Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Drugi mondry

4 minuty temu, jarecki napisał(a):

a według mnie nikt nie jest winny zarówno piesza nie spowodowała reakcji kierowcy ani kierowca reakcji pieszej 

Edytowane przez Ajeto
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Ajeto napisał(a):

Kurła baranie nie pisz takich rzeczy w internecie, bo ci zabiorą prawo jazdy i nigdy z Matłaka nie wyjedziesz

Chyba, że się przyiądziesz do jacusia xd

chlopcze ona wtargnela na pasy prosto pod samochod i widziaa ze stwarza zagrozenie dla siebie ...druga sprawa ze nie doszlo do potracenia ani piesza nawet nie zatrzymala sie i nie zostala zmuszona do tego

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

No i to zdanie jest kluczowe i zgodnie z prawem należy mu się wp***dol i do lochu.

Jednak to nie daje prawa jednemu i drugiemu aby nie zachować zdrowego rozsądku aby nie zachować bezpieczeństwa. 

Ja nigdy przy takiej sytuacji nie wchodzę na pasy ponieważ osoba skręcająca za kierownicą może mnie nie zauważyć😁 

Opublikowano

Nikt coś nie pisze o umowie UE z Indiami. Z nimi  nie patyczkowali się jak z Mercousurem. Ciekawe czy będzie to miało jakiś większy wpływ na rolnictwo? Ogorki i papryczki zalane wodą z Gangesu już są w Biedronce. 

3 minuty temu, Ajeto napisał(a):

Ty chyba jesteś na bakier z przepisami od czasów matury Zbyszka z 88😂

Ale on chyba nie zdał🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ogorki i papryczki zalane wodą z Gangesu już są w Biedronce. 

to jest święta woda :D 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

golebiu pieszy nie ma prawa stwarzec zagrozenia w ruchu drogowym i pakowac sie prosto pod kola 

1.  Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność, zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszego znajdującego się na tym przejściu albo na nie wchodzącego i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na tym przejściu albo wchodzącemu na to przejście, z zastrzeżeniem ust. 1a.

1a.  Pieszy znajdujący się na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem. Pieszy wchodzący na przejście dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem, z wyłączeniem tramwaju.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-o-ruchu-drogowym-16798732/art-13

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-o-ruchu-drogowym-16798732/art-26

Edytowane przez mirro
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Jednak to nie daje prawa jednemu i drugiemu aby nie zachować zdrowego rozsądku aby nie zachować bezpieczeństwa. 

Ja nigdy przy takiej sytuacji nie wchodzę na pasy ponieważ osoba skręcająca za kierownicą może mnie nie zauważyć😁 

i to jest bardzo rozsądne podejście...bo co z tego ze niby masz pierwszeństwo na pasach  jak masz polamane nogi itp...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mirro napisał(a):

1.  Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność, zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszego znajdującego się na tym przejściu albo na nie wchodzącego i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na tym przejściu albo wchodzącemu na to przejście, z zastrzeżeniem ust. 1a.

1a.  Pieszy znajdujący się na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem. Pieszy wchodzący na przejście dla pieszych ma pierwszeństwo przed pojazdem, z wyłączeniem tramwaju.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-o-ruchu-drogowym-16798732/art-13

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-o-ruchu-drogowym-16798732/art-26

ale tu pojazd byl juz praktycznie na pasach ...wiec po co pchac sie pod kola na sile ...w imię czego ? pierwszenstwa ? 

zacytuj jeszcze obowiazki pieszego 😜..dla mnie winni sa co najwyzej pieszy i kierowca bo to jest dyskusyjna sytuacja 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
1 minutę temu, Ajeto napisał(a):

Dobrze, że jej nie rozjechał bo kto by potem zamykał pisiorów nie?

Dostała by z 10 lat za próbe zabójstwa jakby przeżyła plus zapłata odszkodowania żulkowi. A finalnie by wyszło że jest członkiem pisu i wysłał ją kaczyński.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Bogdan_ja napisał(a):

ale tu pojazd byl juz praktycznie na pasach ..

Nie ma znaczenia. Masz obserwować i oceniać a nawet wróżyć jak zachowa się pieszy. Pieszy wie jedno . że ma pierszeństwo.

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, nie napisał(a):

to jest święta woda :D 

Przyznam się, że sam to jadłem. 🤢🤢🤮  Nie wiedziałem że to tam robią. Teraz znalazłem podobne ale produkowane w Polsce, sprzedają je w Dino to kupuje.

Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

zacytuj jeszcze obowiazki pieszego

Pieszy wchodzący na przejście dla pieszych lub znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem.

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał(a):

Nie ma znaczenia. Masz obserwować i oceniać a nawet wróżyć jak zachowa się pieszy. Pieszy wie jedno . że ma pierszeństwo.

• Zachowanie na przejściu: Choć pieszy wchodzący na pasy ma pierwszeństwo, nie zwalnia go to z obowiązku zachowania szczególnej ostrożności. Zabrania się wchodzenia na jezdnię bezpośrednio przed jadący pojazd.
Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

Zabrania się wchodzenia na jezdnię bezpośrednio przed jadący pojazd.

Al;e Ty zbliżając się do przejścia musisz być gotowy na takie niespodzianki. Pieszy powie że wchodząc na przejście był przekonany że mu ustąpisz pierszeństwa. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał(a):

Jak samochody przejadą to niech włazi na pasy, jak lezie po pasach samochody przepuszczają.

Noooo tak tylko z tym tez był problem. Przy dużym ruchu ludzie stali przed przejściami a fala pojazdów leciała bez przerwy. W końcu znalazł się jeden uprzejmy i zatrzymał sie żeby przeszli. Tylko za nim pięciu następnych nie było przekonanych do tego i zrobili mu zbiórkę na jego bagażniku.

Opublikowano
1 minutę temu, Michał18 napisał(a):

Jak piesi znajdują się koło przejścia cza uważać i wolno jechać a najlepiej się zatrzymać 

Co by nie mowić czy pisać, za takie coś zwykłemu obywatelowi  policja by pisała mandat tylko kartki by w bloczku mandatowym szeleściły.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał(a):

Powinno się powrócić do przepisów poprzednich. Jak samochody przejadą to niech włazi na pasy, jak lezie po pasach samochody przepuszczają.

Nie zgodzę się. Obecny stan prawny wynika z tego, że poprzednio kiedy trzeba było ratować dupe jakiemuś prominentowi wszystko podciągali pod wtargnięcie. U nas jeden taki zabił  staruszkę która była już na na drugim pasie. Rodzina nie odpuściła i po wielu latach sądów zaważyło, że nie mogła wtargnąć bo ledwo chodziła o kulach. Teraz jest jednoznacznie. Potrącisz na przejściu twoja wina, nie ma świętych krów. Oczywiście niemal  każdy pieszy uważa, ale to kierowca powinien mieć świadomość tego niemal i w sytuacji kiedy wina wygląda na obojga on będzie odpowiadał

• Like 1