Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2026 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko zgodnie z prawem 

Jakby ty się tak tego zgodnie z prawem trzymał jak mówisz, to podejrzewam że co najmniej połowa środków chemicznych nie byłaby zastosowana na truskawki, wieczorem walisz, a rano zbierasz.

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Próbujesz usprawiedliwiać łamanie przepisów...

Dla ciebie może są głupie, a mi nie bardzo się podobało jak lód lądował na mojm aucie....

Pojazdem zagrażającym bezpieczenstwu innych uzytkownikow, nie powinno wyjezdzac sie na droge.

Z tym ostatnim zdaniem się zgodzę i powiedziałbym, że motory jadące szybciej niż 100 na godzinę też nie powinny wyjeżdżać...

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Na pewno bym nie pracował w takiej robocie gdzie mam włazić na śliską naczepę na dach i ryzykować że spadnę i się połamie lub stracę życie ...

Spirytusem se popryskaj..

Samo spłynie...🤭

Na wszystko da rozwiązania, tylko wystarczy chcieć...

Opublikowano
38 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

To wy jesteście śmieszni ... Kierowcy nie mają uprawnień aby włazić na naczepę ... Jak spadnie, to nie dość, że nie dostanie odszkodowania, to jeszcze będzie miał sprawę w sądzie...

W domu możesz sobie sam grzebać w instalacji elektrycznej 230/400V. W firmie na etacie musi być was zawsze dwóch, bo takie są przepisy ...

To z czym do ludzi 🤔 niech siedzi w domu i w tapczan pierdzi 🤣🤣🤣 weź ludzi bez rąk i nóg do bobu zatrudnij 🤦

Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Próbujesz usprawiedliwiać łamanie przepisów...

Ja nie mówię że lód na ciężarówkach jest dobry, powinien być usuwany, tu pełna zgoda ... Tylko to usuwanie powinno być bezpieczne dla kierowcy, a włażenie na oblodzoną naczepę do takich bezpiecznych warunków się nie kwalifikuje ... Kierowcy osobówek i tirów wspólnie powinni głośno mówić że powinny być do tego specjalne konstrukcje, przy magazynach, przy większych parkingach, tak aby kierowca mógł go w bezpiecznych dla siebie warunkach go usunąć z naczepy.

Opublikowano
41 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Poniekąd Tomasz ma rację to pracodawca zatrudniając pracownika dba o to aby podczas wykonywania swoich obowiązków miał do tego odpowiednie papiery jeśli nie posiadał ich podczas zatrudnienia. 

Jeszcze raz z czym do ludzi 🤣🤣🤣🤦

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Dziadek, zapytam, nie uszczypliwie, z ciekawości, emeryturę pobierasz już? Bo wiek emerytalny chyba masz.

Nie mam jeszcze i nie pobieram niczego. Ciągniki oglądałeś co wczoraj wstawiłem? Twoje zdanie o nich?

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Z tym ostatnim zdaniem się zgodzę i powiedziałbym, że motory jadące szybciej niż 100 na godzinę też nie powinny wyjeżdżać...

Auto oddaj...też pewno przekracza...

Po za tym, są i drogi z możliwością szybszej jazdy...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Spirytusem se popryskaj..

Wystarczy wymagać aby na każdym parkingu dla ciężarówek w okresie od 1 listopada do 1 kwietnia stała specjalna konstrukcja ułatwiająca odśnieżanie ... I wtedy jestem za tym aby każdego kierowcę który z tego nie skorzystał i nie odśnieżył karać mandatem o wartości pojazdu którym jedzie ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko to usuwanie powinno być bezpieczne dla kierowcy, a włażenie na

Kuźwa....ty masz dziś naprawdę problem z przyswajaniem tego co ktoś napisał...

...jeszcze raz mam napisać że kierowca osobiście nie musi wchodzić na tą plandekę?

• Haha 1
Opublikowano

Ja nie mówię że lód na ciężarówkach jest dobry, powinien być usuwany, tu pełna zgoda ... Tylko to usuwanie powinno być bezpieczne dla kierowcy, a włażenie na oblodzoną naczepę do takich bezpiecznych warunków się nie kwalifikuje ... Kierowcy osobówek i tirów wspólnie powinni głośno mówić że powinny być do tego specjalne konstrukcje, przy magazynach, przy większych parkingach, tak aby kierowca mógł go w bezpiecznych dla siebie warunkach go usunąć z naczepy.

Nie gadaj że takie traumatyczne przeżycie wyjść na drabinę opartą o naczepę i kijem teleskopowym pomachać i zwalić kilka brył lub sunąć śnieg stojąc na drabinie 

• Like 1
Opublikowano

Wystarczy wymagać aby na każdym parkingu dla ciężarówek w okresie od 1 listopada do 1 kwietnia stała specjalna konstrukcja ułatwiająca odśnieżanie ...

No pojebało cię dziś całkiem...😅

...jadę do żelaznego, bo tu się już nie da siedzieć....🤭

• Haha 2
Opublikowano

...jeszcze raz mam napisać że kierowca osobiście nie musi wchodzić na tą plandekę?

To każdy właściciel parkingu niech zapewnia możliwość korzystania z takiej ekipy ... 

Opublikowano

Kuźwa....ty masz dziś naprawdę problem z przyswajaniem tego co ktoś napisał...

O widzisz załapałeś jak Ciebie wkur*ia, jak mnie, to mówisz że ja szukam zaczepki.

Opublikowano
2 minuty temu, HF86 napisał(a):

Nie gadaj że takie traumatyczne przeżycie wyjść na drabinę opartą o naczepę i kijem teleskopowym pomachać i zwalić kilka brył lub sunąć śnieg stojąc na drabinie 

Ja bym nie wlazł choćby nie wiem ile mi płacili. 

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To tak jak ciężarówka z może jechac zgodnie z polskim prawem 80 na godzine a wszystkie zapierdalają do odcięcia 90 z hakiem Jak się nie czepiali to było ok, teraz powprowadzali że za przekroczenie o 10 przychodzą mandaty zwłaszcza z odcinkowych.

Na "zwykłych" drogach z przyczepą jest max 70. Który jedzie 70? Zawsze do odcięcia.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, HF86 napisał(a):

Traumatyczne czy nie, inna sprawa ... Pracodawca nie zlecił mu odpowiednich badań i on w miejscu pracy nie ma prawa tego robić ...  Wystarczy ustawowo nakazać pracodawcom wykonanie takich badań dla kierowców ciężarówek ... Do  tego każdy parking na np więcej niż 10 ciężarówek obowiązek posiadania podestów do odśnieżania lub specjalistycznej ekipy ...

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Na "zwykłych" drogach z przyczepą jest max 70. Który jedzie 70? Zawsze do odcięcia.

Osobówki z przyczepkami tak samo, te same ograniczenia ... A za***rdala taki z przyczepką 120km/h ... Przyczepka lata na boki ...

Opublikowano
48 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Poniekąd Tomasz ma rację to pracodawca zatrudniając pracownika dba o to aby podczas wykonywania swoich obowiązków miał do tego odpowiednie papiery jeśli nie posiadał ich podczas zatrudnienia. 

To ty pewnie już zdobyłaś uprawnienia wysokościowe w pracy, po drabinie też trzeba na półki wchodzić.   :P

Opublikowano

A ja napiszę tak - w państwie z dykty i kartonu gdyby przestrzegać wszystkich przepisów literalnie, to wszytsko by w dwa dni stanęło na amen.

Niemcy nam zazdroszczą, że mamy o połowę mniej regulacji prawnych niż u nich, i łapią się za głowę, że codziennie nasz parlament wprowadza kolejne bzdurne przepisy, bo u nich przestrzegając prawa to już się nie da normalnie żyć.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

To każdy właściciel parkingu niech zapewnia możliwość korzystania z takiej ekipy ... 

A na jakiej podstawie? Obowiązek utrzymania pojazdu w stanie niestwarzającym zagrożenia w ruchu ciąży na kierowcy. Np. pojazd po stłuczce ma ostre, wystające krawędzie. Kierowca ma dopilnować, aby ich nie było. Robi sam, albo blacharz. Tyle.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Desperado napisał(a):

To ty pewnie już zdobyłaś uprawnienia wysokościowe w pracy

Się można pośmiać, ale na działach z oświetleniem muszą mieć SEP-y ...

3 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

A na jakiej podstawie? Obowiązek utrzymania pojazdu w stanie niestwarzającym zagrożenia w ruchu ciąży na kierowcy. 

Który w miejscu pracy bez odpowiednich uprawnień nic nie może zrobić, bo czeka go i pracodawcę kara z Inspekcji Pracy ... Odśnieży to kara z PIP, nie odśnieży to mandat od policji ... Spadnie z naczepy to mandat z PIP, spadnie lód to mandat od Policji ... Tak źle i tak niedobrze ... Ktoś sobie wymyślił prawo, napisał na kartce, intencje miał dobre, żeby było bezpiecznie, tylko oba przepisy się kłócą ...

Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No pojebało cię dziś całkiem...😅

...jadę do żelaznego, bo tu się już nie da siedzieć....🤭

A samochód ośnieżony? 😄 Bo kiedyś na llb pełno było takich z szpara w oknie na czołgistę.

• Like 1
Opublikowano

No to stoi i czeka na odwilż. Na tapczanie.

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Się można pośmiać, ale na działach z oświetleniem muszą mieć SEP-y ...

Który w miejscu pracy bez odpowiednich uprawnień nic nie może zrobić, bo czeka go i pracodawcę kara z Inspekcji Pracy ... Odśnieży to kara z PIP, nie odśnieży to mandat od policji ... Spadnie z naczepy to mandat z PIP, spadnie lód to mandat od Policji ...