Skocz do zawartości

Co robicie ze zużytymi workami po nawozach ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam całą masę worków po nawozie typu BIG-BAG.Dzwoniłem już do jakiejś firmy która przerabia to na granulat ale od zeszłego roku jeszcze się nie pokazali a tu już następna "dostawa"! Interesuje mnie co wy robicie z workami, może macie namiary na jakąś firmę recyklingową?

Opublikowano

Ja tego rodzaju rzeczy utylizuję przez piec od C.O. - wiem wiem nieekologicznie jak też nie każdy piec się nadaje - ale ciepła daje sporo i po kłopocie :rolleyes:

Opublikowano

Troszkę w piecu to ja też utylizuje ale w tym roku razem z kolegą kupiliśmy ok. 150 ton nawozów to bym mógł chyba szklarnie ogrzewać a nie dom! To jest 300 worków BIG-BAG!

Opublikowano

No ja osobiście nie jestem za spalaniem ale cóż, jak nie ma co zrobić z workami. U mnie w okolicy nie ma firmy, która przetwarza plastiki, choć firma, która odbiera ode mnie śmieci przymierza się do otworzenia komórki przetwarzającej plastik oraz opakowań po środkach ochrony roślin. Póki co pale worki, bo uważam to za mniejsze zło niż ma to zalegać na śmieciowisku. Ale widzę, ze kolega kissmy ma dobry pomysł. W sumie o tym nie pomyślałem, żeby przedzwonić do producenta. Jak przyjeżdza do mnie kilka torów rocznie z nawozami, to mogli by zabrać opakowania.

Opublikowano

Po to jest śmietnik na takie sprawy, ja w domu ładuje śmieci z domu i z podwórka zbieram w worki po nawozach i na śmietnik razem z zawartością, no i sznurki z bel również w worki po nawozach i na śmietnik

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Paula98r
      Dzień dobry. W ubiegłym roku wprowadzono obowiązek ewidencji nawożenia azotem.  Zwracam się do osób, które same zajmują się pisaniem azotanów. Jak obliczyć zawartośc azotu jeżeli obornik od świń i bydła jest zmieszany? Oczywiście są przykłady jakie agencja podała na stronie ale wszystko jest podane osobno. 
    • Przez rami
      witam może któś stosował te nawozy dolistne jak działają i czy jest sens je  zastosowac 
    • Przez remus2893
      W jakim odstępie czasowym można zastosować gnojowicę po zastosowaniu saletry amonowej na łąki 
    • Przez yacenty
      Witajcie,
      czy ktoś z Was próbował na własnej skórze zmiennego dawkowania nawozów azotowych?
      Zastanawiam się nad zastosowaniem zmiennego dawkowania RSM.
      Mam już opryskiwacz z GPS i bez problemu mogę w nim zrobić zmienne dawkowanie. Jest to uboga wersja zmiennego dawkowania bo cały opryskiwacz daje taką samą dawkę - nie da się niestety zrobić zmiennego dawkowania per sekcja opryskiwacza, bo mój opryskiwacz nie potrafi sterować aż tak dokładnie sekcjami.
      Inwestycja w opryskiwacz to jednorazowo 500E za odblokowanie funkcji VRA.
      Teraz pytanie, czy ktoś z was stosował mapy dawkowania pochodzące ze zdjęć satelitarnych?
      Niby dla testowego pola system wyrysował mi taką mapkę nawożenia - działka ma 11ha.
      Przy 11ha i sredniej dawce 220l RSM32 wychodzi oszczedność 450zł

A jak to jest w praktyce?
    • Przez XYZ12345
      Witam czym zasilić (najlepiej opryskiem) mieszankę zbożowa jęczmien pszenice i owies 

• Dodaj nową pozycję...
v