Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał(a):

Balkon już zrobiony z elewacjią 🙋‍♂️ tylko nocleg na nim 🤭

A to ja mam gdzieś takich inwestorów 🙆😁

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A co mają powiedzieć ?? Że są debilami, że firma przekręciła ich na pieniądze, że tamci zarobili a oni teraz płacą albo siedzą w zimnie bo się nie interesowali tym co będzie zamontowane ??

Narracja była taka że planeta płonie, obojętnie kto rządził i zim już nie będzie, to uwierzyli.

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał(a):

te pompy z odwiertami dają radę nawet w mrozy, znajomy ma dom 350 m starego budownictwa i w te najgorsze mrozy miał poboru 320 kwh na tydzień a tak wszystkie inne tygodnie poniżej 250 

Tylko cena duża za taki odwiert , trzeba operować duża kasa 

Opublikowano
1 minutę temu, radekz200 napisał(a):

te pompy z odwiertami dają radę nawet w mrozy, znajomy ma dom 350 m starego budownictwa i w te najgorsze mrozy miał poboru 320 kwh na tydzień a tak wszystkie inne tygodnie poniżej 250 

taniej niż pellet

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Skąd ciągle te ...katastroficzne skojarzenia?

A co, sądzisz że inaczej byłoby w sklepach? nigdzie nie napisałem że wojna będzie, ale jeżeli to wykluczasz, to jesteś tak łatwowierny jak ci pompiarze.   :P

Opublikowano
12 minut temu, Desperado napisał(a):

Ale nie o to chodzi, tak czy siak mówią że jest super.

A co mają mówić. Mam kolege co władował kupe kasy w panele, pompe ciepła, klimatyzatory z funkcją grzania itp - pasjonat technologii. Byłem wczoraj u niego. Powiedział, że: tylko ekogroszek🤣. Najtaniej wychodzi. Jesienią, wiosną mozna w to się bawić ale nie zimą w temperaturach poniżej zera.

Zobaczymy co to będzię, czy teraz wszystkie zimy takie będą czy jednorazowy wyskok.

Opublikowano
45 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Czyli ktoś debil że w takim układzie zamontował pompę ... To jakby zamontować silnik benzynowy w ciężarówce zamiast diesla ... Jakoś to działać będzie, ale się do tego nie nadaje ...

Pompa się nie nadaje do montażu w układzie z grzejnikami i trzeba być debilem aby montować pompę przy grzejnikach ...

Nie każdego stać Tmasz na taki luksus odrazu jak podłogówka. Wielu ludzi wymieniało na pompy bo był jakiś zwrot części kosztów. Będą wyższe rachunki i tyle...

Przy podłogówce  też będzie pierdzieć jak przyjdzie te 30⁰ mrozu kilka dni. Nawet wielki celebryta Kula nie raz pokazywał jak w kominku rozpala a potem zachwyt  że pompa i podłogówka  to takie oh i ah 😄 

Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Zobaczymy co to będzię, czy teraz wszystkie zimy takie będą czy jednorazowy wyskok.

Tego nikt nie wie, ale ta pokazała że zima może być i to taka jak kiedyś

Opublikowano
4 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

taniej niż pellet

Piec na pellet -15 tys. Odwiert do pompy ziemnje 100 tys.

Tak jak ktoś chwali się że ze prąd płaci 60 zł bo ma PV. Tylko że za panele zapłacił 40 tys. Ja nie mam PV i płace 270 miesięcznie. Ile lat bym spłacał takie panele?

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał(a):

Nie każdego stać Tmasz na taki luksus odrazu jak podłogówka. Wielu ludzi wymieniało na pompy bo był jakiś zwrot części kosztów. Będą wyższe rachunki i tyle...

Widzisz, ja podłogówki nie mam, to i o pompie ciepła nie myślę, bo wiem, że u mnie w domu to działać nie będzie, jedynie taka z odwiertem ma sens.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Tak jak ktoś chwali się że ze prąd płaci 60 zł bo ma PV. Tylko że za panele zapłacił 40 tys. Ja nie mam PV i płace 270 miesięcznie. Ile lat bym spłacał takie panele?

Zużywam około 9.000 kWh rocznie, za panele zapłaciłem 35tys, policz jak szybko mi się to zwraca przy obecnych cenach 1zł/kWh ... 4 lata, a potem prąd za darmo, nawet jak falownik powie papa, to aktualnie taki jak mam kosztuje 4-5tys.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Przy podłogówce  też będzie pierdzieć jak przyjdzie te 30⁰ mrozu kilka dni. Nawet wielki celebryta Kula nie raz pokazywał jak w kominku rozpala a potem zachwyt  że pompa i podłogówka  to takie oh i ah 😄 

Najbardziej to mi szkoda ludzi których przedstawicielw różnych firm zrobili w bambuko. Jaździli po wioskach i wciskali te pomy do starych domów. Ludzie pobrali kredyty, pomontowali i teraz jeden wielki płacz jest.

• Like 3
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ja czekam wiosny, nie wojny...

Czy to naiwność?

...chyba nie...

Chyba głupi czekałby za wojną, ale niczego wykluczyć nie można, tak jak nikt nie chce umierać, ale też nie można tego wykluczyć że taki dzień przyjdzie, dla jednych prędzej dla drugich później, obojętnie kto za czym będzie czekał.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Pompa z odwiertem to zupełnie inna bajka niż te powietrzne.

no te powietrzne to do -5 stopni potem robi się drogo, kurła u mnie też od poniedziałku do czwartku gdzie było 0 stopni wzięło 4 worki peletu, gdzie teraz nie wiem czy tyle starczy na weekend 😂

Opublikowano
54 minuty temu, marulekk napisał(a):

Spokojnie kierowniku akcji, od jutra ma być jeszcze zimniej także ciągniki do domu bierz 🙋🙋🙋🙈🙈🙈

Moje od zawsze pod chmurką i odpalają 🙋‍♂️😁 paliwko arktyczne i grzałka ładnie ,,rozluźnia,, silnik

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jaździli po wioskach i wciskali te pomy do starych domów. Ludzie pobrali kredyty, pomontowali i teraz jeden wielki płacz jest.

Że ludzie się jeszcze nie nauczyli, że jak coś jest dobrego, to domokrążcy z tym nie jeżdżą ... Bo klient sam to znajdzie ... To jak te wapno czy węgiel, co to jeżdżą od domu do domu, albo cygańskie klucze "Yoto" xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
  • Haha 1