Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@dachu127  Zgodnie z Art. 87 ust. 6 ppkt 1 (w szczególności) ustawy o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004 r. Dz.U. 2004 nr 54 poz. 535 z późn, zm. tj. Dz.U. 2011 nr 177 poz. 1054 tekst ujednolicony z późn. zm.

Tutaj bardzo fajny komentarz w prosty i przejrzysty sposób opisany: http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat-akcyza/81336,Jakie-sa-warunki-zadania-zwrotu-w-terminie-25-dni.html

Mając powyższe na uwadze, śmiem twierdzić, iż moją skromną wypowiedzią dotyczącą zwrotu VAT w przyspieszonym terminie tj. 25 dni, opisałem krótko i zwięźle zasady na jakich odbywa się to w świetle obowiązujących przepisów prawa podatkowego, i co najważniejsze w praktyce urzędów skarbowych. Jeśli jednak nadal, z przyczyn prozaicznych jaką jest zapewne brak mojej wszechwiedzy podatkowej uważasz, że w dalszym ciągu swoją wypowiedzią wprowadzam użytkowników tego forum w błąd, proszę podaj mi obowiązujące akty normatywne, które potwierdzą Twój wywód wobec mnie. Jeśli Twoja opinia zostanie podtrzymana niezwłocznie dokonam edycji mojego posta i usunę "błędne" informację. Orzeczono jak w sentencji :D

Pozdrawiam!

Opublikowano

To pewnie zależy od us, ale jaku jest sens zapłacenia za fv jeżeli mam termin 250 dni lub do końca roku? nie znam sie az tak na prawie podatkowym więc nie podam Ci takich akt, jestem tylko rolnikiem Praktykiem i wiem ze kazdy us ma swoje fanaberie. mozna tez zadzwonic na informacje podatkową. przy 60 dniach na pewno nie muszą być zapłacone takie faktury bo to Praktykowalem.

Opublikowano (edytowane)

Ale tu chodziło o specyficzny zwrot 25 dni, jeśli chodzi o zwrot 60 dni nikt tego nie sprawdza, możesz mieć niezapłacone. Jeśli chodzi o sens płacenia, jest to tylko i wyłącznie wymysł ustawodawcy. Jak ty zapłacisz to prawdopodobnie sprzedający odprowadzi ten podatek do us i będą pieniążki na Twój zwrot, ale może się zdarzyć, że też będzie chciał zwrot i stąd zaczyna się ta cała iluzja naszego systemu podatkowego i tak w kółko... Odnośnie KIP to też nie wierz tak do końca w to co mówią, kiedyś mój kolega tam dzwonił dwa razy, rozmawiał z dwoma osobami i usłyszał od nich dwie sprzeczne informacje.

Edytowane przez kekaccoaaa
Opublikowano

Witam, a jak to jest z tą połową VAT-u od paliwa od samochodów osobowych użytkowanych w celach mieszanych? Bo w skarbówce pani mi powiedziała, że tak, można ale jak już to robić to nie mówiła  :mellow: Czy po prostu biorę fakturę na gosp rolne i wpisuje nr rejestracyjny i od tego odliczam połowę kwoty VAT-u czy jak to robić? Ogólnie rozliczam się sam i nie ma się kogo zapytać. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.  :)

Opublikowano

kekacoa nie kloce się z terminem 25 dni bo z tego linku wygląda na to ze masz racje. miałem taka sytuację przy zwrocie 60 dni ze us chciał potwierdzenie zapłaty ale tylko za środki trwałe. kiedyś przez pomylke zaznaczyłem zwrot 25 dni to zadzwoniła do mnie pani z us i powiedziała ze brakuje wniosku o przyspieszona wypłatę, ale nie mam jej dosylac tylko zrobić szybko korektę na 60 bo przy 25 muszą robić kontrolę. Ja praktycznie co roku muszę zanidic oświadczenie o strukturach zasiewów, stanach magazynowych i ilościach inwentarza.

Opublikowano

Ale po co chcesz odliczac polowe do samochodu jak mozesz powiedziec ze zuzyles ciagnikiem i odliczyc calos

Co 2 tygodnie 50l benzyny lub lpg do ciągnika?

Ja kwotę z faktury dzielę na pół, i tą połowę wpisuję w ewidencję.

Opublikowano

Prosił bym o wytłumaczenie jak by to wyglądało w świetle prawa.

Jestem aktualnie na ryczałcie ale planuje pewne inwestycje i w związku  z tym rozważam przejście na VAT.

mam następujące pytania:

- jaki jest minimalny czas przebywania na vacie

- jak wygląda procedura rezygnacji z vatu i powrót na ryczałt.

Opublikowano

Minimalnego teoretycznie nie ma ale żeby się kalkulowało to co najmniej 5 lat. Bo inaczej musisz oddać co wziąłeś zwrotu a jak się jakiś  ciul z US przyczepi to i mogą szukać. 

Opublikowano

ale teoretycznie jak bym teraz zakupił maszyny wystąpił o zwrot vatu to po 5 latach można bez żadnych konsekwencji (zwracania kasy) wrócić na ryczałt

Jak wygląda taka procedura wychodzenia z vatu?

Opublikowano

Kolego nie takie proste,jak wejdziesz to już nie wyjdziesz ,bo się nie kalkuluje

Opublikowano

bo jak liczyłem sobie to normalnie vat średnio mi się opłaca. Ale już w perspektywie jakiś większych zakupów sprzętu to wygląda to dużo lepiej.

Dlatego pytam osoby obeznane w temacie żeby nie wkopać i nie płakać potem.

Opublikowano

Jak zrezygnujesz po 2,5 roku to oddasz połowę vatu. Jak po 4 latach to proporcjonalnie za ten pozostały rok. Oczywiście jeśli przez ten czas nic nie kupisz na fakurę, bo znów wydłużysz czas.

Opublikowano

rozumie że jak kupie jakąś maszynę na zwrot na vat to żeby nie oddawać kasy muszę być na vacie 5lat ale co jest z zakupem środków do produkcji? Paliwo i inne?

Czy też żeby nie oddawać to bym musiał nie brać nic z tego na fakturę w ciągu 5 lat?

Opublikowano

mam pytanie odnośnie ceny energii elektrycznej po przejściu na Vat. Znajomy mówił że przy rozliczaniu się z Vat na zasadach ogólnych liczą mu prąd przemysłowy, który jest ok 2 razy droższy wiec to bardzo działa na niekorzyść.  Wszyscy tak mają czy można to jakoś obejść?