Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.01.2026 o 07:49, 12Pafnucy napisał(a):

...no lepiej niż ty...🤭

nic nie masz i dalej niczego sie nie dorobiłeś ? 

W dniu 7.01.2026 o 00:59, Ulman napisał(a):

Jak to "za nic"? 

a za co ? 

W dniu 7.01.2026 o 08:01, Tomasz0611 napisał(a):

Bardzo dobrze, coraz lepiej ;)

no no jaki sposób ? 

1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Ktoś jeszcze się na to nabiera? Może nie płonie ale klimat się ociepla. Kilka dni zimy i gamonie już szaleją A jaki ciepły grudzień był. 

main_25azylowa_bym.jpg

twoja władza ma takie osiągniecia ze zostało ci tylko memy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał(a):

no no jaki sposób ? 

W 2025r miałem rekordowe zarobki na towarach które sprzedaję, już bardzo długo nie miałem aż tak dobrego roku ... Oby co roku było jak w 2025r a będę bardzo szczęśliwy.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
W dniu 7.01.2026 o 10:42, hubertuss napisał(a):

Pamiętamy pamiętamy wtedy to podczas gdy inne kraje negocjowały zwiększenie limitów. Pisowski minister Jurgiel stwierdził, że on po nocy nie będzie negocjował i idzie spać. Nikt tak nie dokopał rolnikowi jak pis. Inne kraje zwiększyły wtedy swoje limity Jurgiel się wyspał a myśmy zezłomowali cukrownie. W tym w Łapach okręgu wyborczym Jurgiela a ciemnota tam do dziś głosuje na pis.

a u mnie było co innego to za rudego sprzedali cukrownie to za rudego z największego producenta w EU straciliśmy pozycje na 4 miejsce ... ale pożytecznych idiotuw tresuje się jak ciebie ... my sprzedaliśmy bo musieliśmy ? 

daje ci przykład pierwsza lepsza cukrownia 

Cukrownia w Chybiu – były zakład przemysłowy w Chybiu, na Śląsku Cieszyńskim w Polsce.

Historia

Cukrownia została uruchomiona w 1884 roku[1]. Została zlokalizowana niedaleko linii kolejowej z Czechowic do Zebrzydowic[2]. Zakład powstał z inicjatywy Komory Cieszyńskiej[2]. Początkowo produkowano w Chybiu tylko żółtą mączkę, ale wkrótce zainstalowano urządzenia służące procesowi rafinacji i umożliwiające wytwarzanie cukru[2]. Po rozpadzie Austro-Węgier cukrownia została przekształcona w spółkę akcyjną[2]. W 1937 roku została zelektryfikowana[2]. Po II wojnie światowej cukrownia została uruchomiona w grudniu 1945 roku[3]. W późniejszym okresie zakład znacjonalizowano[2]. W 2009 roku został zlikwidowany[2].

Cukrownia Ropczyce nie została zlikwidowana i nadal prężnie działa w Ropczycach. Zakład jest częścią koncernu Südzucker Polska S.A., który zapewnia, że żadna z jego czterech pozostałych polskich cukrowni (Cerekiew, Ropczyce, Strzelin i Świdnica) nie jest przeznaczona do zamknięcia. 

czemu firma niemiecka likwidowała zaraz po prywatyzacji ?  kupić zakład i zamknąć ?  a gigantyczna kasa poszła z uni ... i odszkodowanie 10 letniej produkcji ....   wypłacane przez 10 lat 

czyli rudy pozbył polskich cukrowni kasy z unii 

tym czasem zarząd z peło robił tak 

sytuacja ekonomiczna spółki pozwalała, aby takiego wniosku nie składać i moim zdaniem nastąpiło tu niedopełnienie obowiązków przez Rząd. Rząd w trybie nadzoru powinien organom spółki jako nadzorujący zakazać likwidacji tej cukrowni.

Ministerstwo Skarbu Państwa nie zgadza się z tymi zarzutami. Przypomina, że pomysłów ówczesnych władz Krajowej Spółki Cukrowej nie akceptowało. Ale zanim rząd zmienił zarząd koncernu ten podjął już decyzję o likwidacji cukrowni w Brześciu Kujawskim.

a to ze ani z ciebie rolnik ani myślący człowiek to widać i słychać czyli zwykły tępy człowiek wytresowany idiota 

bo tylko to co ty gadasz powiedział skorumpowany Sawicki  .... a ty kto prowadził negocjacje czarno na białym 

Informacja w sprawie regulacji rynku cukru UE w zakresie kwot cukrowych I Okres przedakcesyjny Do roku kwotowego 2003-2004 rynek cukru w Polsce był regulowany według zasad krajowych. W Polsce produkowano ok. 2 mln ton cukru. II Akcesja Polski do UE – rząd PSL-SLD Polska przystępując do UE (negocjował wicepremier Jarosław Kalinowski) uzyskała kwoty produkcyjne cukru w wysokości 1671,9 tys. ton w tym kwota A-1580 tys. t. i kwota B 91,9 tys., a więc ok. 300 tys. ton mniej od realizowanej produkcji. III Rozporządzenie UE z 30.09.2005 r. – rząd SLD W 2005 r. (wrzesień – rządy SLD) Komisja Europejska dokonała redukcji kwot produkcyjnych. Zmniejszono dla Polski kwotę produkcyjną cukru do 1582,3 tys. ton w tym kwotę A do 1495,3 tys. t kwotę B do 87,0 tys. t. Łącznie o 89,6 tys. ton. IV Światowa Organizacja Handlu – rząd PSL-SLD W 2004 r. Światowa Organizacja Handlu zażądała realizacji zobowiązań odnośnie ograniczenia produkcji cukru na terytorium Unii Europejskiej. Polski Rząd SLD-PSL zaakceptował takie rozwiązanie na forum światowym. V Reforma rynku cukru w UE w 2006 r.-rząd PiS W roku 2006 rozpoczęto reformę rynku cukru. Nastąpiło połączenie kwoty A i B w jedną kwotę. Kwota produkcji cukru w roku gospodarczym 2006/2007 wynosiła 1 672 tys. ton Jednocześnie wszystkim producentom cukru w Polsce zwiększono kwotę o 100,6 tys. ton. A więc w wyniku reformy zwiększono kwotę o 100, 6 tys. ton Komisja zakładała dobrowolne oddanie kwot produkcji w ciągu czterech lat reformy w ilości 6 mln ton i na tej podstawie skalkulowała wówczas wartość udzielanej pomocy (730,00 euro za tonę oddanej kwoty)

co tępaku ? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Roman a tak w ogóle o co ci chodzi? Szkoda mi się nad tobą pastwić. Każdy widzi jaki jesteś  Więc w czym u ciebie problem?

Pisowcy są w desperacji. Dwoją się i troją jak tu przypiąć gwałt na policjantce Kierwińskiemu. Normalnie desperacja pisu sięga dna. Granatnika tuszowali jak kolesia w Wrocku na policji zakatowali to też tuszowali jak mogli. A teraz wrzask, że pijany policjant zgwałcił policjantkę i to wina rządu.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

W 2025r miałem rekordowe zarobki na towarach które sprzedaję, już bardzo długo nie miałem aż tak dobrego roku ... Oby co roku było jak w 2025r a będę bardzo szczęśliwy.

no ja też ale rekordowe koszty zabrały większy zysk .... 

Opublikowano
3 minuty temu, Roman176 napisał(a):

no ja też ale rekordowe koszty zabrały większy zysk .... 

U mnie koszty podobne jak rok czy dwa lata temu, jedynie sporo roboty było w maju przez te ciągłe przymrozki. Truskawki już się zbierało i jeszcze przykrywać trzeba było bo mroziło.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Pisowcy są w desperacji. Dwoją się i troją jak tu przypiąć gwałt na policjantce Kierwińskiemu. Normalnie desperacja pisu sięga dna. Granatnika tuszowali jak kolesia w Wrocku na policji zakatowali to też tuszowali jak mogli. A teraz wrzask, że pijany policjant zgwałcił policjantkę i to wina rządu.

Uważasz to za normalne, PiS był zły a ci teraz mieli być lepsi, długo jeszcze będziecie porównywać się do PiSu? czy weźmiecie się w końcu za robotę

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U mnie koszty podobne jak rok czy dwa lata temu, jedynie sporo roboty było w maju przez te ciągłe przymrozki. Truskawki już się zbierało i jeszcze przykrywać trzeba było bo mroziło.

ta nawozy po tyś kupiłeś a paliwo po 5 20 ? 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Roman176 napisał(a):

ta nawozy po tyś kupiłeś a paliwo po 5 20 ? 

A ty umiesz czytać że jak rok albo dwa lata temu ?? W 2023 czy 2024 ceny za paliwo czy nawozy były podobne do tych na sezon 2025 ...

Paliwo cały czas kręci się w okolicach 5,5-6,5, Hydrocomplex 4-5 tys za tonę, nawozy do fertygacji stabilnie 200-250 za 25kg.

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Uważasz to za normalne, PiS był zły a ci teraz mieli być lepsi, długo jeszcze będziecie porównywać się do PiSu? czy weźmiecie się w końcu za robotę

niech sobie pierwsze babę znajdzie bo to stary kawaler ... bo to środowisko wierzy ze śmieszkowi urodzi Biedroń dziecko 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Po prostu uważam ,że czepianie się Kierwińśkiego bo policjant poza służbą zgwałcił policjantkę co jest oczywiście czynem godnym potępienia to jest akt desperacji pisu. Nie porównuje tu nikogo do niczego. Ale to nikt inny jak pis tuszował wyczyn granatnika a teraz czepiają się Kierwińskiego że nie pilnował co robią w hotelu poza służbą policjanci.

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A ty umiesz czytać że jak rok albo dwa lata temu ?? W 2023 czy 2024 ceny za paliwo czy nawozy były podobne do tych na sezon 2025 ..

sami sie ośmieszacie podobno był cud przed wyborami  ? 

Opublikowano (edytowane)
Teraz, Roman176 napisał(a):

Ceny nawozów w Polsce charakteryzowały się znacznymi wahaniami w latach 2023–2025. Po gwałtownych 2024 wzrostach 

Weź popraw tam sobie, gwałtowne wzrosty to były w 2022 a nie 2024 ...Myślisz że podmienisz datę i ktoś głupi się nabierze na te twoje oszustwa ...

Opublikowano

Tylko ja paliwo kupuję hurtowo ... A wtedy różnica między stacją a hurtem praktycznie nie istniała ...

ja też w Czechach na stacji taniej niż w hurcie tylko w 2 strony 60km 

• Haha 2
Opublikowano

Weź popraw tam sobie, gwałtowne wzrosty to były w 2022 a nie 2024 ...Myślisz że podmienisz datę i ktoś głupi się nabierze na te twoje oszustwa ...

ale ja porównywałem ci lata te twoje .. co piszesz a gwałtowny w zrost był bo energia i gaz poszedł do góry bo woja na ukrainie ... co wy nie wierzycie ale sami sie bredzicie ze to wina pisu fajnie sie zaorujecie 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jakoś tak się dziwnie składało że za kradnącego PiSu na wszystko staczało i w rolnictwie też co roku było na plusie, ale tera jest uczciwy Donek, jest Mercosur, KPO i na wszystko brakuje, a w rolnictwie ... :DDDD lemingoza to stan umysłu

608506328_1203583831875759_8964184348031425888_n.jpg.2a52b4fe2060ea9e5e9ad8a21ab753fb.jpg

Edytowane przez tracker
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Roman176 napisał(a):

ale ja porównywałem ci lata te twoje .. co piszesz a gwałtowny w zrost był bo energia i gaz poszedł do góry bo woja na ukrainie ... co wy nie wierzycie ale sami sie bredzicie ze to wina pisu fajnie sie zaorujecie 

Chłopie, największe wzrosty były pod koniec 2021 roku i w 2022r, od połowy 2023r wzrosty się zatrzymały i zaczęły się spadki ...

1 minutę temu, tracker napisał(a):

Jakoś tak się dziwnie składało że za kradnącego PiSu na wszystko staczało i w rolnictwie też co roku było na plusie, ale tera jest uczciwy Donek, jest Mercosur, KPO i na wszystko brakuje, a w rolnictwie ... :DDDD lemingoza to stan umysłu

Ale mi w rolnictwie w tym roku jest bardzo dobrze ... Hodowcy bydła mięsnego też nie narzekają ... A że ziarko ma kryzys ... Obrodziło na świecie, jest za dużo to i cena poszła w dół ...

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Taaa, pewnie taka sama prawda jak te gwałtowne wzrosty cen nawozów w 2024 xD 

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/rolnicy-masowo-wykupuja-nawozy-w-2026-roku-mozliwe-podwyzki,169261.html