Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

Od towarów które sam spożyłeś też musisz zapłacić VAT. Wpisz w ewidencje nieudokumentowaną że sprzedałeś na kg.

przestań go robić w ciula

Opublikowano

Ja miałem dość często i jakoś tuczników na ubój gospodarczy nie musiałem fakturować na siebie. To kpina. Na ojca też mam fakturę pisać, że mleko że zbiornika do kolacji bierze? W maliny pakowałem środki i nawozy i nikt się nie czepnął, że nie sprzedałem ani grama przez susze. 

Opublikowano

U kolegi co ma krowy pytali się czy piję mleko od krów które ma u siebie. Powiedział że tak. Oni jeszcze raz zapytali bo nie zrozumieli, on powiedział że jednak nie. Stwierdzili że bardzo dobra odpowiedź bo by musiał rozliczyć VAT od tego co wziął z gospodarstwa na własne  cele. Więc lepiej uważać.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, michal_xs napisał:

Panowie, mam pytanie, miałem trochę cebuli raptem 0.5 ha z czrgo było z 3 tony towaru przez susze. Wzielo 2 klientów ale zapomniałem wystawić fv a teraz nie mam z nimi kontaktu, conteraz zrobić?  Wystawić fv na kogoś z rodziny czy coś? Urząd skarbowy np może skontrolować tego co mu wystawiłem fv po co mu tona cebuli jak nie ma żadnej hurtowni? Jal to jest. 

zgniła na polu, przemarzła z przymrozkami, nie opłacało się zbierać.
Ogólnie możesz wystawić fakturę ale na kogoś nie będącego VATowcem dla świętego spokoju na to co Ci nie zgniło i sprzedałeś ale czy jest sens?
Dane klientów - facebook, baza regon ;) Dużo można znaleźć.

14 godzin temu, Dodi napisał:

Ja miałem dość często i jakoś tuczników na ubój gospodarczy nie musiałem fakturować na siebie. To kpina. Na ojca też mam fakturę pisać, że mleko że zbiornika do kolacji bierze? W maliny pakowałem środki i nawozy i nikt się nie czepnął, że nie sprzedałem ani grama przez susze. 

Ja właśnie tak robiłem że na tatę pisałem fakturę za świnkę.
Najlepsze jest to że teraz nie mam sprzedaży w I, II, IV kwartale bo zboże po żniwach sprzedaję ale pozostałe 3 kwartały to tato karmi kury zbożem i na to wystawiam faktury po 200kg kwartalnie i mam sprzedaż czyli de facto zawsze piszę o zwrot w 25dni.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

Ja tam robię zwrot co 2 miechy, miałek kiedyś kupca z miasta na 2 tony pszenicy to wyfakturowałem na niego normalnie. Kontrola była i wszystko było ok. Mozesz rowniez sprzedawać na rynku ta cebule

Opublikowano

Dziś byłem u US i z ciekawości o to zapytałem, to jeżeli zjem ziemniaki z własnej działki to wpisuję to w ewidencji sprzedaży nieudokumenowanej tak jak bym to sprzedał komuś innemu. Oczywiście nie ma narzuconej ceny mogę wstawić 1gr/ kg. Ale muszę to rozliczyć. 

Opublikowano

A co to jest ta sprzedaż nieudokumentowana? Ona sie liczy do limitu 20 tys, ale wtedy kozna wystawić cos bez nazwy danych odbiorcy? 

Opublikowano

Jak cielęta poję mlekiem to też tak trzeba robić? Kto mi to udowodni ile doję?

Opublikowano
Dnia 9.12.2019 o 15:30, Ursusc385 napisał:

https://vatdlarolnikow.pl/artykuly-prasie-styczen-2015/

Korzystał ktoś z tego? Jest to możliwe? 

Mój ojciec z tego korzystał i udało się odzyskać nie 100% A  może 50% vatu bo maszyny były brane kilka lat do tylu  bo jak kilka miesięcy to by było pewnie ok 100% . A tak to 30 tyś dostaliśmy. Znajomy nam podpowiedział bo co smieszne nasza księgowa nie miała o tym zielonego pojęcia czyli dobrze to ukrywają 

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, greg1985 napisał:

Znajomy nam podpowiedział bo co smieszne nasza księgowa nie miała o tym zielonego pojęcia czyli dobrze to ukrywają 

bo mało kto to stosuje , a raczej ma możliwość , sam mówisz że tylko połowę VATu udało się odzyskać bo odliczenia są ,

1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Jak cielęta poję mlekiem to też tak trzeba robić? Kto mi to udowodni ile doję?

A kogo to obchodzi że cielęta poisz , przecież to tak jakbyś je karmił chyba że sąsiada cielęta poisz 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, michal_xs napisał:

A co to jest ta sprzedaż nieudokumentowana? Ona sie liczy do limitu 20 tys, ale wtedy kozna wystawić cos bez nazwy danych odbiorcy? 

W jakiś sposób trzeba to prowadzić żeby nie przekroczyć tych 20 tys. żeby nie wejść na kase, ja prowadzę taką ewidencję i osobno ewidencję gdy sprzedaję coś przez internet i wpłata na konto za towar wtedy w tej ewidenci mogę mieć więcej sprzdaży niż 20tys.

Thomas. Możesz zboża nic nie sprzedać bo wszystko wykożystałeś na zasiewy nikt ci tego nie udowodni. Teoria swoją drogą a praktyka swoją. Pisze tylko o tym jakie są przepisy i żebyś nie był zaskoczony w czasie kontroli.

Edytowane przez poosa21
.
Opublikowano

a ja podpytam o monitoring posesji. Ktoś odliczał? Jakieś problemy? Księgowa coś kręciła nosem jak dałem fakturę za HDD+kamerki IP+UPSa a teraz jeszcze muszę ściągnąć rejestrator. Wszystko z oddzielnych firm a całość poskładam sam jako odreagowanie od dnia codziennego.
Monitoring pojazdów/kręcących się przy ciągnikach, garażu oraz wjeżdżających na teren gospodarstwa.

Opublikowano
24 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

a ja podpytam o monitoring posesji. Ktoś odliczał? Jakieś problemy? Księgowa coś kręciła nosem jak dałem fakturę za HDD+kamerki IP+UPSa a teraz jeszcze muszę ściągnąć rejestrator. Wszystko z oddzielnych firm a całość poskładam sam jako odreagowanie od dnia codziennego.
Monitoring pojazdów/kręcących się przy ciągnikach, garażu oraz wjeżdżających na teren gospodarstwa.

Ja mam monitoring od 5 lat i nikt się nie czepiał. Teraz będę zakładać nowy tylko muszę wybrać coś sensownego 

Opublikowano

Panowie mam Jeszce takie dziwne pytanie. Czy ja z konta z którego korzystam (wpływają mi wszystkie przelewy np za burak zboża, mam podpięte tez sub konto) mogę płacić np za zakupy w sklepach czy jakos przelewy nie wzwiazane wgl z gosp? 

Opublikowano
6 minut temu, marluk napisał:

Nie tylko jak ty wykonujesz, jak ktoś tobie będzie wykonywał to też będą sankcje jeśli nie będziesz miał firmowego.

rolnik praktycznie nie sprzedaje towarów z zał.15 i nie jest ono konieczne bo nie dostanie takiej płatności.
Natomiast warto takie konto mieć (np w inteligo po likwidacji karty-odstąpieniu od umowy o kartę i przelaniu tam np 200zł wychodzi całkowicie za free z subkontem VAT, ważne utrzymać chyba coś ponad 150 zł na koncie). Potem zgłosić do US (NIP-7 ver.5 chyba) to że ma się kolejny rachunek do działalności i po 24-48h jest on na białej liście ministerstwa finansów. Suma sumarum ma się konto gospodarcze za free. Jest bo jest a normalnie gdzie się da korzystać z tego co się miało dotychczas.