Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiecie czy gminy wysyłają do skarbowego info o fakturach za paliwo do którego jest zwrot akcyzy?

Wszyscy, których faktury dałem do gminy dostali pisma z US żeby wysłali do US kopie tych faktur.

Opublikowano

Jak wygląda sytuacja z zakupem np. przyczepy, ale nie chcę odliczać VAT-u bo najprawdopodobniej za jakiś czas pójdzie do żyda ... Muszę coś dokumentować że nie odliczałem vatu żeby później mnie US nie ganiał za brak zapłaconego vatu przy sprzedaży. Sprzedam na normalną umowę K-S a kupie na fakturę od firmy.

Opublikowano

Proszę o informacje czy będąc Vatowcem mogę wystawiać faktury zakupu innemu rolnikowi ryczałtowemu VAT RR na QQ?

Możesz kupować od rolnika będącego na ryczałcie płody rolne czy zwierzęta i wystawiasz mu fv rr. Tylko trzeba pamiętać, aby zapłata była przelewem by móc odliczyć vat.

chciałbym zapytać czy każdą fakturę trzeba opłacać przelewam czy można gotówką?

można gotówką

Opublikowano

Teoretycznie powyżej 10 tyś powinno płacić się przelewem. Czy jest taki zapis to nie wiem, ale przelewy na nieduże kwoty to wygoda. Przelewem płacisz zawsze jak wystawiasz fakturę RR. Ograniczenie jest jedno przy sprzedaży płodów rolnych, żywca czy mleka. Sprzedaż roczna na rzecz rolników ryczałtowych, czy rolników na vat nie powinna przekroczyć 20 tyś. netto. Jak sprzedaż więcej to musisz kupić kasę fiskalną. Kwota nie dotyczy, gdy sprzedajesz firmie.

Opublikowano

Sprzedawałem byka pośrednikowi to księgowa w zastępstwie powiedziała, że to nie zalicza się do tej sprzedaży. Sprzedawalem byczka rolnikowi na vat i to już w limit jest wliczane. Mogę się jeszcze upewnić.

Opublikowano

Proszę zapamiętać, że do limitu nie wlicza się czynności dokonywanych na rzecz innych podatników czyli firmy oraz rolników vatowców. Do limitu wlicza się natomiast sprzedaż dokumentowaną fakturami na rzecz osób fizycznych oraz rolników ryczałtowych.

Opublikowano

No to coś pokręciła mi ta księgowa z tym limitem dla rolników na vat.

Opublikowano

Można wrócić na ryczałt po 5 lub 10 latach. Można też wcześniej, ale wiąże się to z oddaniem części vatu. A jak to zrobić? Należało by wypełnić formularz i wysłać do US. Prawdopodobnie będzie to aktualizacja VAT-R.

Opublikowano

Proszę zapamiętać, że do limitu nie wlicza się czynności dokonywanych na rzecz innych podatników czyli firmy oraz rolników vatowców. Do limitu wlicza się natomiast sprzedaż dokumentowaną fakturami na rzecz osób fizycznych oraz rolników ryczałtowych.

A czy przypadkiem nie wszedł przepis, ze sprzedaż dla nie vatowca ale zapłacona przelewem nie wlicza się w limit 20 tysi ?

Opublikowano

Rok temu spieraliśmy się o to. Moja księgowa twierdzi, że płacąc przelewem ryczałtowcowi nie nie obowiązuje ten limit. Podała paragraf z dziennika ustaw, ale jak to czytaliśmy tyczyło się to sprzedaży wysyłkowej. Sam w końcu nie wiem gdzie leży prawda, bo zdaniem większości księgowa jest w błędzie.

Opublikowano

pytanko chcialbym kupic uzywane auto osobowe z faktura vat i rodzi sie pytanie jak odliczyć od takiego auta vat są jakies limity co do odliczen w necie jest wiele informacji bo zmiany zaszly w 2015 roku ale samo maslo maślane i ciezko cokolwiek wywnioskować

Opublikowano

Teraz są dwie opcje, albo odliczasz 100% od zakupu i 100% od części oraz 100% od paliwa ale musisz prowadzisz szczegółowa księgę gdzie jeździłeś itd. i wtedy ten samochód musi ci służyć tylko do gospodarstwa,  nie możesz sobie jechać np. do sklepu po piwo i to zanotować :). Druga opcja to od zakupu 50% vatu, 50% od części no i 50% od paliwa tylko że jak jest to diesel to od paliwa masz 100% bo kupujesz te paliwo tak jakby do ciągnika i bez problemu, w tym drugim wypadku nic nie musisz prowadzić, możesz jeździć gdzie chcesz, ogółem moim zdaniem w przypadku gospodarstwa lepsza jest druga opcja, a jak diesel to już tym bardziej bo tylko stracisz część vatu na zakupie i częściach(a to też da się obejść bo wystarczy poprosić sklep aby nie pisali np. amortyzator do vw, tylko po prostu amortyzator i masz wtedy 100% bo idzie to tak jakby do ciągnika :) Limitu vatu już nie ma tak jak kiedyś było

Opublikowano (edytowane)

ok kupuje i odlicze 50 % od wartości auta i przykładowo sprzedam auto za 4-5 lat i wtedy powiedzmy  straci połowę na wartości i odprowadzam vat wtedy w 100% od auta wiec się to średnio kalkuluje chyba ?? przykład wartość przy zakupie 40000zł netto i odliczamy sobie 9200zł/50% 4600zł auto mam np 5 lat wartość samochodu przy sprzedaży ok 20000zł netto 4600zł vatu i muszę go w całości odprowadzić  więc teoretycznie interes żaden no chyba że części i paliwo ale to można zrobić tak jak opisujesz.

Edytowane przez krycha094
Opublikowano

Nie mam pojęcia właśnie jak to jest przy sprzedaży, jeśli jest tak jak piszesz to jedynie ma sens odliczanie przy nowych samochodach gdzie strata wartości jest bardzo duża bo raczej nie sprzedasz go po roku...

Opublikowano

ja podałem symulacje gdybym chciał auto sprzedać po 5 latach a gdybym taką używke sprzedał po roku i miał 100% oddać to lepiej wogóle sie w to nie bawić bo jeszcze trzeba dołożyć do tego

Opublikowano

Witam. Planuje troche inwestycji i myśle żeby przejść na vat, tylko, że jak już beęde mniej inwestować to nie będzie mi się to opłacało. Mam pytanie czy po kilku latach mogę powrócić do RR?