Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rowan napisał(a):

Mówisz o dieslu? N47 miałem chyba 6szt, w żadnym nie bylo problemow z rorządem, mama jeździ X2 z 19r, tam jest b47, też narazie żadnych problemów. Ogólnie z żadnym bmw nie miałem nigdy jakichs większych problemów.

tak ... nie wiem na którym roczniku to było ,FB zobacz posty właścicieli z rozrządem nie jest problem tylko koszt wymiany trzeba wyciągnąć cały silnik pas przedni itp  

a tu już na świecie dziękują BMW https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-nowe-bmw-za-miliony-gnija-w-krzakach-problemy-niemcow-w-chin,nId,22175152

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-bmw-wzywa-do-serwisu-setki-tysiecy-kierowcow-chodzi-o-ryzyko,nId,8025016

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/duzy-problem-bmw-usterka-dotyczy-ponad-15-mln-pojazdow/q7rnrvn

Najczęstsze problemy z elektroniką w BMW

Oto kilka typowych problemów, z którymi mogą borykać się właściciele BMW:

1. Awarie czujników
    • Czujnik ABS – uszkodzenie czujnika może powodować błędne działanie systemu ABS, co jest szczególnie niebezpieczne w trudnych warunkach drogowych.
    • Czujnik położenia wału korbowego – problemy z tym czujnikiem mogą prowadzić do trudności z uruchomieniem silnika lub jego nierównej pracy.
    • Czujnik temperatury płynu chłodniczego – nieprawidłowe odczyty mogą prowadzić do przegrzewania silnika.
  2. Problemy z systemami multimedialnymi i nawigacją
    • Zacinające się lub nieodpowiadające ekrany – niekiedy system multimedialny może przestać reagować na polecenia lub działać bardzo wolno, co może być frustrujące podczas jazdy.
    • Błędy w systemie nawigacji – może to obejmować problemy z GPS, brak aktualizacji map, a także problemy z łącznością z urządzeniami mobilnymi.
  3. Usterki w systemach bezpieczeństwa
    • Problemy z systemami wspomagania parkowania – czujniki parkowania mogą przestać działać lub podawać błędne odczyty, co utrudnia manewrowanie pojazdem.
    • Awaria systemów asystujących – problemy z kamerami cofania, systemami monitorowania martwego pola czy adaptacyjnym tempomatem mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa jazdy.
  4. Błędy w sterownikach (ECU)
    • Problemy z elektroniką sterującą silnikiem – mogą objawiać się poprzez nierówną pracę silnika, spadki mocy lub nagłe gaśnięcie.
    • Błędne odczyty z czujników emisji spalin – mogą prowadzić do zapalenia kontrolki “Check Engine” i problemów z przejściem przeglądu technicznego.

https://autokult.pl/jest-suv-em-ale-sie-nie-sprzedaje-bmw-ma-problem-z-xm,7077633583582144a

Opublikowano
5 minut temu, Roman176 napisał(a):

Najczęstsze problemy z elektroniką w BMW

Oto kilka typowych problemów, z którymi mogą borykać się właściciele BMW:

1. Awarie czujników
    • Czujnik ABS – uszkodzenie czujnika może powodować błędne działanie systemu ABS, co jest szczególnie niebezpieczne w trudnych warunkach drogowych.
    • Czujnik położenia wału korbowego – problemy z tym czujnikiem mogą prowadzić do trudności z uruchomieniem silnika lub jego nierównej pracy.
    • Czujnik temperatury płynu chłodniczego – nieprawidłowe odczyty mogą prowadzić do przegrzewania silnika.
  2. Problemy z systemami multimedialnymi i nawigacją
    • Zacinające się lub nieodpowiadające ekrany – niekiedy system multimedialny może przestać reagować na polecenia lub działać bardzo wolno, co może być frustrujące podczas jazdy.
    • Błędy w systemie nawigacji – może to obejmować problemy z GPS, brak aktualizacji map, a także problemy z łącznością z urządzeniami mobilnymi.
  3. Usterki w systemach bezpieczeństwa
    • Problemy z systemami wspomagania parkowania – czujniki parkowania mogą przestać działać lub podawać błędne odczyty, co utrudnia manewrowanie pojazdem.
    • Awaria systemów asystujących – problemy z kamerami cofania, systemami monitorowania martwego pola czy adaptacyjnym tempomatem mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa jazdy.
  4. Błędy w sterownikach (ECU)
    • Problemy z elektroniką sterującą silnikiem – mogą objawiać się poprzez nierówną pracę silnika, spadki mocy lub nagłe gaśnięcie.
    • Błędne odczyty z czujników emisji spalin – mogą prowadzić do zapalenia kontrolki “Check Engine” i problemów z przejściem przeglądu technicznego.

Przecież ta lista to nic nadzwyczajnego, to lista możliwych problemów w każdym nowszym samochodzie ... Czy to Kia czy BMW ...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał(a):

tu już nawet nie chodzi o bmw bo ogólnie koszty serwisowe sporo podrożały .

Bo to nie rolnictwo gdzie ceny za płody są na poziomie sprzed 20 lat 

Edytowane przez racyl
Opublikowano
18 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

koszt wymiany rozrzadu w malym suvie bmw od 10 tys +

Niee, chlopaki u nas co tylko serwis maja bmw nieautoryzowany to robia na iwisie ten rozrząd za 4500zł z częściami. To co mówią o N47, to według mnie po prostu jest pokłosie tego, że ludzie kupowali mocno cofane egzemplarze i narzekali potem, że pada przy 250tyś km 🙂 Tak jak mowie, przejechały te samochody w mojej rodzinie setki tysięcy km i nie było żadnych problemów.

Opublikowano
5 minut temu, Rowan napisał(a):

Niee, chlopaki u nas co tylko serwis maja bmw nieautoryzowany to robia na iwisie ten rozrząd za 4500zł z częściami.

W ASO gdzie roboczogodzina kosztuje 400-500zł bo trzeba zarobić na dyrektorów, prezesów i kawkę w poczekalni to może tyle kosztować ...

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał(a):

+ 3/4k wyciągniecie silnika 

Za 5 tys w okolicy spokojnie wymienisz rozrząd w takim BMW co ma go między silnikiem a skrzynią ... Te 10tys to ceny w ASO, ale tam mało kto serwisuje 10 letni i starszy samochód ...

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

W ASO gdzie roboczogodzina kosztuje 400-500zł bo trzeba zarobić na dyrektorów, prezesów i kawkę w poczekalni to może tyle kosztować ...

A co myślałeś że przy kosztach pracy, podatkach itp będzie za 150zł . Do tego dochodzi czas na wymontowanie innych podzespołów aby się dostać do niego 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, racyl napisał(a):

A co myślałeś że przy kosztach pracy, podatkach itp będzie za 150zł .

Poza ASO te stawki to około 200zł za roboczogodzinę ... Niedawno się pytałem swojego mechanika o ceny tego rozrządu, bo może bym coś sobie zmienił, to za taki rozrząd w BMW powiedział 4-5 tys ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
13 minut temu, Rowan napisał(a):

To co mówią o N47,

to u mnie nie w autoryzowanym 8k   ale ty pewnie piszesz o samej wymianie łańcucha ........... ale nie co mówią ale i w gazetach piszą  

Która wersja silnika N47 jest najbardziej ryzykowna?

Najbardziej narażoną na przyspieszone zużycie napędu rozrządu wersją jest ta o oznaczeniu N47D20A (w niektórych źródłach N47D20). Napędza popularne modele 118d, 120d, 123d, 318d, 320d, 520d, a także BMW X3 czy nowsze X1. Chodzi głównie o silniki generujące 143, 163, 177 i 204 KM mocy. Powszechnie to wersję 177-konną uznaje się za najbardziej ryzykowną.

Nie do końca oficjalna akcja serwisowa

Niektórzy użytkownicy samochodów BMW z jednostką N47 zostali zaproszeni w celu weryfikacji lub wymiany napędu rozrządu w ramach kampanii serwisowej. Nie musiała być ona ogłaszana przez UOKiK ponieważ nie zagrażała bezpieczeństwu ani środowisku.

Dlatego też BMW niechętnie powiadamiało klientów o akcji. Warto zadzwonić do kilku serwisów marki i dowiedzieć się, czy twoje auto podlega akcji naprawczej.

Czy nasz ekspert poleciłby BMW z tym silnikiem znajomym lub rodzinie?

– Silnik odznacza się dobrą dynamiką i niskim zużyciem paliwa, jednak w mojej ocenie spore problemy wynikające z eksploatacji i wysokie koszty serwisowania przewyższają wspomniane zalety, dlatego najbliższym odradzałbym wybór samochodu z tą właśnie jednostką – mówi Adrian Błoński.

6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

BMW powiedział 4-5 tys ...

sam łańcuch 

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał(a):

to raczej za godzinę w poszukiwaniu usterki a nie za samą robotę 

Nie wiem co to za warsztat, czy godny polecenia, ale roboczogodzina 100-150zł ...

https://www.autofachowiec.com/cennik

1 minutę temu, Roman176 napisał(a):

to u mnie nie w autoryzowanym 8k   ale ty pewnie piszesz o samej wymianie łańcucha ........... ale nie co mówią ale i w gazetach piszą  

Nie wiem co dokładnie miał na myśli ale powiedział częsci około 2,5-3tys + maksymalnie 2tys za robociznę ...

Opublikowano (edytowane)

@Roman176 to chyba będzie komplet do tego silnika, a nie sam łańcuch, OE za trochę ponad 3tys ...

https://allegro.pl/oferta/kompletny-rozrzad-bmw-n47-oryginal-17471839471?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&ev_adgr=vehicle_parts_motorcycle_accessories_high_asp&ev_campaign_id=22917762640&utm_keyword=&gad_campaignid=22917762640

4 minuty temu, Roman176 napisał(a):

podłączenie kompa 160zł 😆

No ja u swojego mechanika gdzie podstawiam każdy temat mam za darmo podłączenie kompa ...

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Poza ASO te stawki to około 200zł za roboczogodzinę ... Niedawno się pytałem swojego mechanika o ceny tego rozrządu, bo może bym coś sobie zmienił, to za taki rozrząd w BMW powiedział 4-5 tys ...

Za tyle to już kupisz podnośnik kolumnowy 

Opublikowano
11 minut temu, Roman176 napisał(a):

Która wersja silnika N47 jest najbardziej ryzykowna?

Najbardziej narażoną na przyspieszone zużycie napędu rozrządu wersją jest ta o oznaczeniu N47D20A (w niektórych źródłach N47D20). Napędza popularne modele 118d, 120d, 123d, 318d, 320d, 520d, a także BMW X3 czy nowsze X1. Chodzi głównie o silniki generujące 143, 163, 177 i 204 KM mocy. Powszechnie to wersję 177-konną uznaje się za najbardziej ryzykowną.

Nie do końca oficjalna akcja serwisowa

Niektórzy użytkownicy samochodów BMW z jednostką N47 zostali zaproszeni w celu weryfikacji lub wymiany napędu rozrządu w ramach kampanii serwisowej. Nie musiała być ona ogłaszana przez UOKiK ponieważ nie zagrażała bezpieczeństwu ani środowisku.

Dlatego też BMW niechętnie powiadamiało klientów o akcji. Warto zadzwonić do kilku serwisów marki i dowiedzieć się, czy twoje auto podlega akcji naprawczej.

Czy nasz ekspert poleciłby BMW z tym silnikiem znajomym lub rodzinie?

– Silnik odznacza się dobrą dynamiką i niskim zużyciem paliwa, jednak w mojej ocenie spore problemy wynikające z eksploatacji i wysokie koszty serwisowania przewyższają wspomniane zalety, dlatego najbliższym odradzałbym wybór samochodu z tą właśnie jednostką – mówi Adrian Błoński.

sam łańcuch 

No przeciez mowie, że nie sam łańcuch, tylko cały komplet, razem z olejem to jest.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, racyl napisał(a):

Za tyle to już kupisz podnośnik kolumnowy 

Ale to komplet, robocizna + części ... I trzeba umieć to zrobić, ja wolę rozrządu się nie dotykać, niech to mechanik zrobi ... Za drogie są koszty pomyłki ...

• Like 1