Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie przejąłem gospodarstwo po rodzicach. Na co dzień pracuje, opłacam składki ZUS. I co teraz? Oznacza to że już na starcie nie jestem rolnikiem ryczałtowym tylko VAT-owcem? KRUS nie jest obowiązkowy prawda? Czy rolnik nieopłacający KRUS ma możliwość starania się o dotację lub wystartowania w przetargu wystawionym przez KOWR?

Opublikowano
Dnia 13.11.2017 o 00:58, onczyono napisał:

Wiecie coś może o programie z Ministerstwa Finansów do rozlczania "VAT"? Otrzymałem odpowiedź, że pod koniec 2017r. MF planuje wprowadzić program do celów VAT z możliwością JPK. Zbliża się koniec 2017r. i cisza... .

U mnie US dzwonił do mikro przedsiębiorców i zapraszał na szkolenia związane z wysyłaniem JPK.

Jest program do wysyłania JPK oraz plik exel do tworzenia jpk. W tym pliku robimy ewidencje zakupów i kosztów, i taka ewidencja wystarczy na potrzeby vat7. Ale nei jest to zbyt wygodne rozwiązanie bo wszystko trzeba ręcznie wpisywać. A byle jaki najprostszy i dawmowy program księgowy ma choćby możliwość wyboru kontrahentów z listy a nie wpisywanie całości danych za każdym razem.

Opublikowano
4 godziny temu, wojcik1207 napisał:

Panowie przejąłem gospodarstwo po rodzicach. Na co dzień pracuje, opłacam składki ZUS. I co teraz? Oznacza to że już na starcie nie jestem rolnikiem ryczałtowym tylko VAT-owcem? KRUS nie jest obowiązkowy prawda? Czy rolnik nieopłacający KRUS ma możliwość starania się o dotację lub wystartowania w przetargu wystawionym przez KOWR?

Bedziesz caly czas na zusie, nie można byc na zusie i krusie jednoczesnie. Po przejeciu gosp jestes rolnikiem ryczaltowym. Na reszte pytan nie odpowiem

• Thanks 1
Gość ZosiaSamosia
Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał:

Wrócę jeszcze do samochodu. A części, można bez obaw 50% odliczać?

Na fakturach musi być nr rejestracyjny. Moja księgowa zawsze mnie upila, żeby było bez wątpliwości. 

Opublikowano
Dnia 20.11.2017 o 13:29, ZosiaSamosia napisał:

Na fakturach musi być nr rejestracyjny. Moja księgowa zawsze mnie upila, żeby było bez wątpliwości. 

No tak najbezpieczniej. 

Z racji tygodnia darmowej dostawy na allegro zamówiłem sobie parę części. Otrzymałem fakturę na części + wysyłka, ale zapłaciłem za same części. Przejdzie taka faktura mając potwierdzenie przelewu na niższą kwotę niż na fakturze? Teoretycznie wygląda na niezapłaconą?

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

@danielhaker na fakturze masz pozycję pozostało do zapłaty i tam jest kwota 0.00 więc nic nikt tego nie będzie drążył. 

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Zapłacono przelewem czyli w czasie przeszłym. Nie ma notatki że musisz coś dopłacić. Zresztą przy zakupach internetowych masz potwierdzenie zamówienia i tam też jest ujęta kwota jaką musisz uiścić aby otrzymać towar. 

Opublikowano
15 godzin temu, danielhaker napisał:

No tak najbezpieczniej. 

Z racji tygodnia darmowej dostawy na allegro zamówiłem sobie parę części. Otrzymałem fakturę na części + wysyłka, ale zapłaciłem za same części. Przejdzie taka faktura mając potwierdzenie przelewu na niższą kwotę niż na fakturze? Teoretycznie wygląda na niezapłaconą?

Nie koniecznie przyjdzie o dopłatę bo nie zawsze dostawa jest płatna. 

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, danielhaker napisał:

Części 100, wysyłka 10

Razem do zapłaty 110

Zapłacono przelewem 110

Teraz zatrybiłam. Czyli w rzeczywistości zapłaciles 100 a fv masz na 110?  Szkło mam zbite w telefonie i myślałam że za części 110. Ale nie ważne. :) Do takiej faktury nie potrzeba jest potwierdzenia przelewu. Bo już kwota wymagana została zapłacona. To tak jak zaplacono gotówką. 

Edytowane przez ZosiaSamosia
Opublikowano

Dla mojego US zapis zapłacono jest czasem niewystarczający. Mleczarnia dowozi rolnikom paliwo a na fakturze jak wielka pieczęć zapłacono i druga potrącenie skup. To nie wystarczyło i trzeba było jeszcze dostarczać szczegółowe rozliczenie do faktury. Z kolczykami podobnie. Płacone jest za pobraniem i chcą potwierdzenia, że zapłaciłem. 

Co do części to też radzę uważać i nie kombinować. W biurze rachunkowym księgowa zajmuje się rozliczeniami pewnego rolnika który też prowadzi działalność gospodarczą. Zrobili mu kontrolę i US dzwonił do sklepu motoryzacyjnego pytając czy dany olej z faktury jest przeznaczony do używanego przez niego samochodu. To dopiero nadgorliwość.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Różnie można zinterpretować fakturę. Jeśli coś jest nie jasne dociekają. Tutaj sama faktura jest już potwierdzeniem przelewu który nastąpił, przed wydaniem towaru. Co do potrąceń z faktury za mleko to na takich powinno byc napisane że zapłacone jako kompensata z faktury i nikt nie ma wątpliwości. ;)

Opublikowano
Dnia 23.11.2017 o 21:38, Niki20 napisał:

Podpowiedzcie mi czy do przejścia na vat muszę mieć nadany numer regon?

tak

10 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Dla mojego US zapis zapłacono jest czasem niewystarczający. Mleczarnia dowozi rolnikom paliwo a na fakturze jak wielka pieczęć zapłacono i druga potrącenie skup. To nie wystarczyło i trzeba było jeszcze dostarczać szczegółowe rozliczenie do faktury. Z kolczykami podobnie. Płacone jest za pobraniem i chcą potwierdzenia, że zapłaciłem. 

Co do części to też radzę uważać i nie kombinować. W biurze rachunkowym księgowa zajmuje się rozliczeniami pewnego rolnika który też prowadzi działalność gospodarczą. Zrobili mu kontrolę i US dzwonił do sklepu motoryzacyjnego pytając czy dany olej z faktury jest przeznaczony do używanego przez niego samochodu. To dopiero nadgorliwość.

To też masz niezłych URZĘDASÓW.........

Mnie Pani z US zapytała po co mi laptop w gospodarstwie?¬¬

Opublikowano

1.Nie ma przeciwwskazań, aby wystawić fakturę korygującą do nr faktury :) 

2. Jeżeli auto będzie wykorzystywane do celów działalności opodatkowanej i celów osobistych to 50% od wszystkich faktur związanych z autem

3. Pamiętajcie, że od stycznia 2018 JKP VAT obowiązkowo, oraz JPK Faktura - jeżeli wystawiacie faktury ręcznie, a rejestry VAT prowadzicie w excelu to nie będziecie mogli wygenerować JPK faktura z automatu :)

PZDR

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.11.2017 o 13:29, ZosiaSamosia napisał:

Nie musi być, to znaczy ewentualnie można samemu opisać, by nie zapomnieć co i po co i uniknąć zbędnych pytań urzędu. Nr rejestracyjny to przy tankowaniu raczej a nie przy zakupie części. Ja jak tankuję auto to nie wpisuję nic i sobie sam długopisem potem opisuję fakturę. A jako sprzedawca w motoryzacyjnym sklepie w życiu bym nie wpisał nr rej. auta, bo jaką mam pewność że te części właśnie wylądują w tym konkretnym aucie i a nie u sąsiada, bo ma takie samo, a na fakturę taniej. No i praktyka urzędnika jak dzwoni do sklepu by sprawdzić czy dany olej do tego służy czy nie...żenada.  Jakim to sprzedawca jest ekspertem w tym temacie? Każdy z nas może założyć działalność otworzyć sklep motoryzacyjny i nie mieć o tym zielonego pojęcia, bo powiedzmy, że taka jest koniunktura, więc się części same będą sprzedawać :) 

Edytowane przez darolee
Opublikowano

Takie sprawdzanie ma się nijako do rzeczywistości, ktoś kiedyś pisał że klamka od MTZ-ta pasuje do innej marki a jest dużo tańsza i co w takiej sytuacji US zakwestionuje FV?