Skocz do zawartości

Znalezione na Allegro, OLX i innych portalach 2026

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Skreśl to 0 za 2 i będziesz miał ile jest u mnie "aktywnych" Bizonów w promieniu 3 kilometrów ;) W tym jeden jest mój, a drugi złomek Z040 który więcej się psuje niż kosi ... Na usługi nikt już Bizona brać nie chce.

Z tego co słyszałem to dwa rekordy teraz przybyły w tej opisanej okolicy 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

Z tego co słyszałem to dwa rekordy teraz przybyły w tej opisanej okolicy 

W ciągu ostatnich 10 lat zniknęło 20 Bizonów w okolicy, jeden nawet wymienił twojego wymarzonego niebieskiego rekorda na TC5070 a drugi wymienił niebieskiego Rekorda na hydrostacie na Tucano

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Czemu to problem?

Ten odbiór znaczy...

Mając d44 sztywna, wóz konny, dwukółke albo rozrzutnik jednoosiowy , do tego małe działki, to bizonem lub małym zachodnim zrobi część jednego dnia wtedy chłop rozładuje albo zawiezie na skup  , i umawia się na kolejne koszenie np za dzień czy dwa 

5 minut temu, jahooo napisał(a):

Nie rozumiem - jaki problem

U mnie w zbiornik wchodzi przyczepa D47, nie muszę sypać co okrążenie, z rozładunkiem na wóz też nie mam problemu

Ale kto będzie chciał dużym przyjeżdżać co dzień jakiś kawałek skosić 

Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mając d44 sztywna, wóz konny, dwukółke albo rozrzutnik jednoosiowy , do tego małe działki, to bizonem lub małym zachodnim zrobi część jednego dnia wtedy chłop rozładuje albo zawiezie na skup  , i umawia się na kolejne koszenie np za dzień czy dwa 

7 minut temu, jahooo napisał(a):

No ale to chyba bez różnicy jak duży kombajn...

U nas se pożyczają jedni drugim...sprzętów  neo sypania zboża.

Opublikowano
5 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ale kto będzie chciał dużym przyjeżdżać co dzień jakiś kawałek skosić 

Widzisz, a u nas usługodawcy wychodzą takim na przeciw i oferują także transport na skup dużymi zestawami lub ciężarówką ;) 

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W ciągu ostatnich 10 lat zniknęło 20 Bizonów w okolicy, jeden nawet wymienił twojego wymarzonego niebieskiego rekorda na TC5070 a drugi wymienił niebieskiego Rekorda na hydrostacie na Tucano

Jeden milenium mój znajomy kupił a drugi z pierwszej serii rekordów u szwagra na wsi , po za tym są 1 NH chyba CX , 1 case 2 forsze i jakiś mały zachodni chyba Claas 

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał(a):

Nie rozumiem - jaki problem

U mnie w zbiornik wchodzi przyczepa D47, nie muszę sypać co okrążenie, z rozładunkiem na wóz też nie mam problemu

To samo u mnie. Na wóz czy przyczepkę ala taczka też się wysypie. Niby zachodni miał być drogi w częściach... Tylko nikt nie kopie przy nim codziennie jak w bizonie... Cały dzień koszenia, klima chłodzi, wieczorem wysiadasz czysty, a nie jak kominiarz

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pigmei napisał(a):

Czyli jest problem z całą logistyką.

Planujesz inwestycje w magazyn i większą przyczepę ? Znacząco by pomogło. 

Nie potrzebuje osobiście mam kilka przyczep, koszę i później większość  żmijką do magazynu albo co nie zmieszczę to na skup 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

O to możesz.... pomagać innym...🤷

Jak stoją puste to pożyczam 

18 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Widzisz, a u nas usługodawcy wychodzą takim na przeciw i oferują także transport na skup dużymi zestawami lub ciężarówką ;) 

Inne realia, inna struktura gospodarstw , i nie ma usług na taką skale 

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Inne realia, inna struktura gospodarstw , i nie ma usług na taką skale 

Ale jaka inna struktura, u mnie w okolicy większość to tacy 5-15ha, jak ktoś ma więcej to już jakiś swój kombajn ma.

Opublikowano
2 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

To jaki to region Polski że taki zacofany?🤔

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Grzechooo napisał(a):

To jaki to region Polski że taki zacofany?🤔

Samo centrum 🤭🤦

1 godzinę temu, Pigmei napisał(a):

Przeglądałem duże przyczepy wywrotki i chyba w pl nikt takiej nie kupi,  dmc 42  tony  a gdzie jeszcze ciągnik do tego 😳

https://www.otomoto.pl/przyczepy/oferta/other-laurinaho-yhtit-ID6GVYJj.html?reason=listing

U wystraszonego z pół wsi bu plon zebrał 🤭 tylko bizon nie sięgnie 🤭

Opublikowano
9 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Nie chce mi się w te wszystkie bajki wierzyć, że sprzedaja zagraniczne maszyny a kupują rozlatujace się popgerowskie sztrucle.

Przykład z sąsiedniej wsi, miał nowego rekorda z 97 roku, popchnął w świat i kupił sobie używanego tucano. 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale jaka inna struktura, u mnie w okolicy większość to tacy 5-15ha, jak ktoś ma więcej to już jakiś swój kombajn ma.

Spróbuję Tobie wytłumaczyć, weźmy np rolnik 60 lat ma bizon albo tego starszego zachodniego i jedzie do sąsiada na usługę zrobi mi jednego dnia 2 następnego 3 kolejnego 2 itp . teraz kupuje duży i wydajny no ale kto ma odwozić zboże od tych rolników tymi dużymi zestawami jakby nawet taki kupił nie mówiąc już o ciężarowe? Jak dzieci poszły na swoje do miasta albo mają wyjebane na rolnictwo bo mają dobrą pracę, pracownika na 2 tygodnie też nie znajdzie , i tutaj po prostu nie funkcjonują tacy duzi usługodawcy, gospodarstwa małe a wszyscy praktycznie powyżej 10 ha mają kombajn to ogarną sąsiadów i jeszcze kogoś i sąsiednich wioski 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Nie chce mi się w te wszystkie bajki wierzyć, że sprzedaja zagraniczne maszyny a kupują rozlatujace się popgerowskie sztrucle.

Powiem, że znam jeden taki przypadek kiedy Bizon okazał się lepszy od zagranicznego a konkretnie od NH. Sąsiad obszarnik nasiał soczewicy w ekologii i jak przyszło do koszenia to NH które ma 2 nie dawały rady - CX6080, cały czas zapychały się ziołem. Wynajął gościa co Bizonkiem pokosił mu ze 2 dni żeby mieć na nasienie a reszte potalerzował w pizdu.

Jedyny przypadek kiedy polski ulep pokonał zachodnią technologie.🤣

Opublikowano
12 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Powyżej 90 roku gdzie masz bizony po pgr? Dlaczego nazywasz 50 letni zachodni maszyną a 30 letni rekord sztrucel 🤦

• Haha 1