Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał(a):

wystarczy zakaz prac archeologicznych, grzyby niech se tam zbiera kto chce

A jak w tych grzybach jakiś gen PiSowski się przeniesie i się ludzie po tym otrują ?

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał(a):

MOŻEMY narzekac na PIS ale prawda jest tak budżętowo zle to nie wyglądało , bo teraz to tragedia  . 

dokładnie, wystarczy porównać 

ale dla po-łgłówków to nie ma żadnego znaczenia, mogą iść pod most, żeby tylko rządziła po a nie pis, w wypranych łbach nie ma za grosz myślenia przyczynowo-skutkowego 

• Haha 1
Opublikowano

a po co zakaz wstępu?

Aaaaaa czemu Bin Ladena ciulneli do morza? Żeby fanboye ołtarzyków nie budowali. W przypadku PiS mogę ewentualnie zgodzić się na wypas owiec.

• Haha 2
Opublikowano

ja nie mowie o obecnym podnoszeniu akcyzy! wrocmy do 208 roku, do 2010 roku. Dlaczego wypowiadacie sie a nie przesledzicie owego czasu? nie chce wam sie? to sa czasy gdzie pis w 2005 - 2007 rzadzil bardzo madrze. potem naszly czasy PO od 2008 roku! Tam nie bylo scjalu, tam najnizsza krajowa szorowala po dnie! Dyrektorzy duzych korporacyjnych fabryk mowili, ze w polsce obowiazuje cicha umowa trzymania niskich plac. A mimo to nie bylo pieniedzy, nie bylo nic, nei bylo socjalu, a ludzie glodowali. Najlepszym interesem bylo wyjechac za granice. To co piszesz to jakby wyrwany ulamek w obecnym czasie, a ekonomia kraju to dlugofalowe skutki! zanim napiszecie swoje spostrzezenia, musi wam sie chcec przeczytac - a sadze ze gdyby wa sie chcialo, tak jak wam sie nie chce, to byscie to przeczytali. Nie diagnozujecie obecnej sytuacja, bo pis, bo to bardzo maloskowe i  majace podloze z neinawisci, a nie z logiki!

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, nie napisał(a):

żeby tylko rządziła po a nie pis, w wypranych łbach nie ma za grosz myślenia przyczynowo-skutkowego 

Ale mi za PO jest bardzo dobrze, ostatnie 2 sezony to rekordowe zyski w moim gospodarstwie, to na co mam narzekać ?? Bo jakaś Putinowska szmata tak mówi ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Za to teraz płace uwolnione i lekarz zarabia 300 tys miesiecznie , i jakos nie słysze pomysłu KO  na regulacje w publicznej słuzbie zdrowia 

3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

Tam nie bylo scjalu, tam najnizsza krajowa szorowala po dnie!

Opublikowano
3 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

Nie diagnozujecie obecnej sytuacja, bo pis, bo to bardzo maloskowe i  majace podloze z neinawisci, a nie z logiki!

Jaaaa małostkowy i pałający nienawiścią? A w życiu.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

A jak w tych grzybach jakiś gen PiSowski się przeniesie i się ludzie po tym otrują ?

że muchomory - mówisz - tam sromotne obrodzą?
niech se atlasy grzybiarze.. o; można sprzedawać jakie z tego lasu grzyby jadalne a jakie nie
ciekawe co na popaprańcach by urosło?

boczniaki? :D

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

ciekawe co na popaprańcach by urosło?

boczniaki? :D

Najpierw ich zakopmy głęboko pod ziemią, a potem zobaczymy co tam wyrośnie i dokładnie zbadamy czy to bezpieczne do spożycia. Jakaś korzyść może z tego będzie, jakieś prace magisterskie i doktoraty może nawet ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Trzeba było się uczyć, też byś tyle zarabiał ...

dawno już temu bo przed "epoką pisowską" pamiętam przypadkiem zasłyszaną rozmowę paniusi z Jednym takim z budowy którąśmy prowadzili i miał fuchę glazurnika

- ja jako lekarka zarabiam pół tego co pan

- a bo trza sie było uczyć - nie bez tonu autentycznej wyższości odpalił gostek xD

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Najpierw ich zakopmy głęboko pod ziemią

Najpierw to trza spytać górników z Bogdanki czy im nie będzie przeszkadzało. Jeszce im wungiel zdefraudują.

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

dawno już temu bo przed "epoką pisowską" pamiętam przypadkiem zasłyszaną rozmowę paniusi z Jednym takim z budowy którąśmy prowadzili i miał fuchę glazurnika

- a bo trza sie było uczyć - nie bez tonu autentycznej wyższości odpalił gostek xD

Można się pośmiać, ale teraz i pracownicy fizyczni mający fach w ręku dobrze zarabiają ...

Opublikowano

- a bo trza sie było uczyć - nie bez tonu autentycznej wyższości odpalił gostek

Aaaaaa widzisz? I tu wyszło czemu lekarz musiał pracować w tylu miejscach. Żeby na glazurnika zarobić.

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał(a):

może właśnie dlatego że trendu zadłużeniowego ani pis ani teraz ta zbieranina nie jest w stanie odwrócić i ten trend przecież rozpoczął się zaraz po wejściu Polski do (jeszcze wtedy) UE (bo teraz to już tylko xujnia) i nikt z kolejnych przy korycie tego nie wyhamował a za pisu jeszcze przyspieszyło i przyspiesza nadal

Wykres Dług sektora instytucji rządowych i samorządowych

zobacz lata 2015r do 2019r (do kovidu), prawie zerowy wzrost i to już w czasie wypłacania 500+ i obniżonego wieku emerytalnego

teraz deficyt  wynosi prawie 300mld a w 2020 był zapisany w budżecie 0mld (kovid zmienił warunki)

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

ja nie mowie o obecnym podnoszeniu akcyzy! wrocmy do 208 roku, do 2010 roku. Dlaczego wypowiadacie sie a nie przesledzicie owego czasu? nie chce wam sie? to sa czasy gdzie pis w 2005 - 2007 rzadzil bardzo madrze. potem naszly czasy PO od 2008 roku! Tam nie bylo scjalu, tam najnizsza krajowa szorowala po dnie! Dyrektorzy duzych korporacyjnych fabryk mowili, ze w polsce obowiazuje cicha umowa trzymania niskich plac. A mimo to nie bylo pieniedzy, nie bylo nic, nei bylo socjalu, a ludzie glodowali. Najlepszym interesem bylo wyjechac za granice. To co piszesz to jakby wyrwany ulamek w obecnym czasie, a ekonomia kraju to dlugofalowe skutki! zanim napiszecie swoje spostrzezenia, musi wam sie chcec przeczytac - a sadze ze gdyby wa sie chcialo, tak jak wam sie nie chce, to byscie to przeczytali. Nie diagnozujecie obecnej sytuacja, bo pis, bo to bardzo maloskowe i  majace podloze z neinawisci, a nie z logiki!

To jest ciemna masa 😂. Jak pis rządził to darli mordy ,że zadłużają polskę a teraz ich ulubieńcy wygenerowali parę razy większy dług to siedzą cicho 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, nie napisał(a):

teraz deficyt  wynosi prawie 300mld a w 2020 był zapisany w budżecie 0mld (kovid zmienił warunki)

Aaaa to już ewidentna wina PiSu, że COVID wpuścili.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, nie napisał(a):

Wykres Dług sektora instytucji rządowych i samorządowych

zobacz lata 2015r do 2019r (do kovidu), prawie zerowy wzrost i to już w czasie wypłacania 500+ i obniżonego wieku emerytalnego

Ale dlaczego sobie wybierasz do Covidu ?? To spójrz lata 2011-2015, też dług praktycznie nie rósł ;) Te dobre lata PiSu to zasługa Tuska, bo im w dobrym stanie budżet zostawił ... A jak się PiSdy zaczęły rządzić za 2 kadencji, rozkradać przez Fundusze Sprawiedliwości to i wyszły efekty ...

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał(a):

Za to teraz płace uwolnione i lekarz zarabia 300 tys miesiecznie , i jakos nie słysze pomysłu KO  na regulacje w publicznej słuzbie zdrowia 

troche zle zrozumiałes, to przyklad gdzie place byly niskie, a obciazenia wysoki, a pieniedzy jak nie bylo tak nie bylo.

jesli chodzi o place, co innego sektorowka, a co innego prywatne firmy. W panstwowych ktos musi tego pilnowac, bo gdy uwolnisz place, nagle zarobki siegaja nieba. Tak sie stalo w szpitalach, gdzie zarobki lekarzy to 80 % przychodu szpitala, kilka maja 100 %, a w owym czasie wyszlo ze niektore szitale maja 120 %  . Tak sie dzieje jesli w panstwowej firmie nie ma regulacji, a nei czarujmy sie , szpitale to panstwowa firma bez wlasciciela.

Co innego to zarobki w fabrykach, Tak zarobki byly na dnie, czyli korpo zarabialo, ale ludzie juz niekoniecznie. To zle, bo pieniadze zarobione nie trafialy do kraju, tylko generowane byly za granice. Z tego powodu PiS podniósł najnizsza krajowa, a rynek walutowy sie nie zawalil. Gdyby zrobili to nielogicznie , zbyt duzo , wtedy waluty by polecialy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

Co innego to zarobki w fabrykach, Tak zarobki byly na dnie, czyli korpo zarabialo, ale ludzie juz niekoniecznie. To zle, bo pieniadze zarobione nie trafialy do kraju, tylko generowane byly za granice. Z tego powodu PiS podniósł najnizsza krajowa, a rynek walutowy sie nie zawalil. Gdyby zrobili to nielogicznie , zbyt duzo , wtedy waluty by polecialy.

Tylko równocześnie z wzrostem minimalnej wzrosły ceny w sklepach, w skutek czego Ci zarabiający minimalną jak byli biedni tak nadal są ... Tylko ilość banknotów w portfelu się zmieniła, a zamiast za zakupy zapłacić 200 zł to płacisz 400 ...

W 2015 najtańszy półkilogramowy bochenek chleba kosztował 2,50zł, a teraz za 5zł nie znajdziesz ... Więc w bochenkach chleba 2000 zł z 2015 jest tyle samo warte co 4000zł z 2025r ...  

Same cyferki na banknotach nic nie znaczą, ważne jest ile za taki papierek z cyferkami mogę kupić, ile takich papierków muszę zapłacić pracownikowi, ile za ubezpieczenie samochodu itp itd ...

Choćby na przykładzie głupiej kanapki z McDonalda ...

https://www.money.pl/gospodarka/na-big-maca-musimy-pracowac-dluzej-niz-10-lat-temu-ten-indeks-pokazuje-ile-zarabiamy-6785452467313184a.html

Opublikowano
11 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

. Z tego powodu PiS podniósł najnizsza krajowa, a rynek walutowy sie nie zawalil

Iiiiii żadne inne koszty dla pracodawcy się nie zmieniły? Nic, żadne składki? A jak się zwiększyły to PiS zaraz je pracodawcy zwrócił?

• Haha 1