Skocz do zawartości

Ceny mleka 2026 – cenniki mleczarń, prognozy i rozliczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Wszystko zależy od firmy to raz a dwa jakie podzespoły. Sam pytałem o 15 KW z magazynem 30 to od 90 do 130 ceny. I w każdym inne podzespoły. Magazyn duży żeby starczało i na poranny udoj. Był nie dawno nabór na to. 65% zwrotu. Może się założy jak przyznają. Jakby całość miała kosztować 30-40 tys po zwrotach 

Za przesył i inne opłaty to zrobi się x3 albo więcej 

O ile się nie mylę to ty byłeś przeciwnikiem paneli , a teraz co taki odwrót o 180 .?

Opublikowano
11 minut temu, Nintendo napisał(a):

Nabiał też będą ściągać, więc co w tym dobrego? Mleka raczej za mało nie mamy.

Blok Ameryki Południowej jest deficytowy, nawet jeśli chodzi o mleko i platformy mleczarskie – mówi Jerzy Plewa.

Otwarcie się na rynki południowoamerykańskie pomoże w lokowaniu nadwyżek produktów mleczarskich kategorii premium

tak mówią mądre głowy 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

Blok Ameryki Południowej jest deficytowy, nawet jeśli chodzi o mleko i platformy mleczarskie – mówi Jerzy Plewa.

Otwarcie się na rynki południowoamerykańskie pomoże w lokowaniu nadwyżek produktów mleczarskich kategorii premium

tak mówią mądre głowy 

Inne mądre głowy twierdzą co innego. Chyba z że zrównanie naszych cen mleka z ich ceną to ta dobroć 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
Godzinę temu, robert1226 napisał(a):

A jednak dotarło że to nie jest źle mieć własną produkcję , a tyle mi naciskał że ja mam a on nie .

I nadal to podtrzymuje że to głupota. I tylko i wyłącznie dzięki dotacjom to się opłaca oraz sztucznym zawyżaniu cen energi. Jakby cena za prąd była taka jak wcześniej to nawet bym nie myślał o zakładaniu. Bez dotacji tak samo. A jak uda się instalację ogarnąć w granicach 100 tys. Odliczyć VAT i 65 % zwrotu to instalacja wyjdzie 25-30 tys w optymistycznej wersji. 
Zobacz ile kosztuje prąd bez przesyłu i innych opłat. Jakby cena za kilowat była 1 zł to nikt by o tym nie myślał żeby panele zakładać ale że sztucznie zawyżają cenę a przy okazji na siłę dają dotacje do paneli to jak ma się szybko zwrócić to warto brać. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał(a):

A jednak dotarło że to nie jest źle mieć własną produkcję , a tyle mi naciskał że ja mam a on nie .

No tak, cenę energii wywindowali nam w kosmos, dali nam dopłaty do instalacji fotowoltaicznych z naszych podatków to w tych warunkach "się opłaca". Gdyby nie te chore zielone szaleństwo to stabilny prąd z węgla byłby taki jak kiedyś i wtedy nawet byś nie pomyślał o jakichś panelach. Śpimy na węglu i robimy z siebie durni zawalając kopalnie bo nam ciotka Ursula nakazuje.

• Like 3
Opublikowano
27 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

No tak, cenę energii wywindowali nam w kosmos, dali nam dopłaty do instalacji fotowoltaicznych z naszych podatków to w tych warunkach "się opłaca". Gdyby nie te chore zielone szaleństwo to stabilny prąd z węgla byłby taki jak kiedyś i wtedy nawet byś nie pomyślał o jakichś panelach. Śpimy na węglu i robimy z siebie durni zawalając kopalnie bo nam ciotka Ursula nakazuje.

Właśnie, tu sedno problemu. Śpimy na węglu dosłownie. Raz że wegiel mamy w bardzo gęsto zaludnionym obszarze a dwa jest w ciul głęboko. Tutaj nie dorownasz Australii która robi odkrywki. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, kampl napisał(a):

Właśnie, tu sedno problemu. Śpimy na węglu dosłownie. Raz że wegiel mamy w bardzo gęsto zaludnionym obszarze a dwa jest w ciul głęboko. Tutaj nie dorownasz Australii która robi odkrywki. 

Sednem problemu są eko podatki nałożone na węgiel. Nie było podatków nie było problemu z opłacalnością.

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, KoneserOporu napisał(a):

Tylko że ja pierwsze przymiarki do paneli robiłem w 2017 roku wtedy prąd jeszcze nie był taki drogi i nikt nie finansował tego , tylko wtedy ceny za instalacje były kosmiczne np taka firma jak columbus zaproponowała instalacje 7,5 kWh za 85 tys , ale udało się założyć z końcem 2018 roku 9,9 kWh za niecałe 40 tys.

• Like 1
Opublikowano

To cena kosmos mi zakładała firma novator z Kutna i za 31.5 dałem 92tys minus ulga podatek 25% też chyba 6lat temu.... Istnieją nawet dobrej pory robili mi wycenę na pompę ale niestety mieli Boscha bardzi droga a opinie nie miała za ciekawych ....wybór padł na panasonica

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Bym chciał takie pieniądze inwestować to bym szedł w wiatrak ten i w nocy i w zimę produkuje .

Chociaż mam już paneli prawie 20 kWh na starych zasadach to chodzi po głowie myśl by jeszcze nieduży wiatrak postawić.

Ja mam 62 kw na dwóch licznikach na starych zasadach, maks 5 lat i inwestycja się zwróci, na nowych nie opłaca się w żaden sposób.

Opublikowano
Teraz, Marcin133 napisał(a):

To cena kosmos mi zakładała firma novator z Kutna i za 31.5 dałem 92tys minus ulga podatek 25% też chyba 6lat temu.... Istnieją nawet dobrej pory robili mi wycenę na pompę ale niestety mieli Boscha bardzi droga a opinie nie miała za ciekawych ....wybór padł na panasonica

Jak Ci się sprawdza? Też będę zakładał i szukam czegoś sprawdzonego 

Opublikowano

Wtedy kto chciał być eko to zakładał. Chociaż i tak była zachętą w postaci tego że z tego co się wepchnęło do sieci to 80% ( jak dobrze pamiętam )można było odebrać. Ludzie i tak nie dużo tego instalowali to zaczęli wprowadzać ets i inne głupoty że mamy cenę jaką mamy. Widać jeszcze mało się tego sprzedawało skoro teraz można uzyskać takie duże  dotacje. Ślepy nie widzi tego że jest to wciskane na siłę z każdej możliwej strony. W moich stronach jeszcze jest problemy przestarzałych lini. I mimo iż założonych jest 4 instalacje to wpycha do sieci tylko jedne gospodarstwo. Resztę wyrzuca a falowniki podkręcone na 255v. Ostatni zakładający  pamiętam jak się chwalił ze rzutem na taśmę podpisał umowę na starych zasadach . Zapłacił za instalacje drożej ale miał mieć na starych zasadach. Cos chyba koło 12 KW i zapłacił ponad 60 tys . Ale Na starych zasadach. Jakie bylo jedno zdziwienie ze nie moze nic do sieci wepchnąć a rachunki obniżyły się średnio przez cały rok o 60 czy 70 zł miesięcznie . 70 -80 lat zanim mu to się zwróci w takim tempie 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Marcin133 napisał(a):

Panele ponad pół roku nie pracują z wiatrakiem pięknie by się zgrały. Też myślałem kiedyś o tym nawet już dzwoniłem ale na tym się skończyło 

Panele nie pracują jakieś 3-4 miesiące. Jakieś 3 lata temu największą produkcję miałem w marcu bo był cały miesiąc słoneczny.

Opublikowano
2 godziny temu, Nintendo napisał(a):

Inne mądre głowy twierdzą co innego. Chyba z że zrównanie naszych cen mleka z ich ceną to ta dobroć 

Nie jestem pewien, ale w Brazylii mleko chyba droższe niż u nas. A to duży producent 

Opublikowano
3 minuty temu, komizmo napisał(a):

Nie jestem pewien, ale w Brazylii mleko chyba droższe niż u nas. A to duży producent 

Średnia cena mleka w Mercosur to 1.5zl i jest to najwyższa cena jaką kiedykolwiek tak była. Gorzej jak zleci...

Opublikowano
17 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Łowicz cena za grudzień bez zmian. W styczniu -20gr. 

Już za styczeń podali? Przecież nigdy tego nie robią do przodu 

13 minut temu, MichałFarm900 napisał(a):

Panele nie pracują jakieś 3-4 miesiące. Jakieś 3 lata temu największą produkcję miałem w marcu bo był cały miesiąc słoneczny.

Kolego mylisz się. Min pół roku nie pracują.....noce liczysz czy tylko myslałes o słabszych dniach

Opublikowano
13 minut temu, Nintendo napisał(a):

Średnia cena mleka w Mercosur to 1.5zl i jest to najwyższa cena jaką kiedykolwiek tak była. Gorzej jak zleci...

Średnia może i tak, ale w Brazylii sporo wyższa a tylko ona się w tym liczy