Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na paragon każdy rodzaj stali jest obciążony 23% vat.

Sprzedawcy stali mają te oświadczenia. Wystarczy podać swoje dane i podpisać. Jest tam napisane, że nabywany towar służy działalności gospodarczej a nie na cele prywatne oraz że jesteś czynnym podatnikiem vat.

Opublikowano

chciałbym zapytać tak z innej beczki trochę, załóżmy że kupuję maszynę rolniczą tyle że nie za gotówkę tylko z finansowania fabrycznego czyli załóżmy np: 4x25%. no i tu moje pytanie: jak w takich przypadkach wygląda rozliczanie VAT-u? czy o zwrot można się starać od razu mimo że nie spłacona maszyna, czy jest rozliczenie na zasadzie ile wpłacę to z tego stopniowo mogę się rozliczać?

nie jestem na vacie i styczności nie miałem ale mnie to jakoś zainteresowało.

Opublikowano

Finansowanie fabryczne czyli bierzesz kredyt i sprzedawca dostaje całą kase i normalnie wystawia fakturę. Jak jest zapłacone to można odzyskać vat. A te 4x25% to raty kredytu a nie płatność za maszynę. Co ciekawsze vat można odliczyć nawet od faktury zaliczkowej.

Żadnych kwitów nie muszę okazywać? Np tego że jestem czynnym płatnikiem VATu?

Jak sama nazwa pisma wskazuje - oświadczasz, nie udowadniasz.

Np. ode mnie na jednym składzie oprócz podpisu chcieli pieczątkę.

Opublikowano

Darek ja z finansowania kupiłem wóz i bez problemu odzyskałem Vat w przyspieszonym terminie. Zwrot wpłaciłem później jako I ratę. Ja też podpisywałem w hurtowni oświadczenie i nic nie musiałem okazywać. Chcieli papiery o zarejestrowaniu w US, ale później już nie.

Opublikowano

W gazecie Topagr....na stronie 15 jest co nieco o vacie. I jest informacja że od 01 lipca tego roku zostanie przywrócono prawo do pełnego odliczenia VAT od samochodów osobowych, paliwa i serwisu.

Mógł by mi ktoś to przybliżyć?

Opublikowano

Ja też kupiłem ciągnik na kredyt ,pełny vat odliczony a zwrot poszedł na pomniejszenie kredytu.zwrot przyspieszony 25 dni.To bylo 2 lata temu a raty nadal spłacam.Miałem co prawda kontrolę skarbową ale wszystko było ok.

koledzy mam jeszcze pytanie -po jakim czasie od zakupu laptopa z odliczeniem vat-u można go zdjąć z "ewidencji".koszt zakupu 1800 zł.

Opublikowano

witam czy kupujac od rolnika ryczałtowego kwote mleczna moge wystawic fakture rr? na co mozna wystawiac te faktury rr i ile w tym bedzie vat? interesuje mnie słoma sianokiszonka bydlo(cielaki,jałowki wysokocielne)

Opublikowano

Mam pytanie do Was. Czy w waszych biurach rachunkowych faktury na maszyny (jako środek trwały) są przechowywane w innych teczkach niż pozostałe faktury? Wiem, że moje pytanie jest trochę dziwne, ale przeglądam właśnie teczkę z fakturami i tej jednej co była na maszynę brakuję. Możliwe jest, żeby zaginęła gdzieś w skarbówce? Jutro będę dzwonił do biura rachunkowego, żeby to wyjaśnić, ale narazie nie daje mi to spokoju.

Opublikowano

Zbigniew. ewidencji podlegają tylko środki trwałe, środek trwały to koszt netto 3500 zł i więcej.Laptop kosztował 1800 nie jest środkiem trwałym..

Kakus.. pasze, zwierzęta rzeźne vat 8%.

Opublikowano

Jest jakiś sposób aby dowiedzieć się czy podmiot gospodarczy (ktoś kto prowadzi DG) jest czynnym podatnikiem podatku VAT?  Mam na myśli tutaj handlarza.

Opublikowano

Na fakturach VAT rr jest tylko jedna stawka 7%!!! I można ją wystawiać na nieprzetworzone płody rolne. Kwota mleczna do tego się nie zalicza, są to tzw. "wartości niematerialne i prawne"

Opublikowano

realizuję okazjonalnie sprzedaż wysyłkową zbóż za pobraniem, załóżmy 50zł to cena nasion i 20zł to koszt wysyłki, odbiorca płaci mi 70zł, wskażcie mi proszę czy na fakturze vat mogę wykazać cenę 70zł za zboże, mimo że sprzedaję je za 50zł? czy też muszę osobno wykazać transport? usług transportowych nie świadczę a przesyłka jest wyłącznie moim kosztem

i kolejne pytanie - czy faktura vat może być jedynym dokumentem ewidencjonującym sprzedaż na rzecz osoby nie prowadzącej DG bądź rolnika ryczałtowego (nie mam kasy fiskalnej)?

Opublikowano

Kupowałeś pewnie nie raz przez internet. Jeśli chciałeś fakturę czy nawet paragon to zawsze jest wyszczególniona wartość towaru i koszt przesyłki. U Ciebie może być analogicznie.

Opublikowano

dokładnie ale jestem ciekaw czy jest to w jakiś sposób uregulowane, usług transportowych nie świadczę, więc nie mogę wystawić na nie faktury, a nie wiem czy klient będzie zadowolony jeśli będzie miał wyższą cenę na fakturze i całość na 5% stawce vat

Opublikowano

Arek też masz rację. Wczoraj dostałem fakturę za kukurydzę dowiezioną kurierem i nie było pozycji o przesyłce. Podana była tylko cena za kukurydzę. Jak chcesz to zapytam swoją księgową. Powinna mi odpowiedzieć.

Opublikowano

dokładnie ale jestem ciekaw czy jest to w jakiś sposób uregulowane, usług transportowych nie świadczę, więc nie mogę wystawić na nie faktury, a nie wiem czy klient będzie zadowolony jeśli będzie miał wyższą cenę na fakturze i całość na 5% stawce vat

Znawcą tematu nie jestem ale w takim przypadku chyba lepiej wpisać transport jako osobna pozycja, nie świadczysz usług transportowych ale zamawiasz kuriera/poczte, od nich dostajesz fakture i możesz wpisać tą usługę na swojej fakturze.

Opublikowano

Cześć

czytam ten temat i czytam ale nie znalazłem aktualnych odpowiedzi

Mianowicie od 1 marca jestem na vacie

robię pierwsze zakupy na fakturki itp co należy do moich obowiązków ? założyłem sobie 2 segregatory faktury kupna i faktury sprzedaży czy to wystarczy w razie kontroli czy musi być jakaś ewidencja ?

czy polecacie jakiś program do wystawiania faktur vat oraz faktur RR oraz ewentualnej ewidencji zakupów / sprzedaży ?