Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, stach12 napisał:

te zmiany w życie nie wejdą według mnie , bo zaradni takie zrobią przekręty że  głowa mateusza rozboli

watowiec dzięki 0 stawce na zboże może zalegalizować miliardy złotych  lewych dochodów , a w porozumieniu z ryczaltowcem zarobić miliony

jak żle myśle to mi wytłumaczyć że żle myśle

watowiec 1 lutego sprzedaje milion ton pszenicy której nie ma drugiemu watowcowi

pierwszy ma legalnie zwiększony przychód , a drugi fakture do kosza

jest przychód można  z 23 % i odliczać

Bardzo dobrze napisane 👍👍

Opublikowano
6 minut temu, toooomaszewski napisał:

Pomimo tego że nie prowadzisz EŚT, to w deklaracji vat podajesz za jaką kwotę kupiłeś np ciągnik. Pani w US sobie to zaznaczy. Kiedyś tak było, teraz w emikrofirmie na stronie gov tez zaznaczasz czy dany zakup jest środkiem trwałym, czy nie.

Amortyzacji nie ma, ale są wydatki ponoszone na utrzymanie i ulepszanie tego środka.

po 5 latach z ciągnika poprzez  amortyzacje VAT znika wtedy trzeba wyskoczyć na ryczałt żeby można sprzedać  CIĄGNIK bez WAT

• Like 2
Opublikowano
44 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

Wszyscy widzą że VATowcy względem ryczałtowców stracą, tylko ty jesteś ryczałowcem i chyba kretem PISU co wierzy w polski ład.
To tak samo jak rozliczanie sie ze współmałżonkiem - najpierw sprawdzasz czy sie opłaca, tak samo przy najmie ryczałt ewidencjonowany lub nie. Tak samo z przejściem na VAT - liczysz, ja liczę cały czas i widzę że lepiej potraktowano ryczałtowców niż wszystkich jednakowo i tyle. Widzi to każdy kto umie liczyć. Ty wmawiasz ludziom jak mantrę że vat dla vatowca jest neutralny i masz rację ale ja patrzę ciągle przez zestawienie które robię od lat czyli być na VAT czy nie być i teraz jest jasno pokazane że lepiej być na ryczałcie bo nawozy kupisz tak samo tanio jak vatowiec ale płody vatowiec sprzeda i vat odda do skarbówki a ryczałtwowiec vat przygarnie do kieszeni i tego nie przeskoczysz czyli w łącznym rozrachunku ryczałtowiec ma niższy koszt produkcji bo kupił nawóz w cenie netto bo 0%vat.
VAT z założenia dla vatowca miał być neutralny (odliczasz i naliczasz przy sprzedaży) ale jeżeli ryczałtowcowi daje sie zakup towarów w cenie netto-stawka vat 0% i dopłaca przy sprzedaży vat to jest cos nie halo.

Ja kończę z tobą dyskusje. Szpilka wbita w głowę, że vatu od nawozu nie odliczysz, ale od całej reszty odliczasz tak jak zawsze. Skoro już ci się nie opłaca być na vacie to idź na ryczałt i nie jątrz. Kiedyś chyba przeszedłeś z rr na vat, wtedy też tak płakałeś, że tracisz na rr, a ci na vacie mają za dobrze?

Nie obrażaj mnie, wmawiając, że jestem pro-pis.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A tu jeden pisał że już one wiedzą że tej przenicy nie było.. 😁

5 minut temu, toooomaszewski napisał:

100ton pszenicy wsypane do stawów rybnych, 100 ton świnie przeżarły i takie tam 😀

3 minuty temu, Izyth0r napisał:

Ja kończę z tobą dyskusje. Szpilka wbita w głowę, że vatu od nawozu nie odliczysz, ale od całej reszty odliczasz tak jak zawsze. Skoro już ci się nie opłaca być na vacie to idź na ryczałt i nie jątrz. Kiedyś chyba przeszedłeś z rr na vat, wtedy też tak płakałeś, że tracisz na rr, a ci na vacie mają za dobrze?

Nie obrażaj mnie, wmawiając, że jestem pro-pis.

Ja coś przypominam jak on kiedyś pisał że ma dość bycia na vat i tych ciągłych inwestycji itp..... Ale pewny nie jestem.... 🤔

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Obniżka do 0 vatu na nawozy i nie tylko. Niby vatowcy nic nie tracą, bo vat jest dla nich neutralny, ale ... Już to się dzieje, że podnoszą przed lutym ceny, tak by obniżkę vat na 0% z 8 wpuścić w cenę netto. Dla ryczałtowca pozostanie to bez wpływu, a dla vatowca mocno w plecy. Netto podniesione, vatu do odpisania nie ma, a od sprzedaży zapłacić trzeba. Środki ochrony roślin to samo, paliwo podobnie.

Każdy z rolników to producent żywności. W gospodarce powinna być zasada uczciwej konkurencji. Rząd obniżając vat preferuje tylko rolników ryczałtowych. To działanie niedopuszczalne w unii europejskiej. Ja jako vatowiec nie jestem w stanie równo konkurować z sąsiadem ryczałtowcem, który będzie preferowany 7% podatku od sprzedaży, który pozostaje w jego kieszeni. Nic nie mam do sąsiada, ale nie będę w stanie równo z nim konkurować. Przez rząd i jego durne decyzje. Sprzeczne z zasadami zdrowej konkurencji.

Jeżeli ma być ok to żądam pozostawienia w kieszeniach rolników vatowców podatku od sprzedaży w ich kieszeniach. Inaczej to oszustwo rządu.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

te zmiany w życie nie wejdą według mnie , bo zaradni takie zrobią przekręty że  głowa mateusza rozboli

watowiec dzięki 0 stawce na zboże może zalegalizować miliardy złotych  lewych dochodów , a w porozumieniu z ryczaltowcem zarobić miliony

jak żle myśle to mi wytłumaczyć że żle myśle

watowiec 1 lutego sprzedaje milion ton pszenicy której nie ma drugiemu watowcowi

pierwszy ma legalnie zwiększony przychód , a drugi fakture do kosza

jest przychód można  z 23 % i odliczać

Musi mu zapłacić przelewem, jest to do sprawdzenia i nawet jak ktoś sprzedawał 2000 tyś ton pszenicy a teraz milion to śmierdzi na kilometr 

44 minuty temu, poosa21 napisał:

Czyli teraz jak ktoś jest na RR  i ma np chodowli to sprzeda swoje zboże po cenie netto plus 7% vat a kupi od vatowca po cenie netto. Wałki można kręcić. 

Vatowiec w tajiej sytuacji musi mieć kase fiskalną i mało kto ja chce mieć

Opublikowano

Teraz to będzie trzeba gonić w zakupach na 23% żeby mieć jakieś koszty. Tu nie chodzi o nagonkę vatowcow na ryczałtowców a tylko o sprawiedliwość, bo po to się przechodzi na VAT bo człowiek chce się rozwijać w oparciu na nowym sprzęcie bądź na maszynach na które sprzedający wystawiam fv. bo to się opłaci, a teraz będzie się wychodzić jak na ryczałcie.

Opublikowano
31 minut temu, slonju77 napisał:

Z całym szacunkiem ale nie sądzę żeby rolnicy vatovcy całą swoją produkcję sprzedawali na faktury vat

I tak i nie, zależy od branży. Przy produkcji mlecznej nie sprzedasz mleka do mleczarni na lewo, zwierzęta również wszystkie są zarejestrowane w ARiMR

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, driver24 napisał:

Nie zgodzę się z tymi argumentami. Rolnik nie musi prowadzić ewidencji środków trwałych, po drugie ksiegowo nie ma czegoś takiego w u rolnika jak amortyzacja, bo rolnik nie płaci podatku dochodowego. To nie działalność gospodarcza. Osobiście nie chciałbym udowadniać, że nie wykorzystywałem tego akurat ciągnika do działalności opodatkowanej, że nie kupiłem litra paliwa, ani żadnej części zamiennej na FV.

Kiedyś jak napisałem że rolnik nie musi prowadzić  ewidencji środków trwałych to mało mnie nie pobili😂.

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, slonju77 napisał:

Z całym szacunkiem ale nie sądzę żeby rolnicy vatovcy całą swoją produkcję sprzedawali na faktury vat

Są ,bo z kim z sasiadem żeby cie wsypał

Jacek  stach dobrze pisze , żeby sprzedać na umowe nie możesz byc na vacie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jacek1296 napisał:

Kto ci takich głupot nagadał?

Nie masz pojęcia a innych wyzywasz że gadają głupoty...

Kopiuj wklej z TPR

Zgodnie z ustawą o VAT (art. 43 ust. 5), rolnicy ryczałtowi, którzy zrezygnowali z przysługującego im zwolnienia, czyli przeszli na zasady ogólne rozliczania podatku VAT, mogą ponownie z niego skorzystać dopiero po upływie 3 lat od daty rezygnacji ze zwolnienia. Aby to zrobić, należy złożyć aktualizację zgłoszenia rejestracyjnego VAT-R przed początkiem miesiąca bądź kwartału (w zależności, którą formę rozliczania przyjął), zachowując termin 7 dni, licząc od dnia, w którym rolnik chce zmienić swój status. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszyscy podatnicy mogą z tej możliwości skorzystać bez ponoszenia konsekwencji.

Pięć i dziesięć lat

Rezygnacja z rozliczania VAT (powrót do zwolnienia) może wiązać się bowiem z koniecznością dokonania korekty podatku odliczonego od niektórych zakupów w okresie, kiedy jeszcze rozliczało się VAT. Następuje bowiem zmiana przeznaczenia towarów ze związku z czynnościami opodatkowanymi na związek z czynnościami zwolnionymi z VAT.

W przypadku zakupu środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych o wartości początkowej przekraczającej 15 tys. zł netto, aby nie trzeba było dokonywać korekty podatku VAT należy utrzymać status vatowca minimum 5 lat. W przypadku natomiast budowy budynków i budowli okres korekty wynosi 10 lat.

Tak więc, jeśli rolnik kupił maszynę rolniczą i skorzystał ze zwrotu VAT z tego tytułu, za każdy rok „amortyzuje się” 1/5 zwróconego podatku VAT. Jeśli natomiast zainwestował np. w budowę obory, chlewni, garażu dla maszyn rolniczych i rozliczał wydatki z tym związane, za każdy rok amortyzuje się 1/10 zwróconego VAT-u.

Warto także pamiętać, iż w sytuacji gdy wartość początkowa rozliczanego środka trwałego nie przekracza 15 tys. zł, a także w przypadku towarów innych niż środki trwałe, istotne jest z kolei 12 miesięcy. Liczy się je od końca okresu rozliczeniowego, w którym wydano takie środki i towary do użytkowania. Jeśli w momencie powrotu do zwolnienia taki okres w stosunku do rozliczonych zakupów o mniejszej wartości nie minął, konieczne będzie również dokonanie stosownych korekt.
Edytowane przez strzechu
  • Like 1
Opublikowano
55 minut temu, slonju77 napisał:

A ile to takich na rynkach stoi i czy wypisują faktury lub sprzedaje maszyny używane czy nawet zboże sprzedają na sąsiada a on im potem kasę oddaje.

Vat jest super dla kombinatorów.