Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dokładnie i wtedy elegancko sobie ewidencjonujesz ile zużyłeś energii elektrycznej, w danym okresie rozliczeniowym, na gospodarstwo (wyznaczasz koszt na podstawie faktury - zwykła proporcja) i w razie kontroli pokazujesz ten licznik

Opublikowano

Złożyłem deklaracje zwrotu podatku vat od środków obrotowych na kwotę 5 tyś. i czy będę miał jakąś kontrolę??? dodam ze 3 miesiące temu miałem kontrolę za zwrot podatku za ciągnik 40tyś. bez problemu przeszło.

Opublikowano

Jeśli za pierwszym razem nie podpadłeś to może za drugim już nie będą kontrolować. Ale tego nikt nie wie w 100%.

Opublikowano (edytowane)

Rodzony brat chce mi ofiarować ciągnik C-360, wiadomo na umowę darowizny, kwota na umowie nie przekroczy 9 tyś zł z kawałkiem więc nie zapłacę żadnego podatku.

Czy będąc na vacie wystarczy zgłoszenie umowy darowizny czy jeszcze muszę coś gdzieś zgłaszać w US ???

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

Jeśli kupuje od rolnika ryczałtowca bydło o wartości np 5000 - tyle ma dostać do ręki, to jak to rozwiązać z fakturami? Czy ja mu wystawiam, czy on mi, z jakim numerem, jaka jest procedura, czy trzeba mu zapłacic przelewem? Czy jest sens wystawiania tej faktury? Czy w tych 5000 zł jest 7% vatu naliczonego, który mogę odebrać z us jeśli wystawie fakturę? Czy ewentualnie przy zakupie bez faktury takiego bydła mogą być problemy w przyszłości kiedy będę chciał to zwierze o konkretnym numerze kolczyka sprzedać z vatem 8%?

Opublikowano

@karolu

-Fakturę RR wystawiasz Ty za tego rolnika, oryginał dla niego kopia dla Ciebie.

-Jeśli chcesz później odzyskać VAT z tej faktury(7%) to musisz płacić przelewem.

-Co do tego czy w przykładowo 5000zł jest 7%Vatu to zależy od Ciebie jak dogadałeś się z tym gościem i jak wystawiłeś fakturę, np. wystaw mu że cena netto będzie 4650zł + 7% = 4975,50zł, pomyśl ile trzeba wpisać aby wyszła CI pożądana kwota. Ja tak kupuje od rolnika R cielaki kilku dniowe i wszystko jest OK np. cielak ma 50kg x 11zł/kg = 550zł (netto) x 7% = 588,50zł (brutto) . Może to głupi sposób rozliczenia się ale sprzedający rolnik chce mieć pożądaną kwotę i ją ma.

-O problemach związanych z tym, że kupiłeś po stawce 7% a sprzedałeś po 8% to nie słyszałem/

Opublikowano (edytowane)

@przemol na jakiej zasadzie odliczasz prąd ?

Nie potrafie prowadzic gospodarstwa bez energii elektry.wiec skoro ją wykorzystuje na ww. cel to moge odliczyc vat.

Posiadam jeden licznik na dom i gospodarstwo wiec o 100%wykorzy. energii nie ma mowy,odliczam od 50%do 80%,w okresie zimowym mam male zuzycie energi na gospodarstwo i odliczam 50% natomiast podczas intensywnego nawadniania rachunki sa 10razy wieksze wiec odliczam 80%.Stawke % okreslam sam i jak do tej pory nikt sie nie przyczepil. Na kazdej fakturze za energie pisze:XX% ENERGII ELEKTRYCZNEJ WYKORZYSTAŁEM NA CELE GOSPODARSTWA ROLNEGO i podpis. Wiekszosc moich znajomych odlicza 50%

Rozwazalem kiedys zalozenie drugiego licznika tz rozdzial pionu ale w moim przypadku gra nie warta swieczki.

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

Czy na fakturze musi być wpisane wpisane imię i nazwisko czy wystarczy samo gosp. rolne, adres i nip?

Na wszystkich fakturach i deklaracjach vat7 wpisuję tylko imię i nazwisko.

Przysłali mi fakturę z jednego sklepu i wpisali tylko gosp. rolne i zastanawiam się czy trzeba robić korektę czy nie.

Opublikowano

Rodzony brat chce mi ofiarować ciągnik C-360, wiadomo na umowę darowizny, kwota na umowie nie przekroczy 9 tyś zł z kawałkiem więc nie zapłacę żadnego podatku.

Czy będąc na vacie wystarczy zgłoszenie umowy darowizny czy jeszcze muszę coś gdzieś zgłaszać w US ???

Mi brat darował ciągnik i przyczepę - kwota ok. 35. tys. W pierwszej linii nie ma podatku przy maszynach. Ale do US musisz złożyć deklarację - SD-2 bodajże. W US przybili pieczątkę na umowie z tym do Wydziału Komunikacji i po sprawie.

Opublikowano

Nie potrafie prowadzic gospodarstwa bez energii elektry.wiec skoro ją wykorzystuje na ww. cel to moge odliczyc vat.

Posiadam jeden licznik na dom i gospodarstwo wiec o 100%wykorzy. energii nie ma mowy,odliczam od 50%do 80%,w okresie zimowym mam male zuzycie energi na gospodarstwo i odliczam 50% natomiast podczas intensywnego nawadniania rachunki sa 10razy wieksze wiec odliczam 80%.Stawke % okreslam sam i jak do tej pory nikt sie nie przyczepil. Na kazdej fakturze za energie pisze:XX% ENERGII ELEKTRYCZNEJ WYKORZYSTAŁEM NA CELE GOSPODARSTWA ROLNEGO i podpis. Wiekszosc moich znajomych odlicza 50%

Rozwazalem kiedys zalozenie drugiego licznika tz rozdzial pionu ale w moim przypadku gra nie warta swieczki.

Ja na obwód elektryczny od gospodarstwa wstawiłbym drugi licznik.(własny)

Na fakturze masz cenę prądu, a na liczniku kWh. Przynajmniej kontroli jest co pokazać

Opublikowano

Czy przed przepisaniem gospodarstwa muszę posiadać nip czy np. chcąc od razu przejść na vat, nip otrzymuję po złożeniu vat-r i nip7? czy te dokumenty mogę złożyć zaraz po przepisaniu i ile się czeka na decyzję że jest się już na vacie?

Opublikowano

Ja powoli zbliżam się do tego tematu.W moich stronach wielu rolników przeszło na vat i są zadowoleni.Jedni rozliczają się przy pomocy doradców podatkowych(ceny od 50pln do 150 pln ),a inni robią to sami.W rolnictwie nie ma tak dużo do wpisywania do księgi podatkowej i można robić to samemu.Ja przyglądałem się kilku programom do rozliczania vatu i niedawno kupiłem taki program.Wpisuję tylko faktury sprzedaży i zakupów ,a program wylicza mi wszystkie wartości potrzebne do rozliczenia.Dodatkowo mogę wydrukować deklarację podatkową do urzędu skarbowego + mogę tym programem wystawiać faktury sprzedaży(na warunkach ogólnych musisz wystawiać przy sprzedaży swego towaru fakturę)Jeśli jest ktoś zainteresowany to podam kilku producentów takich programów.

Do Yacenty.Jeśli Rodzice Twoi mają odpowiedni wiek,niech przechodzą na rentę strukturalną.U mnie przeszli i wierz mi bardzo się z tego faktu cieszą :-)

Witam

Proszę podaj mi nazwę programu który zakupiłeś do rozliczania vat rolnika - poszukuję właśnie takiego rozwiązania, nie bardzo wiem jak się do tego zabrać a ten program znacznie mi to ułatwi.

pozdrawiam justyna

Opublikowano

Myślę że dałoby się odliczyć ale chyba zależy gdzie ją wstawisz.

Bo gdyby tak mieć 2 łazienki i jedna domowa, druga robocza pewnie nie byłoby za dużego problemu. Ale jak jedna łazienka i jedna kabina to chyba mogą się przyczepić.

Ale to tylko moje domysły bo sama nie stosowałam

Opublikowano

W którą rubrykę w ewidencji zakupu wpisać wartości z faktury rr wystawionej za zakup cielaka, przede wszystkim chodzi mi o 7% vat ? Dodam jeszcze,że wypełniam ewidencję zakupu wydaną przez taxpol .Proszę o pomoc.