Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tyle że te wyliczenia były z głowy , zakładając że cała sprzedaż idzie na f vat. A jasno napisałem że tak nie jest. więc po prostu policzyłeś książkowo gdzie nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością.

Opublikowano (edytowane)

po pierwsze  to czemu podajesz liczby z głowy i upierasz ze z takimi danymi masz tyle zysku

po drugie : napisze to jeszcze raz:  korzyść wynikająca z przejścia na vat =(dochód netto vatowca+nadwyzka z vatu)- dochód brutto rr

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

Robi się ciekawie, jesteśmy z wami, czekamy na więcej :P

Opublikowano

po pierwsze  to czemu podajesz liczby z głowy i upierasz ze z takimi danymi masz tyle zysku

po drugie : napisze to jeszcze raz:  korzyść wynikająca z przejścia na vat =(dochód netto vatowca+nadwyzka z vatu)- dochód brutto rr

Możemy uznać że :

co do "po drugie" - masz 100% rację.

co do "po pierwsze" : liczyłem z głowy i po łebkach bo chodziło o sam fakt pokazania że jest opłacalne bycie na vat - co na dodatek udowodniłeś w swoich wyliczeniach. 

Opublikowano

chłopaki polejcie nam

zysk jest ale nie taki jak sie wydaje na pierwszy rzut oka, mam nadzieje, że niektórzy przeanalizują te nasze  wywody i zobaczą ile faktycznie mają korzyści z przejścia  na vat

Opublikowano

chłopaki polejcie nam

Wasza konwersacja modła by się tak skończyć :P   post-177172-0-41038500-1456235794.jpg

Opublikowano

Mam pytanie płacę księgowemu za usługę rachunkową 300zł brutto na kwartał i odzyskiwałem od tej sumy vat.Teraz za rozliczenie księgowy zaczął wystawiać jakieś faktury vatFS które są zwolnione z podatku a dalej płacę mu 300zł ale już nie mogę odzyskać vatu z tej faktury czy to jest zgodne z przepisami.

Opublikowano

koledzy,

kilka dni temu znalazłem przyczepę na aukcji internetowej w bardzo atrakcyjnej cenie (wszystkie dokumenty ok itd) sprzedający wystawił mi fakturę vat marze. chcąc zarobić wystawiłem ją na sprzedaż i sprzedałem z zarobkiem. 

teraz pytanie czy musze płacić jakiś podatek do urzędu skarbowego?

Opublikowano

nie można tego jakoś obejść?

a jeżeli przyczepa będzie sprzedana za taką samą kwotę jak została kupiona, to wtedy zysku nie ma i się chyba podatek nie należy?  

Opublikowano

Lepiej nie kombinuj i wystaw umowę o 50 czy 100 zł większą i zapłacisz 10-20 zł podatku na koniec roku . jak się skarbowy dopatrzy to samego ciagania i tłumaczenia bedziesz miał tyle że ten podatek nie warty  ile wydasz na paliwo jeżdząc do skarbowego na tłumaczenie się czego sprzedałeś w cenie zakupu.

Opublikowano

Jak można tyle paliwa na ha zużyć do czasu dobrej kontroli a i za co ty inwestujesz skoro tyle sprzedajesz na sąsiadów,chyba za więcej kupujewsz jak sprzedajesz

Chyba że masz znajomego i to dobrego w skarbówce

Opublikowano

Wiem że zaraz tu się na mnie gromy posypią ale moim zdaniem za przekręty na vat to powinna być konfiskata całego majątku również tego przepisanego na rodzinę nie dziwmy się wtedy że na wszystko brakuje jak 80 mld PO-PSL umożliwiło wyłudzenie

Opublikowano

Większość wyłudzeń była (jest )na fikcyjnym obrocie (exporcie, imporcie ) stalą , złomem , paliwami , elektroniką itp . a rolnik , to tylko drobny kombinator , w sumie groszowe kwoty .

Opublikowano (edytowane)

Wiem że zaraz tu się na mnie gromy posypią ale moim zdaniem za przekręty na vat to powinna być konfiskata całego majątku również tego przepisanego na rodzinę nie dziwmy się wtedy że na wszystko brakuje jak 80 mld PO-PSL umożliwiło wyłudzenie

Masz 100% rację tylko podobnie powinno być wobec tych którzy wydzirżawili pole , nie uprawiają go a cały czas biorą dopłaty :ph34r:  :ph34r:  :D . To by bardzo poprawiło koniunkturę polskiego rolnictwa , wprowadzono by dużo ziemii do obrotu lub poprawiło rentowność u tych którzy nastawili się na usługi w rolnictwie.

Edytowane przez osterley
Opublikowano

Powiem więcej w naszych okolicach ci co ziemię w dzierżawę wydali, już dawno maja dopłaty na koncie bo mają po kilka ha i nawet nie wiedzą co na nich rośnie a kasa na koncie,  a ci co w tej ziemi ciężko pracują muszą na dopłaty czekać i tak rok w rok

Opublikowano

Masz 100% rację tylko podobnie powinno być wobec tych którzy wydzirżawili pole , nie uprawiają go a cały czas biorą dopłaty. To by bardzo poprawiło koniunkturę polskiego rolnictwa , wprowadzono by dużo ziemii do obrotu lub poprawiło rentowność u tych którzy nastawili się na usługi w rolnictwie.

tym którzy wynajmują mieszkania też - bo psują rynek deweloperom? a co z tymi którzy wynajmują samochody - im też byś zabrał bo się nowe auta nie sprzedają? to pewnie tym którzy wynajmują leżaki na plaży też byś majątek skonfiskował...

Opublikowano

Wszscy zdrowi?? nie stawiaj w jednym rzędzie wynajmu auta/mieszkania z dzierżawą ziemii i pobieraniem dopłat. Nie mam nic przeciwko dzierżawie a nawet jestem za tylko w cywilizowany sposób - z umową.

Opublikowano

no tak..a jak inaczej? a czynsz dzierżawny to np wysokość dopłat, albo wysokość dopłat + 1000 PLN jak są chętni...dla mnie to to samo co wynajęcie mieszkania czy samochodu.

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,
Korzyści z bycia na Vacie nie zawsze są takie same. O ile może w produkcji roślinnej jest to bilans dodatni, to w przypadku produkcji drobiarskiej, czyli w moim przypadku jest to bilans ujemny. W tamtym roku zapłaciłem ok 16 tys. Vatu. Zainwestowalem tylko w pługi, gdzie Vatu było ok 2 tys. Wiec żeby nie ta inwestycja miałbym 18 tys Vatu do zapłaty. Kupuje i sprzedaje wszystko co potrzebne do produkcji na fakturach. Wszystko co do domu lub do samochodów to nie odliczam.
Można byłoby kombinować, załatwiać lewe faktury, ale wolę być uczciwy i spać spokojnie. W ostatnim czasie w mojej gminie skarbówka robi dokładne kontrole. Jeden z rolników zapłacił kwotę w setkach tys. Wiec jeśli ktoś myśli że wyłudzenia Vatu nie są duże to się myli.
Jeśli ktoś chce przejść na VAT niech dokładnie policzy czy wyjdzie na tym dobrze. Sam będę się zastanawiać czy nie wrócić na ryczałt.

Edytowane przez wojtaso
Opublikowano

no tak..a jak inaczej? a czynsz dzierżawny to np wysokość dopłat, albo wysokość dopłat + 1000 PLN jak są chętni...dla mnie to to samo co wynajęcie mieszkania czy samochodu.

tyle że jakmasz umowę to z prow należy ci się np. ciągnik 200 konny a nie 140 bo ci się areał zwiększa.