Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, racyl napisał(a):

Odpowiedz przynajmniej dwa razy padła w moich postach a ty najwyraźniej nie umiesz czytać ze zrozumieniem a przede wszystkim nie rozumiesz tego co wyliczyłeś  pisząc do romana 

No to do trzech razy sztuka. Wyliczenie jest ? Tak czy nie?

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Poczytaj swoje, tylko się nie załam po tym...😄

Czytam te twoje posty i dochodzę do wniosku , że już ci nie daleko do twojego przyjaciela z małopolski niejakiego jacusia 😄 . Już zaczynasz gadać o lekach i specjalistach 😄

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

No to do trzech razy sztuka. Wyliczenie jest ? Tak czy nie?

To tak trudno zrozumieć że ceny na stacjach nie są adekwatne co cen zakupu surowca do produkcji i kursu dolara 

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

To z troski o ciebie...🤭

Chyba z własnego doświadczenia takie rady chcesz mi polecić 😄

Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Brałeś dziś leki?🤭

24 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Swoją miarą mierzysz 🤭

🤣🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jarecki napisał(a):

Tomek Przestań to jest sporo kasy objetosciowo nawet i wtych 500 zł których na rynku dużo nie ma .          A jednak vat na usługi mechanika 23 % 

Chyba znowu bierzesz się za coś o czym nie wiele wiesz 

Mechanik samochodowy nie musi odprowadzać VAT-u, jeśli jego roczny obrót nie przekracza 200 000 zł (zwolnienie podmiotowe), a przedmiotem działalności są głównie usługi naprawy, a nie sprzedaż części
. W przypadku sprzedaży części zamiennych, zwolnienie z VAT nie przysługuje, niezależnie od wysokości obrotów. 
Kluczowe zasady VAT dla mechanika:
  • Zwolnienie podmiotowe: Jeśli obrót w poprzednim roku nie przekroczył 200 000 zł (lub w bieżącym proporcjonalnie), mechanik może korzystać ze zwolnienia z VAT.
  • Sprzedaż części: Mechanik, który prowadzi sprzedaż części samochodowych (hurtową lub detaliczną), musi być czynnym podatnikiem VAT, bez względu na wysokość przychodów.
  • Usługa z materiałem: Jeśli mechanik używa własnych części do naprawy (tzw. usługa kompleksowa), nadal może korzystać ze zwolnienia.
  • Wysoka stawka: Usługi warsztatowe opodatkowane są 23% stawką VAT, jeśli firma jest już zarejestrowana jako płatnik VAT. 
Podsumowując, mały warsztat świadczący głównie usługi (naprawy, wymiana oleju) może być zwolniony z VAT, natomiast zajmujący się sprzedażą części – musi go rozliczać.
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bez przesady ... 10 paczek po 100 banknotów to nie jest dużo objętościowo ...

Ale to 500 tys gotówki w domu przy loterii na kilka czy kilkanaście milionów to jest dużo dla takich hubercików🤣

Złodziej 🤣 Gdzie resztę zakopał bo przecież nic nie zarobił na tej swojej firemce bo nikt go nie zna i nie chcę do niego jeździć 🤣

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, racyl napisał(a):

Ale to 500 tys gotówki w domu przy loterii na kilka czy kilkanaście milionów 🤣

Złodziej 🤣 Gdzie resztę zakopał bo przecież nic nie zarobił na tej swojej firemce 🤣

Z jakiegoś powodu taką gotówke w domu trzymał ... Legalne pieniądze się na konto wpłaca i po problemie ... A te tłumaczenie z zakupem działki to dla frajerów którzy w to uwierzą ... Jak ma kwity na legalność tej gotówki to nie ma co się martwić.

Ja się staram trzymać jak najmniej gotówki w domu, a jak robi się jej więcej to od razu jadę wpłacić na konto. Taka gotówka to najlepszy łup dla złodzieja, nieoznakowana kasa z którą może zrobić co chce.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Może dla takich jak my taka kasa wydawać się może duża ale dla znanego gościa to nie jest jakaś duża suma .

Może mieć kwity a kasa i tak zostanie zabezpieczona. Ze sprawdzaniem legalności też nikomu się nie będzie spieszyć i łatwo w taki sposób komuś zlikwidować firmę pozbawiając płynności finansowej 

Jeśli już mu wparowali na chatę szukając gotówki to tym bardziej wcześniej zablokowali mu pieniądze w banku 

Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał(a):

Jeśli już mu wparowali na chatę szukając gotówki to tym bardziej wcześniej zablokowali mu pieniądze w banku 

Jak wparowali to jakieś podejrzenia mieli, bez powodu nie przyjeżdżają o 6 rano ...

Opublikowano

A tym bardziej wcześniej poblokowali mu konta bankowe więc chyba nie dziwi mnie ta gotówka w domu .

Niby mówi o działce to chyba chodziło o płynność finansowa 

Opublikowano
20 minut temu, racyl napisał(a):

To tak trudno zrozumieć że ceny na stacjach nie są adekwatne co cen zakupu surowca do produkcji i kursu dolara 

Pytanie tego nie dotyczyło tylko poprawności wyliczenia. Zgadzasz się z nim? Tak albo nie. Prosta i krótka odpowiedź. 

Opublikowano
20 minut temu, racyl napisał(a):

Chyba znowu bierzesz się za coś o czym nie wiele wiesz 

Mechanik samochodowy nie musi odprowadzać VAT-u, jeśli jego roczny obrót nie przekracza 200 000 zł (zwolnienie podmiotowe), a przedmiotem działalności są głównie usługi naprawy, a nie sprzedaż części
. W przypadku sprzedaży części zamiennych, zwolnienie z VAT nie przysługuje, niezależnie od wysokości obrotów. 
Kluczowe zasady VAT dla mechanika:
  • Zwolnienie podmiotowe: Jeśli obrót w poprzednim roku nie przekroczył 200 000 zł (lub w bieżącym proporcjonalnie), mechanik może korzystać ze zwolnienia z VAT.
  • Sprzedaż części: Mechanik, który prowadzi sprzedaż części samochodowych (hurtową lub detaliczną), musi być czynnym podatnikiem VAT, bez względu na wysokość przychodów.
  • Usługa z materiałem: Jeśli mechanik używa własnych części do naprawy (tzw. usługa kompleksowa), nadal może korzystać ze zwolnienia.
  • Wysoka stawka: Usługi warsztatowe opodatkowane są 23% stawką VAT, jeśli firma jest już zarejestrowana jako płatnik VAT. 
Podsumowując, mały warsztat świadczący głównie usługi (naprawy, wymiana oleju) może być zwolniony z VAT, natomiast zajmujący się sprzedażą części – musi go rozliczać.

Ale to 500 tys gotówki w domu przy loterii na kilka czy kilkanaście milionów to jest dużo dla takich hubercików🤣

Złodziej 🤣 Gdzie resztę zakopał bo przecież nic nie zarobił na tej swojej firemce bo nikt go nie zna i nie chcę do niego jeździć 🤣

Toć napisałem wcześniej że trochę paragonów wydaje a dla warsztatu który zatrudnia choćby jednego pracownika to 200 tys netto to 2-3 MSC legalnej pracy bo to zazwyczaj mechanik zamawia części 

Opublikowano
Teraz, Ulman napisał(a):

Pytanie tego nie dotyczyło tylko poprawności wyliczenia. Zgadzasz się z nim? Tak albo nie. Prosta i krótka odpowiedź. 

To tak trudno odnieść wrażenie, że zgadzam się nim . 

TAK

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

Toć napisałem wcześniej że trochę paragonów wydaje a dla warsztatu który zatrudnia choćby jednego pracownika to 200 tys netto to 2-3 MSC legalnej pracy bo to zazwyczaj mechanik zamawia części 

Zamówić części może ale odbiorcą na fakturze może być też klient 

No to jak obraca 200tys prze 2-3 miesiące  a 500tys oszczędności z kilku lat  to jest dużo ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Pisałem że to nie jest dużo przecież jeśli chodzi o wartosc , tylko jak by miał legalnie to by zaniósł do banku i tu nie chodzi o loterie tylko jego usługi , i oczywiscie podatek dochodowy , zus itd też tak się omija nie wystawiając paragonu 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

a po co świnie w Polsce? toż to nie koszerne
nacja "panów" która Polskie wierchuszki zdominowała na pewno się za takimi hodowcami nie wstawi

dla nich wieprzowina to kanibalizm przedstarotestamentowe przekazy mówią - "pan od Adama, chłop od Chama a Żyd od kabana"
:P 

a mniej rasistowsko to pewnie są jakieś sposoby technologiczne na bodaj minimalizację emisji podobnych wyziewów i jedyną drogą obrony wielkotowarowych świniopasów jest deklaracja poszukiwania takowych i ich wdrożenia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał(a):

a po co świnie w Polsce? toż to nie koszerne

dla nich wieprzowina to kanibalizm :P 

2027 roku wybory muszą wygrać - obecni u władzy cała koalicja 13 Grudnia czyli całe KOKO - 90 % .

Polski Kraj będzie szczęśliwy i bogaty - Premier Tusk tego dokona .

Opublikowano (edytowane)

na razie to mamy "dylemat safe" i Prezydent zbaraniał że aż zamilkł w tym temacie

Moją jednoznaczną oceną jest doliczyć tę pożyczkę do puli deficytu budżetowego czyli trzeba znowelizować ustawę budżetową i od tego może Prezydent uzależnić niewetowanie safe

wszak jest to nic innego jak jeden z długów publicznych do spłacenia z przychodów budżetu państwa

no chyba że jest to pożyczka całej xujni i będzie spłacana z budżetu całej xujni to nie wiem i ja co Ten Nawrocxki ma zrobić
Popaprańce storpedowały rbn to sporo Mu to ułatwia - "nie chcecie rozmawiać" to nie i veto

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

na wiosce w dzień wesela skąd pochodzi panna mloda sasiad cały dzień woził gnojowice od bydła prawie po sasiedzku , nie byli skonfliktowani , udał żę nie wiedział że jest wesele a jebało nie miłosiernie , znam obydwu bo to na mojej wiosce , a nawet blisko siebie mieszkają , gnojowica swiska jebie na kilka km a jak wylejesz w warunkach słonecznych i bez deszczu to i trzy tygodnie smierdzi 

1 minutę temu, dysydent napisał(a):

wszak jest to nic innego jak jeden z długów publicznych do spłacenia z przychodów budżetu państwa

a jeszcze nie dawno to pis ukrywał wydatki i dług publiczny 

Opublikowano (edytowane)

ten obecne jak sie zabawia KO  bedą widoczne 120 mld porzyczki z KPO  i teraz 150 mld zł SAFE, to same odsetki to 10 mld na rok które spacać trzeba od razu 

Edytowane przez jarecki
  • Thanks 1