Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam.czy przy ewidencji nabycia środków mam obowiązek rozpisywać vat w książce jeśli np na jednej fakturze mam vat z 8% i 23% czy moge tylko ogólnie rozpisać koncową kwotę netto.brutto i vat?ewidencje sprzedaży rozpisuje.prosze o porade

Opublikowano

Przejrzałem kilka ostatnich stron i nie mogę znależ żadnej informacji na temat wprowadzenia ustawy o obowiązkowym przejściu na VAT dochodowy .czy to naprawdę wejdzie w życie od następnego roku?

Opublikowano

witam mam takie pytanie,u mnie za energię elektryczną płacę co miesiąc jako prognozę zużycia a fakturę dostaję co pół roku Było tu już opisywane że decyduje data płatności (np.18. 10.)ale te wpłaty nie są fakturami ,a poza tym faktura ostateczna może być mniejsza lub większa od sumy wpłat składowych .Jak to zapisać i jak rozliczyć Drugie pytanie to czy od uboju tucznika na własny użytek też płacę VAT,podobnie np.ziemniaki zużyte do spożycia.W końcu to też towary,o ile z ziemniaków można się jakoś wykręcić to świnie są ewidencjonowane

Opublikowano

Witam, mam taki problem:

- dzisiaj znalazłem zagubioną fakturę SPRZEDAŻY za luty 2012. Faktury tej nie wykazałem w deklaracji Vat-7,

Domyslam się, że muszę złożyć korektę tej deklaracji? Czy muszę podawać powód niezaksięgowania tej faktury (jakie tłumaczenie będzie "mile" widziane przez US)?

Opublikowano

witam Moze ktos mi wyjasnic moje pytanie.... czy jesli gospodarstwo z ryczaltowca przenosze na zasady ogolne to czy wtedy na to gospo nadawany jest regon ???? mam dodatkowo działalnosc pozarolnicza czyli firme i na nia mialem nadany regon !!! a co z gospodarstwem ??? potrzebyny regon czy nie??? pozdrawiam

Opublikowano

Witam, mam taki problem:

- dzisiaj znalazłem zagubioną fakturę SPRZEDAŻY za luty 2012. Faktury tej nie wykazałem w deklaracji Vat-7,

Domyslam się, że muszę złożyć korektę tej deklaracji? Czy muszę podawać powód niezaksięgowania tej faktury (jakie tłumaczenie będzie "mile" widziane przez US)?

"błędne przeniesienie z prawidłowo prowadzonej ewidencji" brzmi moim zdaniem najlepiej, o ile nie miałeś jeszcze kontrolowanej ewidencji i można ją wyprostować

Opublikowano

witam a ja mam inny problem..

otrzymalem od firmy fakture sprzedazy rr zamiast faktury vat , pomylka firmy gdyz pracownik niezauwazyl informacji o moim przejsciu na vat.... jak teraz z RR zrobic zwykla fakture vat zeby sie rozliczyc z US..prosze o odpowiedz w prywatnej wiadomosci ...

Opublikowano

Nie dawno przeszedłem na vat, rozliczam się miesięcznie mam kilka faktur z tego miesiaca z zakupów. Czy żeby otrzymać zwrot vatu z tych faktur muszę w tym miesiącu wykazać sprzedaż?

Opublikowano

w takim razie to do biura powinieneś skierować to pytanie, ale odpowiedź jest prosta zwrot otrzymasz najprawdopodobniej w terminie wskazanym w deklaracji,

@Laver takiego przypadku co prawda nie miałem, ale zwrot możesz otrzymać ale nie możesz ubiegać się o skrócenie terminu zwrotu, więc pozostają Ci opcje 60 i 180 dni

Opublikowano (edytowane)

szczerze mówiąc to nie wiem bo biuro rachunkowe prowadzi mi dokumentacje. Ale rozumiem, że 60 dni to przyśpieszony zwrot a 180 to norma ?

no właśnie nie, wszystko zależy co ty tam sprzedawałeś, kupowałeś i gdzie. Np. tu masz fachowe wyjaśnienie http://www.taxcare.p...wrot_vat-u.html

Jak coś to składaj jak najwcześniej deklaracje i prośba o przyspieszenie zwrotu, ale ponoć wtedy kontrola z US. Bynajmniej w moim US.

@Laver takiego przypadku co prawda nie miałem, ale zwrot możesz otrzymać ale nie możesz ubiegać się o skrócenie terminu zwrotu, więc pozostają Ci opcje 60 i 180 dni

Na pewno może otrzymać zwrot? Bo coś mi świta że zaraz gdy otworzyłem działalność to musiałem wykazać sprzedaż by uzyskać zwrot. (ale tylko świata, nie jestem pewien)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tzn. ja już raz się rozliczyłem za wrzesień i w tym miesiącu miałem sprzedaż, tylko chodzi mi o to czy muszę mieć teraz sprzedaż w pazdzierniku zeby odliczyć Vat z faktur za październik.

Opublikowano (edytowane)

Nie dawno przeszedłem na vat, rozliczam się miesięcznie mam kilka faktur z tego miesiaca z zakupów. Czy żeby otrzymać zwrot vatu z tych faktur muszę w tym miesiącu wykazać sprzedaż?

jesli NIE bylo sprzedazy w pazdzierniku to zwrot otrzymasz w terminie 180dni,(taki jest termin ustawowy)

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

racja! dostępny jest wyłącznie 180 dniowy termin Termin zwrotu w przypadku braku czynności opodatkowanych

Najdłuższy z możliwych terminów zwrotu, przewidziany w przepisach ustawy o VAT, dotyczy sytuacji, w której podatnik w danym okresie rozliczeniowym nie wykonał czynności opodatkowanych podatkiem VAT. W przypadku braku jakiejkolwiek sprzedaży w danym okresie, podatnik ma prawo do żądania zwrotu bezpośredniego podatku naliczonego wykazanego w deklaracji, lecz zwrot ten otrzymać może - w myśl art. 87 ust. 5a ustawy o VAT - w ciągu 180 dni, licząc od dnia złożenia deklaracji.

Opublikowano

Liczy się data faktury. Z tą zapłatą to jest jakaś dziwna historia, bo wyobraź sobie że gdy ktoś cię oszuka i nie zapłaci wynagrodzenia za np. wykonaną usługę to ty i tak musisz zapłacić podatek. Chore.

Opublikowano (edytowane)

ale ten tucznik idzie na własny przerób (wędliny) ?? więc po co masz jakiś Vat odliczać>?? nie rozumiem :blink:

VAt odliczasz tylko wtedy kiedy dany produkt sprzedajesz innej osobie

Poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie :)

Edytowane przez marulekk