Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co poniektórzy odliczają Vat za internet w całości, niektórzy chyba 60% - ja osobiście nie odliczam ale poczytaj parę stron do tyłu była o tym mowa.

A ja mam takie pytanie, wczoraj kupowała parę dupereli (do prowadzenia papierkowej roboty) w markecie, wystawili mi Fakturę tylko dopiero teraz zauważyłam że w miejscu Imię, nazwisko, podpis osoby uprawnionej do wystawienia Faktury Vat nic nie mam - nie powinno byc tam podpisu czy pieczątki tego ci mi wystawiał Fakturę?

Na fakurzę jedynie mam pieczątkę ZAPŁACONO GOTÓWKĄ

Opublikowano

Teraz faktura nie musi byc podpisana przez wystawiającego ani przez kupującego. ale jak ty komuś sprzedajesz z zapłatą jest przelew to lepiej nich ci podpisują bo jest to jedyny dowód na zawarcie tranzakcji.

Opublikowano

zaintersowaly mnie posty: czy ktos faktycznie bral fakture, np. kupil bluze w cropie i uzasadnil ze to ciuchy wyjsciowe jak jedzie z towarem, czy cos takiego przejdzie?

Ja pierdziele ludzie czy wy nie macie innych wydatków??

Mi zdarza się nawet że wszystkich faktur nie księguje bo za dużo miałbym wydatków względem przychodów, pozatym co za problem przy zakupie jakichś części czy nawozu powiedzieć żeby wystawili fakture na wiecej??

Opublikowano

lukaczmarek ale na vacie są też mniejsi rolnicy... i np ja w styczniu nic w sumie nie kupowałem i nic nie sprzedawałem .... więc nie każdy ma tak jak ty..... po za tym jak masz znajomości czytaj bierzesz ŚOR na duże sumy w sklepie to ci i lewe faktury wystawią jak jestes mały i bierzesz 1-2 litry to musi ci wystarczyć to co masz użyte w gospodarstwie..... po za tym nie którzy nie dostali dopłat jeszcze a np załozyli sobie ze dopłaty idą na inwestycje więc takie miesiace jak styczeń luty zamyka sie za 0 a jak masz tak duzo to oddaj mi trochę :)

Opublikowano

Ja z 13 ha jestem duży??:) i naprawde żadnych znajomości nie trzeba mieć. Wystarczy zagadać. A jak kupowałem nawozy pierwszy raz w nowym punkcie to sami pytali na ile fakturę wystawić. Jest jeszcze wiele różnych sposobów ale to nielegalne :)

Opublikowano (edytowane)

pytanie czy urzędnik w US jest myślący czy typowy jak w Polsce od przekładania papieru bo jak sie na bierze tego paliwa, nawózów 3 razy za dużo to.......... znam osobiście stacje na której po kontroli nie wie od kogo kontrol i za jaki okres ale nie pasowało im faktur na 300 tys :D

Edytowane przez 1piotr1
Opublikowano

dostalem protokol z kontroli, mam kilka bledow wyliczeniowych i bede skaldal o korekte, popraWILEM wszystko wedle zalecen kontroli i papierow ktore mi zostawili, ale caly czas nie moge sie doliczyc 95zl VAtu dla mnie, US znalazl ze nalezy mi sie wiekszy zwrot, a tej kasa z nikad mi nie wychodzi, jak zloze znowu z roznicami w papierach to mi cofna jak dalej dzialac?

Opublikowano

Koledzy jeżeli składam na przyśpieszony zwrot vatu i us ma kopie faktur jakie chce odlicyć to jeżeli coś mu się nie spodoba to bedzię dzwonił zaraz lub zrobi kontrol czy czeka jakiś czas zeby póżniej nałożyć wiekszą kare?

Opublikowano

zliczylem caly kwartal recznie, wychodzi o te 95 zl mniej niz kontrola wykazala, czyli tyle ile wyliczylem na poczatku, jednak w protokole jest wiecej, zglosic sie z tym do kontrolujacych

Opublikowano

Co do czytania ostatnich stron to pisaliście tam o możliwościach wglądu US na konta. Oczywiście wgląd na konto podane do rozliczeń mają, ale robią to raczej jak węszą jakiś przekręt. Co do wglądu na prywatne konto to też mogą się ubiegać (jeżeli pojawiają się przelewy między jednym a drugim kontem, czy w innych przypadkach to nie wiem). Tłumaczymy się normalnie, ale oni potrafią zrobić niezłe pranie mózgu. Jak na przesłuchaniu zaczną przedstawiać konsekwencje i będą tak powtarzali przesłuchania przez kilka dni to osoba słaba psychicznie może nie wytrzymać:D

Nie chce tu nikogo straszyć ale tak jak tutaj niektórzy piszą - z umiarem do kombinowania:)

Opublikowano
zliczylem caly kwartal recznie, wychodzi o te 95 zl mniej niz kontrola wykazala, czyli tyle ile wyliczylem na poczatku, jednak w protokole jest wiecej, zglosic sie z tym do kontrolujacych
sprawdź stawki podatku i wysokość VATu, sprawdź jak zaokrąglałeś, z poprzedniego okresu nie miałeś jakiejś nadwyżki?

@stachu2005

- nie wiem nie pamiętam,

- prawdopodobnie,

- wszystko zrobiłem w dobrej wierze i zgodnie z prawem,

- nie wiem, nie pamiętam, jest to w dokumentach które ma pan/pani,

- możliwe że ma pan/pani rację ale jeżeli będę miał w tej chwili dostęp do XYZ to udowodnię pani że blebleble,

- tak 100%,

- tak tylko i wyłącznie do celów związanych z prowadzoną działalnością,

- ależ oczywiście,

- wynika to przecież z dokumentów na które proszę patrzeć łącznie a nie rozdzielnie bo po co mi X skoro nie mam Y,

Tylko jeżeli ktoś odlicza pierdoły jak strój wyjściowy i się dziwi że US się czepia to sorki.

Opublikowano

Co do czytania ostatnich stron to pisaliście tam o możliwościach wglądu US na konta. Oczywiście wgląd na konto podane do rozliczeń mają, ale robią to raczej jak węszą jakiś przekręt. Co do wglądu na prywatne konto to też mogą się ubiegać (jeżeli pojawiają się przelewy między jednym a drugim kontem, czy w innych przypadkach to nie wiem).

Do mnie przyszło pismo z US o obciążeniu mojego rachunku bankowego o -106zł? To chyba nie zapłacony mandat?

Czy to normalne?

Co do pierwszego cytatu - bank ma obowiązek udzielenia informacji stanowiącej tajemnicę bankową tylko w przypadkach i instytucjom, określonym w art. 105 Prawa bankowego. Nie ma mowy o czymś takim żeby każdy urzędnik sprawdzał według własnego widzimisie konta. Dopiero w sytuacjach opisanych w powżej wymienionym artykule bank jest zwolniony z tajemnicy.

Co do drugiego cytatu - jak najbardziej normalne jeżeli tytuł egzekucyjny potrącono Ci z konta firmowego/rolniczego, a jeżeli z konta oszczędnościowego, oszczędnościowo rozliczeniowego lub terminowej lokaty oszczędnościowej to taki przypadek reguluje to art. 54 Prawa bankowego - w skrócie dopiero jeżeli masz więcej środków na takich rachunkach niż określona w tym artykule kwota (+/- 10k - bo jest to zmienne) to mogą Ci zrealizować tytuł. Pamiętajcie teraz nie ma zmiłuj - tytuły za mandaty i temu podobne rzeczy przychodzą do 2 tygodni i jeżeli masz kasę na kontach jak wymieniłem wyżej to bank je realizuję bez mrugnięcia okiem bo ma taki obowiązek. Kiedyś komornika się zwodziło latami teraz już tego nie ma. A jeżli nie masz np. konta to Ci mogą potrącić np. z rozliczenia pitu, vatu czy innej cholery. Także nie zdziwcie się jak nie otrzymacie lub otrzymacie te kwoty mniejsze.

Opublikowano

Ale i tak chyba najpierw skarbowy/komornik powinien wezwać do zapłacenia a dopiero później sami ściągną jak nikt się nie stawi na wezwanie?

Ile jest na zapłacenie to nie wiem, może tyle co napiałe kolega wyżej ale nie wysyłają żadnego wezwania do zapłaty - tylko od razu tytuł i to kopia do Ciebie i kopia do banku - masz kasę bank realizuje.

Jak ja to mówię - nie ma srania po gałęziach.