Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kULA podsumował rok z pompą i całkiem dobrze to wyglada , znajomi co mają też chwalą i zarażają innych entuzjazmem bo kolejni jak modernizuja ocieplenie to na pompę ciepła 

• Like 1
Opublikowano

Do pompy trzeba podejść indywidualnie. Nie ma co, na sile namawiać. U jednego sie wprawdzi, u drugiego absolutnie nie. 

No i dochodzi ten ważny aspekt, co jeśli brak napięcia w sieci 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie masz agregatu? Jak doisz krowy bez prądu?

A druga rzecz to masz ogrzewanie które działa ci w pełni grawitacyjnie bez elektryczności? To dziś rzadkość 

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano
51 minut temu, komizmo napisał(a):

Nie masz agregatu? Jak doisz krowy bez prądu?

A druga rzecz to masz ogrzewanie które działa ci w pełni grawitacyjnie bez elektryczności? To dziś rzadkość 

U mnie jest możliwość bez pompki tylko niższa kondygnacja będzie słabiej dogrzane.. 

Opublikowano

Pompa Ciepła nie jest zła jak dom jest docieplony jako tako, to koszt prądu jest   podobny co do węgla .  Tylko ze koszty fotowoltaiki + pompu ciepła + montażu to koszt jak na 12 lat tego węgla z góry .  JA montowałem sobie pv + pompę sam i myślę ze ten czas skróci sie do 6 lat  .   Jeslo ktos ma dom dobrze docieplony + 100% podłogówki to nawet bez fotowoltaiki bedzie miał małe koszty ogrzewania przy pompie  

• Like 2
Opublikowano

Jak mnie jakieś borowiki uświadamiają czasem jaki z pompy szajs to nigdy nie zaprzeczam. Im więcej pomp tym droższy prąd i większe ryzyko blackoutu. A ja sobie do pieca nie wyobrażam wracać także nie polecam 😁

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, rewolwer napisał(a):

Pompa Ciepła nie jest zła jak dom jest docieplony jako tako, to koszt prądu jest   podobny co do węgla .  Tylko ze koszty fotowoltaiki + pompu ciepła + montażu to koszt jak na 12 lat tego węgla z góry .  JA montowałem sobie pv + pompę sam i myślę ze ten czas skróci sie do 6 lat  .   Jeslo ktos ma dom dobrze docieplony + 100% podłogówki to nawet bez fotowoltaiki bedzie miał małe koszty ogrzewania przy pompie  

Docieplony dom , fotowoltaika,  pompa ciepła to nie koszt  na 12 lat węgla tylko na 120 lat  koszt  węgla w zależności od tego jak to jest zrobione i jaki  wielkie  . No ale docieplenie to nie tylko mniejszy koszt ogrzewania to również wygląd i mniejszy koszt chłodzenia latem . Nie inaczej jest z fotowoltaiką służy cały rok jak na starych zasadach i nie tylko do ogrzewania i o czym tu dyskutować . Nie bez znaczenia jest również święty spokój , a latanie do pieca i po lesie za chrustem tego spokoju nie daje , POZOSTAŁY OPAŁ TRZEBA KUPIĆ  i też do pieca latać mniej lub częściej .

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

k**wa k**wa j**ana ale śmieszne hahaha mam 13 lat 

Akurat ten gość jest z moich okolic i słynie z takiego a nie innego sposobu bycia. Większość dziedzin naszego życia parodiuje w ten sposób i kto nie ma kija w dupi. to się przynajmniej na chwilę wyluzuje. 

• Like 4
Opublikowano

Miałem trochę przerwy od forum i tak czytam sobie że dla większości to mózg się w gówno zamienił... Panele nie są jakimś idealnym rozwiązaniem są raczej gównem które od 50 lat (od tyłu lat są na rynku) nie było na to zbytu , uruchomiono programy by był zbyt i zaczęto ludziom robić z mózgu sieczkę . Chiny (94% produkcji ) opłacają polityków w UE by wprowadzać zielone gówno . Koszty instalacji na moje gospodarstwo 240 tys netto . (Udoj robotowi) Za prąd place 3 k na miesiąc . Nie jestem idiotą by ćwierć bańki wywalać na coś przez co wskakuje na taryfę 2x , a z paneli czy z magazynów nic mi mieszadła 35 kw nie pociągnie ... Mali gospodarze lub właściciele domków jednorodzinnych to się zgodzę. Aspekt pomp ciepła. Znajomy użytkuje 6 lat mega zadowolony , 4 grudnia awaria , dom stoji bez ogrzewania (podłączone farelki elektryczne) serwis przyjechał , możliwa wymiana pompy na nową a naprawa obecnej 30 dni oczekiwanie na części. 

Dochodzi również inny aspekt , że gdy wrócimy do normalności (dojdzie do władzy prawica-prawdziwa prawica ) i wy***ie te wszystkie Eko podatki i daniny które obciążają w 80% koszt energii elektrycznej . A tym samym prosumenci będą objęci rozliczeniami rynkowymi. Każdy użytkownik PV będzie musiał dopłacać do przyjmowania energii elektrycznej w godzinach szczytu , lub poprostu jego instalacja nie będzie działać , a w nocy będzie musiał na zasadach wolnorynkowych kupować prąd po cenie dumpingowej lub korzystać z magazynów energii ( już teraz widać nacisk na sprzedaż magazynów ) 

A obstawiam że nawet jeśli by obecny rząd DEBILI  został to będzie musiał zmienić zasady prosumentom na zasady wolnorynkowe bo magazyny słabo schodzą a spółki energetyczne dostają w d*pę na podtrzymaniu elektrowni w dzień .

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Akardin napisał(a):

Miałem trochę przerwy od forum i tak czytam sobie że dla większości to mózg się w gówno zamienił... Panele nie są jakimś idealnym rozwiązaniem są raczej gównem które od 50 lat (od tyłu lat są na rynku) nie było na to zbytu , uruchomiono programy by był zbyt i zaczęto ludziom robić z mózgu sieczkę . Chiny (94% produkcji ) opłacają polityków w UE by wprowadzać zielone gówno . Koszty instalacji na moje gospodarstwo 240 tys netto . (Udoj robotowi) Za prąd place 3 k na miesiąc . Nie jestem idiotą by ćwierć bańki wywalać na coś przez co wskakuje na taryfę 2x , a z paneli czy z magazynów nic mi mieszadła 35 kw nie pociągnie ... Mali gospodarze lub właściciele domków jednorodzinnych to się zgodzę. Aspekt pomp ciepła. Znajomy użytkuje 6 lat mega zadowolony , 4 grudnia awaria , dom stoji bez ogrzewania (podłączone farelki elektryczne) serwis przyjechał , możliwa wymiana pompy na nową a naprawa obecnej 30 dni oczekiwanie na części. 

Dochodzi również inny aspekt , że gdy wrócimy do normalności (dojdzie do władzy prawica-prawdziwa prawica ) i wy***ie te wszystkie Eko podatki i daniny które obciążają w 80% koszt energii elektrycznej . A tym samym prosumenci będą objęci rozliczeniami rynkowymi. Każdy użytkownik PV będzie musiał dopłacać do przyjmowania energii elektrycznej w godzinach szczytu , lub poprostu jego instalacja nie będzie działać , a w nocy będzie musiał na zasadach wolnorynkowych kupować prąd po cenie dumpingowej lub korzystać z magazynów energii ( już teraz widać nacisk na sprzedaż magazynów ) 

A obstawiam że nawet jeśli by obecny rząd DEBILI  został to będzie musiał zmienić zasady prosumentom na zasady wolnorynkowe bo magazyny słabo schodzą a spółki energetyczne dostają w d*pę na podtrzymaniu elektrowni w dzień .

Dobitnie!

Opublikowano

Czy ja wiem czy magazyny nie schodzą , jak tylko zrobią dofinansowanie to zabaczysz jak ludzie będą zakładać , bo jeśli w dzisiejszych czasach ktoś zakłada fotowoltaikę to przy obecnych taryfach magazyn jest rczej obowiązkiem żeby tego prądu zatrzymać jak najwięcej na gospodarstwie 

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał(a):

Czy ja wiem czy magazyny nie schodzą , jak tylko zrobią dofinansowanie to zabaczysz jak ludzie będą zakładać , bo jeśli w dzisiejszych czasach ktoś zakłada fotowoltaikę to przy obecnych taryfach magazyn jest rczej obowiązkiem żeby tego prądu zatrzymać jak najwięcej na gospodarstwie 

Debilem trzeba być by magazyny (akumulatory ) zakładać jako  źródło energii przy czym żywotność aktywna (80%) to 3 lata , a w większości podają że 10-15 lat . Nie ośmieszaj się . Jak ktoś chce wygodę to piec gazowy zakłada gdzie przy awarii wymiana zajmuje 1 godziny .

Teraz, Akardin napisał(a):

Debilem trzeba być by magazyny (akumulatory ) zakładać jako  źródło energii przy czym żywotność aktywna (80%) to 3 lata , a w większości podają że 10-15 lat . Nie ośmieszaj się . Jak ktoś chce wygodę to piec gazowy zakłada gdzie przy awarii wymiana zajmuje 1 godzine.

Mam dziwne przeczucie że każdy użytkownik pompy jak i posiadacz PV dostaje z automatu -30 IQ ....

Powiem wam następny aspekt , jeśli opłaty za prąd  na gospodarstwie wynoszą 2-5% Twoich przychodów to jest to koszt który można bezpiecznie pokrywać i sobie d*py nie zawracać . Jakiś czas temu chciałem postawić biogazownie , akurat tu dochodził aspekt że miałem trochę funduszy więc kredyt obejmował by jedynie część i to nie całą z dofinansowaniem. Wybrałem firmę ogarniam papiery i przychodzi pewien aspekt rozliczeń wyprodukowanej energii a później jak jeszcze wykorzystać ciepło ale to oddzielny temat . No i uwaga energii produkował bym na CAŁĄ wieś , ale nie mógłbym jej sprzedawać jako podmiot lub spółka zewnętrzna tylko musiał bym ją zużywać na bieżąco ( kwartalnie lub rocznie ) . No k**wa następny raz napisze DEBILEM trzeba być by to robić .... Nie wiem trzeba było by postawić hale 20 na 40 metrów i wstawić koparki na Bitcoina żeby przejebac ten prąd wyprodukowany , a tak prąd oddajesz do sieci za DARMO.... A koszt budowy PARĘ MLN złotych.....

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Akardin napisał(a):

nie zgadzam sie . w lenich miesiącach połowa energI pochodzi z OZE , nawet teraz godzina 20.15 ponad 30 % energi pochodzi z OZE z wiatru [ 5,3 MW ]  , uprzedzając odpowiedz żę co gdy nie wieje to wtedy dobre uzupełnienie z węgla i gazu , nie bierzesz pod uwagę żę już tanie pokłady wegla są wyczerpane , trzeba robić kolejne odkrywki a są to obszary bardzo dużę ,  jak bęDą te farmy wiatrowe na bałtyku to będzie połowa energi z OZE . TO NIE fotowoltanika jest droga a marżę firm co zakładaja wysokie 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

nie zgadzam sie . w lenich miesiącach połowa energI pochodzi z OZE , nawet teraz godzina 20.15 ponad 30 % energi pochodzi z OZE z wiatru [ 5,3 MW ]  , uprzedzając odpowiedz żę co gdy nie wieje to wtedy dobre uzupełnienie z węgla i gazu , nie bierzesz pod uwagę żę już tanie pokłady wegla są wyczerpane , trzeba robić kolejne odkrywki a są to obszary bardzo dużę ,  jak bęDą te farmy wiatrowe na bałtyku to będzie połowa energi z OZE . TO NIE fotowoltanika jest droga a marżę firm co zakładaja wysokie 

weź pod uwagę że nienwazne ile będziemy mieli OZE trzeba utrzymywać cały drugi system na wypadek gdyby OZE nie działało. jak będzie atom to atom ma być wg ciebie latem wyłączany żeby wpychać OZE? mi się jedynie mikro instalacje podobają w domach. dla.mnie 20kw na dachu 30 magazyn energii i od kwietnia do października nie płaciłbym nic. kto założył przed 2020 ten dostał darmowy magazyn od państwa i odbiera sobie zimą a reszta mu to sponsoruje a się cieszą że szybko spłacone no tak bo wam to sponsorujemy 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał(a):

weź pod uwagę że nienwazne ile będziemy mieli OZE trzeba utrzymywać cały drugi system na wypadek gdyby OZE nie działało. jak będzie atom to atom ma być wg ciebie latem wyłączany żeby wpychać OZE? mi się jedynie mikro instalacje podobają w domach. dla.mnie 20kw na dachu 30 magazyn energii i od kwietnia do października nie płaciłbym nic. kto założył przed 2020 ten dostał darmowy magazyn od państwa i odbiera sobie zimą a reszta mu to sponsoruje a się cieszą że szybko spłacone no tak bo wam to sponsorujemy 

Węgiel jest dlatego określany jako drogi bo 80% kosztów wydobycia jak i ceny węgla to podatki klimatyczne ...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

nie mam pojęcia jaki model elektrowni bedzie ale będą możliwośći czesciowego regulowania produkcji prądu .         Od kilku lat sie wybieram obejżeć te dziury po odkrywkach bełchatów i zawsze mi nie po drodze 

6 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

już pewnie na obecną chwile zaistalowane OZE przekracza zapotrzebowanie krajowe 

4 minuty temu, Akardin napisał(a):

Węgiel jest dlatego określany jako drogi bo 80% kosztów wydobycia jak i ceny węgla to podatki klimatyczne ...

ale w tej chwili węgiel na odkrywce w bełchatowie sie kończy , są zasoby jeszcze ale trzeba wysiedlić kilka wiosek żęby móc sie dostać , a z węgla kamiennego jest nie płacalne , a już na pewno nie z polskich kopalń 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

nie mam pojęcia jaki model elektrowni bedzie ale będą możliwośći czesciowego regulowania produkcji prądu .         Od kilku lat sie wybieram obejżeć te dziury po odkrywkach bełchatów i zawsze mi nie po drodze 

już pewnie na obecną chwile zaistalowane OZE przekracza zapotrzebowanie krajowe 

ale w tej chwili węgiel na odkrywce w bełchatowie sie kończy , są zasoby jeszcze ale trzeba wysiedlić kilka wiosek żęby móc sie dostać , a z węgla kamiennego jest nie płacalne , a już na pewno nie z polskich kopalń 

Nie ma czegoś takiego by wygaszac albo zmniejszać moc w elektrowniach . Jeśli mamy nadprodukcję z OZE to uwaga płacimy za podtrzymanie siły w elektrowniach czy to gazowych czy węglowych . Więc produkujemy 100% z węgla i gazu a te 30% co np idzie z OZE jedynie "nadpisuje" energię z tradycyjnych źródeł. Więc mamy powiedzmy 130% ... Taki cud technologii. Czym więcej OZE (słońce i wiatr) tym więcej zapłacimy za prąd bo i tak musimy podtrzymywać elektrownie , jedynym OZE które zapewnia stały doyw są elektrownie wodne a w Polsce są jedynie bodajże 6 lokalizacji gdzie mozna je pobudować . Chyba że elektrownie  szczytowe które "pompują "wodę  w górę zużywając prąd z OZE , a następnie osuszają wodę w nocy produkując prąd . Ale to jest również wykorzystanie maksymalnej 80% mocy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

trzeba patrzyc  realnie , nie ma mozliwosci przez ekologów budowy duzych elektrowni wodnych , a co do pierwszej czesci też sie nie zgadzam , oczywiscie sprawność i gotowość elektrowni  musi być utrzymana i to kosztuje ale mimo wszystko i tak kosztowo jest na + OZE  . elektrownie gazowe są lepsze w połaczeniu z OZE bo lepiej można kontrolować moc 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Na YT jest taki kanał Pompa ciepła i PV. Oglądałem przed chwilą odcinek. Gość ma sporą chałupę i zastanawia się czemu jak rano wstał to miał 18 stopni. Ano temu że przyszła normalna zima. Pod koniec filmu pokazał dzienne zużycie energii i przy obecnych temperaturach pompa zjada mu 100KWh. Masakra a to tylko - 18.Ludzie już zapomnieli że kiedyś takie i mrozniejsze zimy byly normą.Chyba pompiarze sypneli dobrze na tace bo zapowiadają ocieplenie. Ta zima zweryfikuje sporo instalacji z pompą ciepła.... 

Ja mam pellet, dom 150m2, średnio ocieplony bo 10 cm, okna dwuszybowe prawie dwudziestoletnie, grzejniki żeliwne, strop nie ocieplony i przy obecnych temperaturach a dziś było - 15 i temp w domu 22,5 całą dobę plus ciepła woda spalanie to 28kg. Patrząc po moim domu i instalacji to jestem zadowolony. 

Mam panele 6,4KWp na dachu założone na początku 2022 rzutem na taśmę na starych zasadach. Od marca do października mniej więcej wystarcza a później normalnie kupuje. 

@Akardin naprawdę myślisz, że jak prawica wróci do władzy to będzie lepiej?Nie będzie, niczego nie odkręcą co najwyżej dołożą jak to było do tej pory.Kto by nie rządził to tylko dokręca śrubę... 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Grinch1 napisał(a):

Na YT jest taki kanał Pompa ciepła i PV. Oglądałem przed chwilą odcinek. Gość ma sporą chałupę i zastanawia się czemu jak rano wstał to miał 18 stopni. Ano temu że przyszła normalna zima. Pod koniec filmu pokazał dzienne zużycie energii i przy obecnych temperaturach pompa zjada mu 100KWh. Masakra a to tylko - 18.Ludzie już zapomnieli że kiedyś takie i mrozniejsze zimy byly normą.Chyba pompiarze sypneli dobrze na tace bo zapowiadają ocieplenie. Ta zima zweryfikuje sporo instalacji z pompą ciepła.... 

Ja mam pellet, dom 150m2, średnio ocieplony bo 10 cm, okna dwuszybowe prawie dwudziestoletnie, grzejniki żeliwne, strop nie ocieplony i przy obecnych temperaturach a dziś było - 15 i temp w domu 22,5 całą dobę plus ciepła woda spalanie to 28kg. Patrząc po moim domu i instalacji to jestem zadowolony. 

Mam panele 6,4KWp na dachu założone na początku 2022 rzutem na taśmę na starych zasadach. Od marca do października mniej więcej wystarcza a później normalnie kupuje. 

@Akardin naprawdę myślisz, że jak prawica wróci do władzy to będzie lepiej?Nie będzie, niczego nie odkręcą co najwyżej dołożą jak to było do tej pory.Kto by nie rządził to tylko dokręca śrubę... 

Tak , myślę że jeśli będzie ktoś racjonalny to wróci wszystko do normy , szansę widzę jedynie w prawicy. Pellet jak ekogroszek czy nawet gaz jest olbrzymia wygodą, a jak ktoś już chce grzać prądem to niech to robi tak jak w Stanach , w domu są kotły elektryczne tylko że ceny prądu są super. Od ponownego wybory Trumpa 1 podpisem usunął wszystkie Eko podatki . Gospodarka USA ma się świetnie i z każdym rokiem będzie lepiej a za to gospodarka UE jest w głębokiej d*pie chcą to naprawić (rozpędzić gospodarkę Niemiec bo fyndy i inne nie idą już hurtem na Europę) a Mercosur duży i dużo potrzebuje 

• Like 1
Opublikowano

USA to trochę co innego niż UE. Tam jak w Rosji kiedy w UE 28 się kłóci to w USA jeden wydaje decyzję. Poza tym czy ja wiem czy ich gospodarka ma się świetnie? Oni po prostu się nie ceregielą i jak jest potrzeba to sobie zrobią wjazd na chatę do sąsiedniego kraju by położyć łapy na ich dobrach. Dlatego ich działa tak jak działa. Trumpa aż tak bym nie wychwalał bo jest i nieobliczalny i zwyczajnie niebezpieczny. Co do Mercosuru to zgoda. Nas włączyli w 2004 razem z innymi krajami aby otworzyć rynek zbytu. Po tylu latach ten rynek się zapycha i trzeba poszukać nowego. Dla Polski jako kraju rolniczego ta umowa nic dobrego nie wniesie mimo zapewnień o niskich kontyngentach na import towarów. Mogą być niskie ale jako pretekst do obniżek juz wystarczą tak jak ten rzekomy statek z masłem z USA. Jeden statek a na rynku mleka jak zakręcił śrubą to wywołał takie tsunami że długo będziemy się po nim zbierać... 

• Like 2
Opublikowano
30 minut temu, Grinch1 napisał(a):

1. To też chyba nie mało jak prawie 50 zł/dzień ?

2. te panele ci nie wystarczą na darmowy prąd na cały rok skoro jesteś na starych zasadach ?to sporo prądu zużywasz , i pytanie czemu nie dołożysz trochę paneli , np . na 10-12 kvh ?