Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie trochę nie na temat mam pytanko czy mam znajomego który robi szkołę rolniczą i musi mieć zaliczoną praktykę czy mogę mu normalnie podbić czy mogą być z tym problemy dodam że jestem na Vacie.

Opublikowano

Czy jest ktoś kto miał taką sytuację lub słyszał o podobnej ?

W polsce prowadzę gospodarstwo rolne, aktualnie na ryczałt. Jestem zatrudniony na niemieckiej umowie o pracę,  miejsce wykonywania pracy jest za granicą. 

W przyszłym roku chciałbym przejść w polsce na VAT, ponieważ będę prowadził inwestycje (zakup nowych maszyn, modernizacja gospodarstwa).

Jak to wygląda ze strony prawnej i jak to jest praktycznie ? Ma ktoś doświadczenie w podobnej sytuacji ?

Opublikowano
W dniu 18.10.2024 o 10:43, Lukas210 napisał(a):

@jacek1296 też do tej pory myślałem że 5 ale wczytując się w przepisy jasno jest powiedziane że jeżeli do skarmiania przez zwierzęta to powinno być 8 a 5 jeżeli do spożycia  a sprzedając rolnikowi hodowcy lub firmie paszowej wiadomo że idzie to na pasze dlatego powinno być 8% w razie kontroli może być problem z tym że wystawiane na 5%? 

No tak Ty się wczytałeś w przepisy sprzedajesz 5 worków ziarna  i wiesz , a skupy mają księgowych obracają milionami ton i się nie wczytali . Te twoje wątpliwości z tego co mi wiadomo dotyczą oleistych , normalnie jest 8 % ale do skarmienia przez ludzi jest 5 %  no ale pewności nie mam bo się mocno nie wczytywałem 

Opublikowano
W dniu 22.10.2024 o 00:10, seba836 napisał(a):

Panowie trochę nie na temat mam pytanko czy mam znajomego który robi szkołę rolniczą i musi mieć zaliczoną praktykę czy mogę mu normalnie podbić czy mogą być z tym problemy dodam że jestem na Vacie.

Ja mam umowę o pracę w Polsce (14 lat ciągiem) i normalnie mam gospodarstwo na VAT. Nie ma to żadnego znaczenia. Poprostu nie składasz wniosku o ubezpieczenie na KRUS. Myślę, że w Twojej sytuacji jest tak samo

Opublikowano
13 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Czy jest ktoś kto miał taką sytuację lub słyszał o podobnej ?

W polsce prowadzę gospodarstwo rolne, aktualnie na ryczałt. Jestem zatrudniony na niemieckiej umowie o pracę,  miejsce wykonywania pracy jest za granicą. 

W przyszłym roku chciałbym przejść w polsce na VAT, ponieważ będę prowadził inwestycje (zakup nowych maszyn, modernizacja gospodarstwa).

Jak to wygląda ze strony prawnej i jak to jest praktycznie ? Ma ktoś doświadczenie w podobnej sytuacji ?

Jesteś na WAT na tej umowie ?

Opublikowano

i to jest najlepsze rozwiązanie - robię tak od dłuższego czasu i przy czynnościach sprawdzających już nie pytają dlaczego zakupy wyższe niż wydatki bo parę razy im odpowiadałem że z kredytów, dofinansowań a głównie z pracy poza rolnictwem bo dopiero buduję gospodarstwo i inwestuję całą kasę zarobioną spoza rolnictwa w rolnictwo.

Opublikowano

Czy obecnie mogę odliczyć 50% vatu od auta osobowego i od części do auta? A jak jest z paliwem, benzyną lub gazem, też można odliczyć 50% vatu czy całość? I jak odlicza się 50%, rozliczam się sam w emikrofirmie, podejrzewam że coś trzeba wpisać w deklaracji?

Opublikowano

Słyszałem że skarbówka w tym roku czepia się rolników.

Jeden wpłacił gotówką 150tys na konto inny kupił ziemię a z konta nic nie ubyło i skarbówka się czepia. Tylko nikt nie mówi jakie sankcje grożą za coś takiego czyli dochody nie wykazane?

Opublikowano (edytowane)

W drugim przypadku można przecież mieć pieniądze na lokacie a nie na koncie i stamtąd pobrać. A w pierwszym to nie wiem jak sprawy wyglądają. Ale tak jak w przypadku RR nie  wszystko się sprzedaje na fakturę RR np. jakaś uprawa warzyw, kasę taki rolnik dostaje do ręki i potem może ją wpłacić na rachunek.

13 minut temu, karol19920 napisał(a):

Edytowane przez karol19920
Opublikowano
W dniu 15.11.2024 o 21:32, Pajej napisał(a):

Jeden wpłacił gotówką 150tys na konto inny kupił ziemię a z konta nic nie ubyło i skarbówka się czepia. Tylko nikt nie mówi jakie sankcje grożą za coś takiego czyli dochody nie wykazane?

i przez to będą sprawdzać więcej. Ogólnie to w takich sytuacjach jak większe zakupy to już pisałem że bierze się i tak kredyt i że podkładka że z kredytu zakupy, nawet nie na całość kredyt. A spłata kredytu w ciągu roku jak ktoś ma kasę w skarpecie lub w kilka lat.
Poza tym teraz US widzi więcej - popatrzcie w podatki.gov.pl -  nie chce mi się sprawdzać ale tam nawet jest info o aktach notarialnych.

Opublikowano
3 godziny temu, sebe1033 napisał(a):

Przy tych dwóch przypadkach co Podałeś to dziwne by było gdyby nie zauważyli 

Koleżanka pracuje w US i kiedyś w rozmowie wyszło że część rolników uważa ich za idiotów bo sprzedaż mała a inwestycje duże.

Jeżeli ktoś jest w stanie udokumentować swoje przychody to nie ma się czego bać.

Opublikowano
W dniu 15.11.2024 o 21:32, Pajej napisał(a):

Nieujawnione źródła dochodów 75% podatku od sumy także radzę uważać 

Opublikowano
46 minut temu, Sadek napisał(a):

Koleżanka pracuje w US i kiedyś w rozmowie wyszło że część rolników uważa ich za idiotów bo sprzedaż mała a inwestycje duże.

To tyz prawda ale przy 3im z kolei zwrocie przyspieszonym sporej kwoty i 3cich czynnościach sprawdzających wystarczyła im umowa kredytowa + fakt, że całość zarobków spoza gospodarstwa inwestuję i bez problemów przechodziło (z moich wyliczeń wychodziło że praca poza gosp. + przychody z gosp. + kredyt prawie 2krotnie przekroczyły wartości z JPK zakupów z całego roku). Kwestia liczyć a ostateczność to wykorzystywać darowiznę od najbliższego członka rodziny.