Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ucz ojca dzieci robić i miej odwagę przyznać, że walnąłeś babola. Program nie jest tak mądry i sam nie tworzy ewidencji. Otwierasz program i co wpisujesz te faktury byle gdzie, czy w konkretnym miejscu? Chyba jednak to drugie. A to konkretne miejsce to jak jest zatytułowane: ewidencja, rejestr? Nie brnij dalej. Na vat jestem dłużej niż Ty.

Opublikowano

Witam, założyłem panele fotowoltaiczne na budowanym garażu 10x20m (jeszcze nie oddanym do użytku) budynek znajduje się po jednej stronie ulicy przy domu ale gospodarstwo jest po drugiej stronie ulicy gdzie są chlewy i dom rodziców lecz oni licznik mają tylko na dom a ja od siebie ciągnę kablem prąd na gospodarstwo, jestem na vat ale nie rozliczam rachunku za prąd (nie odciągam vat) Moje pytanie brzmi ile vat mogę z montażu paneli odliczyć skoro one będą robić prąd na gospodarstwo i dom oczywiście.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Nie ucz ojca dzieci robić i miej odwagę przyznać, że walnąłeś babola. Program nie jest tak mądry i sam nie tworzy ewidencji. Otwierasz program i co wpisujesz te faktury byle gdzie, czy w konkretnym miejscu? Chyba jednak to drugie. A to konkretne miejsce to jak jest zatytułowane: ewidencja, rejestr? Nie brnij dalej. Na vat jestem dłużej niż Ty.

To że jesteś dłużej nie znaczy że masz pojecie o tym. 

Masz tu jak wygląda program i co się gdzie wpisuje. Nie brnij w to bo nie masz pojęcia. 

IMG_20211202_083910_copy_1280x628.jpg

Opublikowano

No i czego nie rozumiesz? To Ty, a nie program, wybierasz  "typu dokumentu" i tym samym tworzysz rejestr(ewidencję) vat. Masz czarno na białym, że to Ty decydujesz, nie program. Więc jak prowadzisz w końcu tę ewidencję czy nie? Warto sprawdzić co się robi. Bez odbioru i bez urazy.

Opublikowano (edytowane)

Ale się gromy sypią 😂 Myślę że diabeł tkwi w szczegółach. Ewidencji opodatkowanej nie mamy obowiązku prowadzić i nikt w US nas o nią nie poprosi do kontroli. Prowadzić mamy tylko ewidencję zwolnień z VAT, bezrachunkową itp. Jak zniesiono ten obowiązek, przy kontroli u mnie dostarczenie ewidencji VAT było kurtuazją, a jak weszło JPK jest zbędne. Oczywiście, że jest to fikcja, bo jak mamy się rozliczyć z US bez prowadzenia ewidencji, no da się w sumie. Pewnie chodzi ustawodawcy: prowadzić na chwilę-rozliczyć-skasować, spalić. 😁 W ARiMR przy PROW tego nie kumają i rzadają. Dałem, bo znudziło mi się przekomarzanie.

Edytowane przez darolee
Opublikowano

Zmienię trochę temat, jak wygląda sprawa darowizny od ojca (ryczałtowca) na syna (Vatowca)? Oprócz oczywistych spraw jak zgłoszenie tej darowizny to czy US może mieć jakieś ale? 

Opublikowano

Ojciec moze ci nawet milony , ale musi przelać na konto i musisz to zgłosić 

Opublikowano

Jeżeli masz jakąś produkcję a nie masz sprzedaży tylko darowizny to może być różnie ale jeżeli rodzice przelewaja ci przykładowo to co zarobią w swoim gospodarstwie czy emerytury to  nic nikomu do tego. 

Opublikowano
12 godzin temu, silver105 napisał:

To wiem, zastanawiam się tylko czy nie będzie to postrzegane jako robienie kosztów u Vatowca (kupując netto) za środki uzyskane brutto u ryczałtowca

Zależy kto patrzy 😄, ale Ty nie masz czego się obawiać bo dostałeś darowiznę od rodziców ich sprawa . Przecież nie będą sponsorować Cię cały czas , tylko do nich mogą sie przyczepić skąd mają kasę ale to inna sprawa , tzn mają już na koncie nazbierane czy dopiero co wpłacili znaczną sumę wtedy to bardzo podejrzane ,

Opublikowano
Dnia 4.12.2021 o 16:24, silver105 napisał:

Zmienię trochę temat, jak wygląda sprawa darowizny od ojca (ryczałtowca) na syna (Vatowca)? Oprócz oczywistych spraw jak zgłoszenie tej darowizny to czy US może mieć jakieś ale? 

Ojciec moze ci co miesiąc  przelewac milion na konto aby mial udokumentowane  źródło  skąd  je wziął.  Ty mozesz co miesiac wydac ten milion + ta kase którą  zarobiles w swoim gospodarstwie i us nic do tego, obys nie wydal wiecej jak mozesz udokumentować  skąd  ta kasa.

• Thanks 2
Opublikowano

Na nowy traktor wystawiona faktura przez dealera na mnie vatowca, czyli w nazwie Gospodarstow Rolne imie nazwisko. Jak bede rejestrował to w dowodzie rejestracyjnym  też bedzie pełna nazwa czy tylko imie i nazwisko?

Opublikowano

Jestem Vatowcem i dostałem fakture za odbiór i utylizację cielaka, do zapłaty mam ok 30 zł a resztę zapłaciła agencja i czy ten VAT  mogę odliczyć ?

Opublikowano

Chyba tylko dostałeś fakture ,ale nie płaciłeś, tak było u mnie ,nie wiem jak obecnie jest