Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, micgal39533 napisał(a):

o sobie mówisz? uważam że jak ktoś nie ma nic wspólnego z gospodarowaniem to powinien być wykluczony z wszelkich dopłat i programów rozwojowych, bo potem mamy takie cyrki jak teraz że rozpatrują po parę lat wnioski. 

na czym by stracili? 

Nie no...rolnicy po fachu i co będziemy się spierać?

Opublikowano

owszem Ci mali u nas też mają internetową ale muszą mieć większe ceny żeby wyjść na swoje, większy może nadrobić ilością 

1 minutę temu, nikolas29 napisał(a):

Nie no...rolnicy po fachu i co będziemy się spierać?

ja się nie spieram, wyraziłem tylko swoje zdanie na temat patologii jaka jest w tym systemie 

Opublikowano
26 minut temu, krzys111 napisał(a):

A w jakim rejonie polski z 10 ha. można utrzymać 50 szt.? Bo na Kurpiach i 6 klasie gleby to się nie da. Chyba że kupować 90% paszy.

Fakt faktem tu się z tobą zgodzę że zależy wszystko od klasy gleby jak kupowałem od jednego gospodarza jakaś maszynę to mówi wasze 10 ja dobrej ziemi to jak mojej 40 panie jak  wieje to zające okulary muszą zakładać żeby piachu oczy im nie nawiało się śmiał 😆 a gospodarze w kujawsko-pomorskim okolice Grudziądz klasa ziemi 3-4 gliny i trochę lżejszej z objętościowych to tylko wysłodków kupiłem dla spokojnej głowy żeby były sianokiszonki z lucerny mam do lipca qq do końca sierpnia początku września powinna starczyć no i słomę biorę od sąsiada zboża na śrut mojego starcza 

Opublikowano

Ja z 12ha (w tym połowa 6 klasa) nie dam rady 25-30 sztuk utrzymać. Na ten rok już 100 belek słomy z pokosu dokupiłem (plus że zostanie trochę w zapasie) i jeszcze muszę z 5 ton zboża i jakieś 15 belek siana/sianokiszonki bo na miesiąc na pewno zabraknie. Najgorsze hf-y żrą jak szalone i nic po nich prawie nie  widać  🙃

Opublikowano

Ja głównie też hf i czasem jak się trafi mieszańce bo wszystko od gospodarzy biorę nie kręci mnie kupowanie od handlarzy jakiś bardziej mięsnych bo to zawsze jakieś większe ryzyko upadku dla mnie 

Opublikowano
Godzinę temu, jarecki napisał(a):

Ot chociażby likwidacja ubóji lokalnych , mleczarni lokalnych zostały by tylko największe które dyktowały by ceny , czy mniejsza liczba hodowców trzody chlewnej ma wpływ na cenę ? Jak by zlikwidować te lokalne punkty sprzedaży ŚOR to dużo też by to wykorzystali itd .

Przecież to postępuje cały czas, mleczarnie i masarnie małe znikają 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Już druga akcja widziałem gdzieś cielaki znaleźli na trasie szybkiego ruchu. Zaraz wszystkie służby zwołane,nie wiem skąd te roztargnienie że gubią zwierzaki i jadą dalej...

Oby to nie byla jakaś grubsza akcja tylko czysta głupota. Z drugiej strony płacić za cielaka konkretną kasę i od tak zgubić? 
Żeby się nie okazało że te cielaki przenoszą jakieś choroby itd 

• Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Oby to nie byla jakaś grubsza akcja tylko czysta głupota. Z drugiej strony płacić za cielaka konkretną kasę i od tak zgubić? 
Żeby się nie okazało że te cielaki przenoszą jakieś choroby itd 

Właśnie takie to dziwne, jeszcze bez kolczyków. Może to ustawka tych fundacji, ostatnio Rozenek i Doda biegają po schroniskach, występują na komisjach sejmowych. Kto wie co planują zrobić z hodowlą a widać że jest na takie akcje przyzwolenie góry. Nieczysta gra z każdej strony 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Michal014d napisał(a):

Chłopaki na wzdęcie u cielaka +-50kg co można podać z domowych sposobów, wódki? Tylko ile? Czy lepiej nic nie dawać?

Wódka nic nie da bo to jeszcze nie przeżuwacz

Nospa

Opublikowano

Jakoś sporo sie wydaje 250ml wódki dawać na 50kg cielaka. Dawales podobna dawkę na takiego cielaka? Żeby bidy nie narobić.

1 minutę temu, Cybulek17 napisał(a):

Nospa

Jaka dawkę? 1 tabletka?

Opublikowano
3 minuty temu, Michal014d napisał(a):

Jakoś sporo sie wydaje 250ml wódki dawać na 50kg cielaka. Dawales podobna dawkę na takiego cielaka? Żeby bidy nie narobić.

Nie jestem lekarzem.

Ja dawałem, ale faktycznie chyba to większe było.

Opublikowano
11 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Nospa

Kurczę sprawdziłem i jak na złość nie mam tej nospy. To i wódki nie ma co dawać chyba. Pozostało czekać do jutra i kupic espminisanu i nospy. A dzisiaj jedynie pomasować brzuch i poganiać z 5min dookoła boksu..

Opublikowano
20 minut temu, Cybulek17 napisał(a):

Nospa

Kiedyś napoilam z mamą jałówkę taka malutka jak ja wzdelo. Chyba z ćwiartkę jej wlalysmy. Już myślałam że po niej. Ona spala pijana. Nie wiem czy konsekwencją tego przedawkowania był wytrzeszcz oka i taka narośl wokół.