Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał(a):

Po co operujesz pojęciami i terminami o których nie masz pojęcia?  Ty chłopie nie wiesz o czym piszesz ale PISać bardzo lubisz i kabaret wychodzi. Po co ty to robisz?

Co ci się znowu nie zgadza w twojej główce ?

Kupując mieszkanie z rynku wtórnego (od osoby fizycznej lub nievatowca) musisz zapłacić 2 % wartości rynkowej nieruchomości jako podatek PCC – obowiązek ten powstaje przy podpisaniu aktu notarialnego, a notariusz pobiera i przekazuje ten podatek do urzędu skarbowego. Natomiast przy zakupie z rynku pierwotnego obowiązuje VAT (8 % dla mieszkań do 150 m² i 23 % powyżej), który jest już wliczony w cenę i zastępuje podatek PCC.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, racyl napisał(a):

Łunia , Łunia . Najpierw ze wszystkich ściągną a potem z pompą będą rozdawać

no no; tylko ta "pompa" qrewsko przecieka po drodze i mało co wróci z tego co zdarli :P 
Każdy system polityczno gospodarczy ma swoje początki kiedy jest nie dość sprawny i zbyt słaby aby zdusić swobody i wtedy jest wzrost, później na tyle się już usprawnia że potrafi kontrolować większość i wtedy przychodzi stagnacja ale ludzie to lubią i nawet "stabilizacją" nazywają i gdyby ten system nie miał ambicji dalej się "doskonalić" było by nawet i dobrze tylko że system nabiera ambicji ako to sam chce tworzyć rzeczywistość i wszelkie koszty na to usprawiedliwi to - jak dotąd - wszystkie te systemy się zawalały i nic nie wskazuje aby nie zawalały się nadal; w/g owsiakowego - do końca świata i jeden dzień dłużej" wszak i ten świat to też system i w tym dodatkowym dniu ... :P 

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Przemuś13 napisał(a):

Znów zmieniasz temat i brak konkretnej odpowiedzi. 🤦‍♂️

No to taki jest sens wprowadzenia KSEF jak nie uszczelnienia podatków 

To mam ci napisać że donald chciał pokazać w ue że jednak to jest wykonalne ?😄

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał(a):

no no; tylko ta "pompa" qrewsko przecieka po drodze i mało co wróci z tego co zdarli :P 
Każdy system polityczno gospodarczy ma swoje początki kiedy jest nie dość sprawny i zbyt słaby aby zdusić swobody i wtedy jest wzrost, później na tyle się już usprawnia że potrafi kontrolować większość i wtedy przychodzi stagnacja ale ludzie to lubią i nawet "stabilizacją" nazywają i gdyby ten system nie miał ambicji dalej się "doskonalić" było by nawet i dobrze tylko że system nabiera ambicji ako to sam chce tworzyć rzeczywistość i wszelkie koszty na to usprawiedliwi to - jak dotąd - wszystkie te systemy się zawalały i nic nie wskazuje aby nie zawalały się nadal; w/g owsiakowego - do końca świata i jeden dzień dłużej" wszak i ten świat to też system :P 

Na tym to polega, żeby mało wróciło 😄

Już przymierzają  się do tego jaką temperaturę powinniśmy mieć w domach 😄

Chyba zaczęło się od tego jaka ma być krzywizna ogórka w UE😄

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, racyl napisał(a):

No to taki jest sens wprowadzenia KSEF jak nie uszczelnienia podatków 

To mam ci napisać że donald chciał pokazać w ue że jednak to jest wykonalne ?😄

ksef zostal uchwalony w 2021 r za pisu chlopczyku 😜

Opublikowano
Teraz, Przemuś13 napisał(a):

@racyl czytaj ćfoku o co pytałem. 🤦‍♂️

Jak widać donald wie lepiej od nich

Dla mnie to ja chciałbym żyć w takiej UE w jakiej żyliśmy do jakoś połowy rządów PIS gdzie nie było zielonych ładów , ekoschematów i tego jak kto ma budować i ogrzewać domy 

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

ksef zostal uchwalony w 2021 r za pisu chlopczyku 😜

No dobrze więc chyba kasy brakuje teraz bo tak na siłę go przepychają 

• Confused 1
Opublikowano

Etapy wprowadzania KSeF

KSeF w wersji fakultatywnej

Od 1 stycznia 2022 r. KSeF został wdrożony jako rozwiązanie dobrowolne. Od tego momentu podatnicy mieli możliwość wystawiania faktur ustrukturyzowanych w ramach tego systemu.

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 29 października 2021 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2021 r. poz. 2076)

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27 grudnia 2021 r w sprawie korzystania z Krajowego Systemu e-Faktur (Dz. U. z 2021 r. poz. 2481) ze zmianami (Dz. U. z 2022 r. poz. 2667 oraz Dz. U. z 2023 r. poz. 1760)

Opublikowano

che - jakoś niekonsekwentnie w naszej polskiej krainie
za deklarację współpracy z kremlem jednych karzą a drugim posady marszałków parlamentu dają wszak pzpr była organizacją ściśle zorientowaną na współpracę z tym kremlem i każdy kto bodaj wyraził chęć zapisania się do tych zdrajców sam zdrajcą się stawał a już nie mówiąc o tych co się zapisali

https://www.onet.pl/informacje/onetlublin/polak-byl-gotow-do-wspolpracy-z-kremlem-zapadl-wyrok/2wpwph6,79cfc278

kolejny dowód na moje twierdzenie że sprawiedliwość nie istnieje 
no przynajmniej do momentu tego ostatecznego końca co poprzednim poscie opisałem bo wtedy wreszcie raz zaistnieje - sprawiedliwie wszystko i wszystkich wykończy
tak że może nie wzywajmy tak beztrosko tej sprawiedliwości? co? :P 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

Etapy wprowadzania KSeF

KSeF w wersji fakultatywnej

Od 1 stycznia 2022 r. KSeF został wdrożony jako rozwiązanie dobrowolne. Od tego momentu podatnicy mieli możliwość wystawiania faktur ustrukturyzowanych w ramach tego systemu.

Podstawa prawna:

Ustawa z dnia 29 października 2021 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2021 r. poz. 2076)

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 27 grudnia 2021 r w sprawie korzystania z Krajowego Systemu e-Faktur (Dz. U. z 2021 r. poz. 2481) ze zmianami (Dz. U. z 2022 r. poz. 2667 oraz Dz. U. z 2023 r. poz. 1760)

W każdym momencie KO mogło to zatrzymać tak jak zmniejszyć vat na branżę beaty czy składkę zdrowotną 

No cóż kasy potrzeba jednak 😄

Opublikowano
20 minut temu, Ulman napisał(a):

Po co operujesz pojęciami i terminami o których nie masz pojęcia?  Ty chłopie nie wiesz o czym piszesz ale PISać bardzo lubisz i kabaret wychodzi. Po co ty to robisz?

na tym wolność też polega że se pisać każdy może; nieważne - lepiej czy gorzej ;) 

ja tam nic nie mam przeciwko kabaretom; nawet tym "nieumyślnym", o , a nawet takie najlepsze xD 

• Haha 1
Opublikowano

@dysydent tu się nie ma czego śmiać 

Przepisy UE dotyczące krzywizny ogórków (normy handlowe) zostały zniesione w 2009 roku, kończąc erę szczegółowej standaryzacji kształtu
. Wcześniej, w klasie ekstra, ogórki mogły być lekko zakrzywione, natomiast w klasie I i II dopuszczano większą krzywiznę, o ile nie wpływała ona na jakość. Obecnie nienormowane ogórki są swobodnie dostępne w sprzedaży. 
  • Historia: Przez lata funkcjonowały surowe przepisy regulujące jakość i kształt warzyw, co było często przedmiotem kpin z biurokracji UE.
  • Zniesienie norm: W 2008-2009 roku Komisja Europejska podjęła decyzję o rezygnacji z normowania krzywizny ogórków, ułatwiając sprzedaż „krzywych” warzyw.
  • Przyczyny krzywizny: Naturalne zakrzywienie ogórka wynika z braku wody, zimnej wody przy podlewaniu lub niedoborów potasu, a nie z norm jakościowych. 
Oznacza to, że obecnie w UE kształt ogórka nie jest prawnie regulowany.

2323.PNG

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

W każdym momencie KO mogło to zatrzymać tak jak zmniejszyć vat na branżę beaty czy składkę zdrowotną 

No cóż kasy potrzeba jednak 😄

a czemu naćpan nie zawetowal 🤣

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał(a):

@dysydent tu się nie ma czego śmiać 

no właśnie xujnia to samo usiłowała powiedzieć ogórkom żeby "Uśmiechnięte" nie rosły i Sam udowodniłeś w reszcie z tu niedocytowanego że nie pomogło a mi zabraniasz? xD 

Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

a czemu naćpan nie zawetowal 🤣

Bo to byłoby wbrew komunistcznemu PISowi który każdego przedsiębiorcę ma za złodzieja, spekulanta i wyzyskiwacza pokrzywdzonych mas.

• Like 2
Opublikowano
23 minuty temu, Ulman napisał(a):

To VAT jest podatkiem od wzbogacenia czy PCC?

to ty taki ograniczony jesteś ? VAt- nowe mieszkanie , PCC- używane .

Jeden i drugi wpadnie do algorytmu w skarbówce który policzy czy kupiłeś to mieszkanie z przychodów czy z lewej kasy

3 minuty temu, Ulman napisał(a):

Bo to byłoby wbrew komunistcznemu PISowi który każdego przedsiębiorcę ma za złodzieja, spekulanta i wyzyskiwacza pokrzywdzonych mas.

Halo ziemia !!!  Rządy pis skończyły się w grudniu 2023 !!!

To przecież się dzieję nadal , nikt niczego od dwóch lat nie zlikwidował .

Opublikowano

Ulmanek widzę, że u ciebie z poprawnym rozumowaniem nie najlepiej 😂

Ja aż tak nie jestem zakochany w pis jak ty w ich nie nawidzeniu 😂

To jest k**wa jakaś obsesja z tym pis u ciebie 😂

Pisiaki nie rządzą od dwóch lat a ty masz do nich pretensje że donald tego złego co oni wprowadzili nie zatrzymał przez 2 lata 😂

Ciężko usiedzieć na krześle czytając twoje mądrości ulmanek 🤣

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Ulman napisał(a):

Obecny rząd KO dzieli przedsiębiorców na tych, co mogą okradac skarb państwa "legalnie" pod ochroną KAS, i na tych, co jednak musza płacić, zazwyczaj ten podział dzieje się według "narodowości" biznesu lub funduszy, czyli "polscy indianie" musza płakać i płacić, a zagraniczni żymianie - nie

to ja już wolę "wszyscy po równo zdzierani ze skóry", przynajmniej budżet się dopinał

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał(a):

no właśnie xujnia to samo usiłowała powiedzieć ogórkom żeby "Uśmiechnięte" nie rosły i Sam udowodniłeś w reszcie z tu niedocytowanego że nie pomogło a mi zabraniasz? xD 

Tu się nie ma co śmiać jak ci np każą w chałupie mieć np 19 stopni a w garażu mieć kilkanaście pojemników na odpady 🤣

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał(a):

Najpierw Donald ze spółką ustawę złożyli i przegłosowali .

Zjeby są po wszystkich stronach polityki

Opublikowano

image.jpeg.67627338e0e0d899cbf21115b445441c.jpeg

3 minuty temu, racyl napisał(a):

Tu się nie ma co śmiać jak ci np każą w chałupie mieć np 19 stopni a w garażu mieć kilkanaście pojemników na odpady 🤣

Najpierw Donald ze spółką ustawę złożyli i przegłosowali .

Zjeby są po wszystkich stronach polityki

to była kolejna  nowelizacja ,czytac nie potrafisz 😜