Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 
W ostatnich dniach wymieniłem kompresor klimatyzacji, chlodnica klimatyzacji wsadzona po regeneracji/czyszczeniu, wymieniony regulator temperatury klimatyzacji, wszystkie wycieki poprawione szczelności klimatyzacji 100%. Przyjechała firma  sprawdziła szczelność nabiła współczynniku a klimatyzacja nie działa tak jak powinnna. Przy 20 stopniach na dworze i wietrze nie mogę wychłodzić kabiny. Czuję, że coś chłodzi ale to delikatnie. Pracując wczoraj 3 godziny nawiewy chodziły cały czas na pełnych obrotach a krótko mówiąc w kabinie nie było zimno a dodam, że było na dworze wietrznie i 20 stopni. Wydaje mi się, że regulując pokrętłem temperaturę klimatyzacji na panelu przy kierownicy co wymieniłem, nie było żadnej różnicy w działaniu klimatyzacji, albo z tego wszystkiego mogę się mylić, bo trochę kasy poszło a to nie działa tak jak powinno… To co będzie jak wrócą upały i będzie słońce paliło? Mam wrażenie, że to nie działa tak jak powinno i szukam porad co może być nie tak. Dodam, że ta klims od zakupu ciągnika przez nas słabo działa. 
Z góry dziękuję za pomoc! 

Edytowane przez Diki9520
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze tam jest chłodnica aluminiowa równoległa taka jak w samochodach,jej nie da się wyczyścić.tylko i wyłącznie nowa chłodnica.

Po drugie czy wymieniałes osuszacz?

Jaki był powód wymiany kompresora? Niech przyjada i sprawdza czy jest gaz i kompresor buduje ciśnienie.

Jeszcze sprawdź czystość i drożność parownika oraz kanałów i filtrów nawiewu.

W czasie działania klimy rurka cienka z kompresora ma być gorąca a grubsza zimna.

Edytowane przez hibertusik
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hibertusik napisał(a):

Po pierwsze tam jest chłodnica aluminiowa równoległa taka jak w samochodach,jej nie da się wyczyścić.tylko i wyłącznie nowa chłodnica.

Po drugie czy wymieniałes osuszacz?

Jaki był powód wymiany kompresora? Niech przyjada i sprawdza czy jest gaz i kompresor buduje ciśnienie.

Jeszcze sprawdź czystość i drożność parownika oraz kanałów i filtrów nawiewu.

W czasie działania klimy rurka cienka z kompresora ma być gorąca a grubsza zimna.

Wymieniamy kompresor był, bo się zatarł przez to, że ta chłodnica( skraplacz) był dziurawy. Gaz został nabity i nalany czynnik przez serwis. Osuszacza nie wymieniałem. Jak będę przy ciągniku to sprawdzę i dam znać. kanały i filtry nawiewu  czyste.

Edytowane przez Diki9520
Opublikowano
17 minut temu, Rowan napisał(a):

Bląd, po zatarciu sprężarki się obowiązkowo wymienia osuszacz.

Wprowadziłem Pana w błąd osuszacz był wymieniany z kompresorem.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli kompresor zatarty to w całym układzie opiłki.

Wszystko do demontażu i płukania,

Chłodnica równoległa(aluminiowa) to do wymiany,parownik jak równoległy (aluminiowy) do wymiany ,chyba że miedziany to może zostać bo szeregowy i można przepłukać,dysza lub zawór rozprężny do przepłukania i przeczyszczenia,każdy jeden przewód oddzielnie przepłukujemy np. benzyna extrakcyjna.

W innym przypadku opiłki zostaną w układzie i dalej w koło Macieju.

Twoja robota i kasa o kant d*py wytłuc.

Oczywiście po płukaniu i złożeniu układu zalewamy olejem sprężarkę+ to co przypada na osuszacz+ chłodnica+parownik+ ileś ml. na każdy metr przewodu.

Opublikowano

9 minut temu, hibertusik napisał(a):

Chłodnica równoległa(aluminiowa) to do wymiany,parownik jak równoległy (aluminiowy) do wymiany ,chyba że miedziany to może zostać bo szeregowy i można przepłukać,dysza lub zawór rozprężny do przepłukania i przeczyszczenia,każdy jeden przewód oddzielnie przepłukujemy np. benzyna extrakcyjna.

Oczywiście po płukaniu i złożeniu układu zalewamy olejem sprężarkę+ to co przypada na osuszacz+ chłodnica+parownik+ ileś ml. na każdy metr przewodu.

odezwę sie jak bedę przy ciagniku i dowiem się czy przypadkiem nie było wszystko płukane, bo jak serwis był to zajeło im to bardzo długo. 

Opublikowano
13 minut temu, hibertusik napisał(a):

Nie przesadzaj 🙂 

Opublikowano
14 minut temu, hibertusik napisał(a):

A z czym przesadziłem?

Znam ogrom przypadków gdzie po zatarciu sprężarki wymieniona była tylko sprężarka i osuszacz, czasem nawet bez osuszacza i układy pracują calej bez problemu. Sam miałem przypadek jakies 10 lat temu gdzie w kombajnie poleciały w ciagu 3 lat trzy sprężarki i ani zawor rozprężny, ani tym bardziej parownik czy skraplacz wymieniane nie były, a później układ działał, a przyczyną była zagnieciona jedna z końcówek przy zarabianiu.

Opublikowano (edytowane)

Nie zaprzeczam,są różne przypadki,wszystko zależy czy będą jakieś opiłki i czy pójdą dalej w uklad,Sam mnóstwo razy po rozszczelnieniu klimy i po czasie nabijalem nigdy nie wymieniałem osuszacza i klima działa i chłodzi.

Zagwarantuj autorowi tematu że ma czysty układ i opiłki nie poszły dalej.

Tylko klima działa ale dlaczego nie chłodzi?

Znam kilka przypadków po zatarciu sprężarki,została wymieniona na nową i po czasie znowu nowa zatarta,tak że każdy przypadek jest inny.

Dla przykładu chłodnice greg-car miedziane szeregowe można przepłukać, równolegle o budowie chłodnicy wody nie ma fizycznej możliwości wypłukać jak będzie zaaplikowana - chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Rowan napisał(a):

Znam ogrom przypadków gdzie po zatarciu sprężarki wymieniona była tylko sprężarka i osuszacz, czasem nawet bez osuszacza i układy pracują calej bez problemu. Sam miałem przypadek jakies 10 lat temu gdzie w kombajnie poleciały w ciagu 3 lat trzy sprężarki i ani zawor rozprężny, ani tym bardziej parownik czy skraplacz wymieniane nie były, a później układ działał, a przyczyną była zagnieciona jedna z końcówek przy zarabianiu.

Jestem ciekawy co u mnie jest problemem, że przez 3 godziny nie mógł mi  schlodzić kabiny abym czuł duży chłód przy 20-22 stopniach i wietrze chodząc przy maksymalnych obrotach wentylatorów 

3 minuty temu, hibertusik napisał(a):

Nie zaprzeczam,są różne przypadki,wszystko zależy czy będą jakieś opiłki i czy pójdą dalej w uklad,Sam mnóstwo razy po rozszczelnieniu klimy i po czasie nabijalem nigdy nie wymieniałem osuszacza i klima działa i chłodzi.

Zagwarantuj autorowi tematu że ma czysty układ i opiłki nie poszły dalej.

Tylko klima działa ale dlaczego nie chłodzi?

Znam kilka przypadków po zatarciu sprężarki,została wymieniona na nową i po czasie znowu nowa zatarta,tak że każdy przypadek jest inny.

Można powiedzieć, że chłodzi ale bardzo słabo. Panowie rozbierali wszystko i wstępnie czyścili.

Edytowane przez Diki9520
Opublikowano
6 minut temu, Diki9520 napisał(a):

Można powiedzieć, że chłodzi ale bardzo słabo. Panowie rozbierali wszystko i wstępnie czyścili.

Jeśli masz fachowców którzy mają pojęcie o chłodnictwie(klimatyzacji) to nie powinno byc dla nich to problemem.

Ale jeśli trafiłes na wymieniaczy z automatem,który za nich rozwiąże problem to się trochę pobujasz z tematem.

Ale życzę ci pozytywnego rozwiązania problemu.

Opublikowano
3 minuty temu, hibertusik napisał(a):

Jeśli masz fachowców którzy mają pojęcie o chłodnictwie(klimatyzacji) to nie powinno byc dla nich to problemem.

Ale jeśli trafiłes na wymieniaczy z automatem,który za nich rozwiąże problem to się trochę pobujasz z tematem.

Ale życzę ci pozytywnego rozwiązania problemu.

Co region to fachowcy.. powiem tak mam taki skraplacz https://coolingplus.pl/glowna/788-skraplacz-klimatyzacji-renault-agri-ares-atles-.html jego się nie czyści tylko wymienia? 

Opublikowano
28 minut temu, Diki9520 napisał(a):

Jestem ciekawy co u mnie jest problemem, że przez 3 godziny nie mógł mi  schlodzić kabiny abym czuł duży chłód przy 20-22 stopniach i wietrze chodząc przy maksymalnych obrotach wentylatorów 

Ja Ci moge powiedziec… wogóle miałes nie załączoną klime 😉

Opublikowano
3 minuty temu, Rowan napisał(a):

Ja Ci moge powiedziec… wogóle miałes nie załączoną klime 😉

Miałem. Gdybym nie miał to bym nie wysiedział w kabinie. Pracowałem na jesień bez klimy i znam odczucia jakie mi wtedy towarzyszyły.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Diki9520 napisał(a):

Co region to fachowcy.. powiem tak mam taki skraplacz https://coolingplus.pl/glowna/788-skraplacz-klimatyzacji-renault-agri-ares-atles-.html jego się nie czyści tylko wymienia? 

Wygląda na szeregowy,taki to tylko przepłukać i gitara,ale ręki sobie nie dam uciąć.pod tymi bocznymi blachami było by widać.

Szeregowa dla przykładu; chłodnica miedziana  traktor greg-car grube lamele allegro..poszukaj.

Opublikowano
5 minut temu, hibertusik napisał(a):

Wygląda na szeregowy,taki to tylko przepłukać i gitara,ale ręki sobie nie dam uciąć.pod tymi bocznymi blachami było by widać.

dziekuję za informacje .

Opublikowano
1 godzinę temu, Diki9520 napisał(a):

Miałem. Gdybym nie miał to bym nie wysiedział w kabinie. Pracowałem na jesień bez klimy i znam odczucia jakie mi wtedy towarzyszyły.

Jesteś pewien, że sprężarke Ci załącza? Jest jeszcze opcja, że masz parownik zabity i niema przez niego przepływu. Ewentualnie nie rozłącza termostat i parownik zamarza.

Opublikowano
26 minut temu, Rowan napisał(a):

Jesteś pewien, że sprężarke Ci załącza? Jest jeszcze opcja, że masz parownik zabity i niema przez niego przepływu. Ewentualnie nie rozłącza termostat i parownik zamarza.

co do sprężarki jestem pewny, że się załącza co do parownika nie wiem. 

Opublikowano

Tylko za naprawe i nabicie  firma skasowała właściciela,w tych pieniądzach powinni jeszcze sprawdzić czy działa na podłączonych zegarach i wtedy wiekszosc  anomali jesteśmy w stanie wykryć,zegary pokażą.Powinni testować  z 10-15 minut,określili by czy z nawiewów leci odpowiednio zimne,oraz jak coś nie tak to by wyszło w pracy.

• Like 1