarni to tego nie wliczasz do limitu.

Pamietajcie też że jeśli ktoś w ubiegłym roku przekroczył sprzedaż 20 tys. na rzecz os. fiz. i RR to od marca 2013 musi mieć kasę fiskalną,

Tak mówi nowe rozporządzenie ...

Opublikowano

Pamietajcie też że jeśli ktoś w ubiegłym roku przekroczył sprzedaż 20 tys. na rzecz os. fiz. i RR to od marca 2013 musi mieć kasę fiskalną,

Tak mówi nowe rozporządzenie ...

które rozporządzenie? kasę trzeba mieć? bowiem do tej pory wymagana była wyłącznie w przypadku sprzedaży osobom fizycznym i RR po przekroczeniu limitu, gdy tej sprzedaży nie było kasa nie była konieczna

Opublikowano

W dalszym ciągu kasa wymagana jest po przekroczeniu limitu sprzedaży na rzecz os. fiz.i RR. Ale zmniejszył się limit do 20 tys. w ciągu roku , a dodatkowo jeśli w roku ubiegłym przekroczono taką sprzedaż powyżej 20 tys to od marca 2013 kasa fiskalna.

Rozporządzenie Ministra Finansów z dn 29 listopada 2012 w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujacych. Dz.U. z 2012 r. poz. 1382

Opublikowano

jeśli w roku ubiegłym przekroczono taką sprzedaż powyżej 20 tys to od marca 2013 kasa fiskalna.

Rozporządzenie Ministra Finansów z dn 29 listopada 2012 w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujacych. Dz.U. z 2012 r. poz. 1382

doprecyzujmy proszę, czy od 1 marca w przedstawionym przypadku istnieje obowiązek posiadania kasy czy też ewidencjonowania? (trzeba mieć kasę, czy jeśli nie prowadzi się sprzedaży, która winna być ewidencjonowana to kasa nie jest wymagana), z tego co widzę przedłużono zwolnienie z obowiązku ewidencjonowania na usługi rolnicze (PKWiU 01.6) czyli ich na kasie nabijać nie musimy do końca 2014 roku?

Opublikowano (edytowane)

Usługi związane z rolnictwem (poz 1 załacznika), są zwolnione jeśli ich udział w całej sprzedaży na rzecz os. fiz. i RR był wyższy niż 80 % par 3 ust 1 pkt 3 rozporzadzenia. Uslugi takie podlegaja pod podatek dochodowy( np. usługi ciągnikiem na rzecz sąsiada)

Jeśli osoba nie spełnia warunków do zwolnienia z ewidencjonowania ( przekroczony obrót 2o tys. w 2012 roku), to ma czas do 1 marca na zainstalowanie kasy i od 1 marca ewidencjonuje na niej sprzedaż . Jeśli do 1 marca nie będzie miała kasy to oprócz ewentualnego mandatu nie dostanie zwrotu za kasę ( nie pamietam ile ale chyba do 700 zł)

Pytanie natury praktycznej , czy po złożeniu druku nip 7 i vat r US przysyła jakieś potwierdzenie pocztą o zgłoszeniu do ewidencji , czy trzeba sobie samemu odebrać..

Przegląd kasy chyba raz na 2 lata o ile sie nic nie zmieniło.

Edytowane przez ONA77
Opublikowano (edytowane)

Niestety teraz niewiele Urzędów wysyła potwierdzenia. Czasami podatnik dostaje po pół roku. Dlatego zarejestrować się najlepiej osobiście lub z podpisem elektronicznym. Wtedy ma się pewne potwierdzenie rejestracji. W każdej chwili można wystąpić o potwierdzenie rejestracji do vat. Dotyczy to samego siebie jak i kontrahenta. Do potwierdzania rejestracji kiedyś służył formularz VAT-5. Nie wiem jak jest teraz. Co do kasy fiskalnej to serwis rzeczywiście nadal jest co 24 miesiące chyba ze skończy się pamięć. Ale rolnikowi to raczej nie grozi. Warto pamiętać o przeglądzie żeby nie załapać się na grzywne.

Edytowane przez pawelc
Opublikowano (edytowane)

Długo czekałeś na takie potwierdzenie?

Ja robiłam te zgłoszenia na początku stycznia , żeby od lutego być na zasadach ogólnych . Na razie nic nie dostalam . Mam nadzeje że jeśli coś było by nie tak, to wezwaliby do uzupełnienia...

Ile kosztuje przegląd nie wiem.

Edytowane przez ONA77
Opublikowano

Przepraszam że nie na temat, ale nie będę zakładał nowego tematu. Mianowicie, ja jako rolnik mam jakąś możliwość odliczania podatku VAT od nabytych towarów do remontu mieszkania. Dodam że nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej ??

Opublikowano

Długo czekałeś na takie potwierdzenie?

Ja robiłam te zgłoszenia na początku stycznia , żeby od lutego być na zasadach ogólnych . Na razie nic nie dostalam . Mam nadzeje że jeśli coś było by nie tak, to wezwaliby do uzupełnienia...

Ile kosztuje przegląd nie wiem.

Mi urząd przysłał potwierdzenie w ciągu niecałego tygodnia.

Opublikowano

mam pytanko takie, mianowicie chciałabym kupić program do układania dawek paszowych dla krów, chodzi konkretnie o INRATION, kosztuje ok. 2,5 - 3tys.zł, czy mając fakturę z zakupu mogę odliczyć z tego VAT???

aha, i co musiałoby pisać na fakturze żeby przeszło w US?

Opublikowano

Z tego co pamiętam i co pisało w Top Agrar to sprzedaż ciągnika nabytego przed przejściem na Vat i od którego nie był odliczany vat może się odbyć na zwykłą umowę kupna sprzedaży nie musi to być faktura ze stawka ZW /przy niej trzeba liczyć jakies tam proporcje tak mi tłumaczono/. Kolejna rzecz sprzedaz np ciagnika nie jest wliczana do tych 20 tys zł do których nie musowo miec kasy fiskalnej