Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzwoniła do mnie przed chwilą Pani z US i pytała się o PKD. Troszkę byłem zdziwiony bo do gospodarstwa też jest potrzebny? Oprócz US i GUSu muszę gdzieś jeszcze się zgłosić?

Opublikowano (edytowane)

Panowie a jak to jest że np; ktoś kupuje sobie maszyny z PROW będąc na vacie odbija dany % podatku, a po 5 latach sprzedaje maszynę bez żadnej umowy czy też faktury? Omija tym działaniem zapłacenie podatku od dochodu ?

Edytowane przez Krisek
Opublikowano

Może to mało zrozumiale napisałem, ale cały czas chodzi mi o to czy jest tak że, np; ze sprzedaży uzyskałem 30 tys zł vatu a za zakupy wydałem 25 tys to 5 tys jestem w plecy, będąc na Vacie i lepiej mieć więcej kupionego jak sprzedanego?

Opublikowano

W takiej sytuacji do skarbówki wpłacasz  5 tyś.,dlatego rozliczam się kwartalnie bo są miesiące że  duża sprzedaż a kupno zerowe tak było lutym jak sprzedałem rzepak

Opublikowano (edytowane)

Ok dzięki to już rozumiem dlaczego dużo rolników będących na vacie nie chce wystawiać faktur sprzedaży.

Edytowane przez Krisek
Opublikowano (edytowane)

miwigos

kwartał tak samo mozesz odliczyc jak i miesiecznie,i jak ci sie zbierze z paru mies dobra kwota na odliczenie vat to dopiero skladasz deklaracje o zwrot podatku,czyli niczym sie nie rozni rozliczenie miesieczne czy kwartalne to zalezy tylko od tego kto jak woli

W takiej sytuacji do skarbówki wpłacasz  5 tyś.,dlatego rozliczam się kwartalnie bo są miesiące że  duża sprzedaż a kupno zerowe tak było lutym jak sprzedałem rzepak

tak czy siak jak wystawiasz fv co mies czy kwartalnie to musisz odprowadzic podatek

Edytowane przez marcianjargit
Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

f

Edytowane przez romuald90
Opublikowano

Najpierw przejdź i będziesz mógł odzyskać vat od każdefo towaruvusługi wykorzystywanego do prowadzenia gospodarstwa.

Opublikowano

Do mnie lepiej kwartalnie ,główny powód to taki że sam prowadzę księgowość ,a niektóre miesiące było by ciężko znależć czas na to,a jak kwartalnie to akurat jak się kończy kwartał to zawsze luz w pracy ,no i tylko 4 razy do skarbówki muszę iść

Opublikowano

nie musisz w ogóle chodzić, możesz wysyłać przez program e-deklaracje, super sprawa i pewna. sam już ze 3 deklaracje złożyłem i zero problemów. Wygoda bo o każdej porze, ja raz ostatniego dnia w piątek o 23 chyba wysłałem i było ok :) wcześniej wysyłałem pocztą, ale szkoda kasy na znaczki ;)

Opublikowano

witam koledzy! :)

Mam takie pytanko odnośnie vat. Chciałbym prześć na vat od nowego miesiąca i powiedzcie mi czy muszę mieć jakieś faktury sprzedaży?? Bo prowadzę tylko produkcję roślinną i nie bedą się czepiali że mam same faktury tylko na kupno? i czy można można brać sprzęd AGD na gospodarstwo?

Opublikowano

Faktury sprzedaży będą Ci potrzebne dopiero wtedy kiedy będziesz się domagał zwrotu podatku VAT, ja jestem na Vacie od lutego, jeszcze nic nie sprzedałem, tylko kupuje, jest ok, ale zwrotu VAT jeszcze nie otrzymałem bo nie mam sprzedaży.

Opublikowano

#kris14 czyli co mówisz że nie oddadzą Ci vatu należnego dopuki nie przyniesz im faktór sprzedaży?? To jest nie logiczne gdyż jak inwestuje to prawie do sierpnia nie będę miał żadnych faktór ze sprzedaży gdyż moja produkcja jest tylko roślinna więć jak to jest? Powinni oddać Ci ten vat z kupna 

Opublikowano

Wystarczy sprzedać worek zboża i już możesz wystąpić o zwrot.

Opublikowano

no ok czyli np zakupy zrobie za 50000zł a sprzedam ten worek zboża za 100zł i się nie będą się czepiały?

A powiedzcie mi warto samemu prowadzić tą rachunkowość czy płacić co miesiąc 100 w biurze rachunkowym? bo wiadomo czas to pieniądz

Opublikowano

jestem w podobnej sytuacji na siebie mam produkcje roślinną a ojciec będzie miał jakieś 5-6 ha + produkcja zwierzęca, czyli w tym przypadku będę mógł zboże ojcu sprzedać?? powiedzmy co miesiąc jakąś 1T??

Opublikowano

A ja mam takie pytanie czy można odliczyć VAT od zakupu pojazdów innych niż maszyny np. samochodu lub quada? Inna sprawa czy są jakieś ograniczenia w zakupie paliwa na fakture? Czy można sobie kupować ile się chce?

Opublikowano

A ja mam takie pytanie czy można odliczyć VAT od zakupu pojazdów innych niż maszyny np. samochodu lub quada? Inna sprawa czy są jakieś ograniczenia w zakupie paliwa na fakture? Czy można sobie kupować ile się chce?

quada mozesz odliczyc samochod musi miec chologacje,no poliwa mozesz sporo kupic w miare razsadku,