Skocz do zawartości

Stary IH jako zamiennik siuntki.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Od dłuższego czasu zbieram informacje na temat starych serii traktorów international harvester x23 i x74.

Przymierzam się do zakupu własnego traktora do okazjonalnego użytku domowego. Gospodarstwa rolnego nie posiadam, jakiś ogródek, który ewentualnie mógłbym w przyszłości powiększyć. Jednak często potrzebuje zapiąć trolla na tył i nim coś pogrzebać. Przyciągnąć kilka ton piachu, czy ziemi i później to zagospodarować. Przy tych wszystkich robótkach jest potrzeba wykonania kilku przelotów po około 15 km. 

W domu jest dostępna siuntka, która jest własnością brata. Siuntka jaka jest wszyscy doskonale wiemy. Daje radę, ale jest bez kabiny i ogólnie nienawidzę tej konstrukcji.

Ograniczeniem jest budżet. Wiadomo im taniej tym lepiej, ale okolice 20000 zł to taka realna kwota.

Biorąc pod uwagę parametry techniczne c360, czyli moc około 50KM, wagę około 2,5T, udźwig podnośnika, rozmiary i zwrotność, prędkość jazdy naturalnym zamiennikiem dla siuntki jest IH 523, 553, 533, 633, 454. Lub czterocylindrowe 624,574,674. 

Czy znajdą się tutaj użytkownicy tych traktorów i mogliby się wypowiedzieć na ich temat? Może właśnie mają porównanie z siuntką? 

Jestem bardzo dużym fanem silników d179, czyli trzycylindrowego ih montowanego w tych ciągnikach. 

Edytowane przez karola44
Literówka
Opublikowano (edytowane)

Bez urazy ale do silnika są części bez problemu w wielu sklepach, są nawet katalogi online, nieco trudniej może być do skrzyni znaleźć. Ciągniki są proste w budowie i jeśli nie trafi się na trupa z pokrzyw to dalej będzie służył. sklep z cześciami np. https://technikarolna.pl/case-ih-633-k-84.html

https://ihace.de/01_schlepper/0633/633.htm

na tej stronie opisane są modele produkowane w Niemczech w fabryce Neuss

Edytowane przez jaco512
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, ZetorMisio napisał(a):

Gdzie ty znajdziesz części do tych zabytków? 

Dostęp do części zamiennych jest i to duży. Piszesz o zabytkach. Serie ih o których piszę były produkowane w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. To rozwinięcia jeszcze starszych serii. Czy siuntka według ciebie nie jest identycznym zabytkiem? To konstrukcja z lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia a jej modyfikacje ostatnie polegające na włozeniu Perkinsa trzycylindrowego pod koniec lat osiemdziesiątych to ostatnia znana modyfikacja. Czy to nie jest zabytek?

1 minutę temu, jaco512 napisał(a):

Bez urazy ale do silnika są części bez problemu w wielu sklepach, są nawet katalogi online, nieco trudniej może być do skrzyni znaleźć. Ciągniki są proste w budowie i jeśli nie trafi się na trupa z pokrzyw to dalej będzie służył.

https://ihace.de/01_schlepper/0633/633.htm

na tej stronie opisane są modele produkowane w Niemczech w fabryce Neuss

Stronkę doskonale znam. Mam dokładnie takie zdanie jak ty co do dostępności części. Sam katalog granit pozwala na naprawę prawie wszystkiego.

• Haha 1
Opublikowano

Tak , mocarna siątka jest takim samym zabytkiem. Tylko występuje u nas w PL w setkach tysięcy egzemplarzy. W co drugimi gospodarstwie jest albo była. I części mimo że z Indii i innych bangladeszów leżą w każdy sklepie jak bułki w Biedronce. Do tych zagramanicznym zabytków na części , większość o ile są to trzeba czekać dwa-trzy dni , tydzień a nawet więcej. Do siątki jedziesz do pierwszej Biedronki i kupujesz wszystko. A w brew pozorom siątka po dobrym remoncie przez kogoś kto się na tym zna i przy normalnej obsłudze bez katowania będzie chodziła i chodziła. Mimo że ideałem nie jest. Mam ten sprzęt od dzieciństwa więc trochę się tym ojeździłem . Jeżeli możesz sobie pozwolić na kilku dniowy( lub kilku tygodniowy) przestój z powodu braku części i masz czas na szukanie części po całym świecie kupój. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

"Przymierzam się do zakupu własnego traktora do okazjonalnego użytku domowego. Gospodarstwa rolnego nie posiadam, jakiś ogródek, który ewentualnie mógłbym w przyszłości powiększyć."

Było wyjaśnione na początku

Opublikowano

Dobrze, jedną opinię już znam. Standardowo siuntka najlepsza, bo części za rogiem. 

Mam propozycję. Zostawmy na razie temat części i dostępności. 

Skupmy się, na praktycznym zastosowaniu ih jako zamiennik siuntki. Kwestia wygody użytkowania, prędkości, dopasowania biegów, siły uciągu, zwrotności. Siuntkę znam, wiem jak ją w moich potrzebach wykorzystać. Ma 10 biegów do przodu i dwa do tyłu. Z czego najczęściej wykorzystywanych jest 5L, 2H, 3H, 4H, 5H, RH. Czyli sześć biegów. Czy 8 biegów do przodu i 4 do tyłu w ih jest użyteczna?

Opublikowano

Z tych 8 do przodu w Internationalach, to na L1 w zależności od modelu i zastosowanego ogumienia pojedziesz 1-3km/h.

Na R4 te ciągniki pojadą od 10 do 15km/h, w zależności od modelu i ogumienia. 

Ogólnie, to modele brytyjskie są szybsze od niemieckich i francuskich.

Skrzynie biegów w tych ciągnikach są w pełni synchronizowane, więc w razie awarii, tanio nie będzie.

Niektóre modele mają podwójną pompą hydrauliczną, więc wymiana na nową, to koszt minimum 2 razy tyle co do zwykłej w C-360. 

Opublikowano
2 godziny temu, ZetorMisio napisał(a):

Tak , mocarna siątka jest takim samym zabytkiem. Tylko występuje u nas w PL w setkach tysięcy egzemplarzy. W co drugimi gospodarstwie jest albo była. I części mimo że z Indii i innych bangladeszów leżą w każdy sklepie jak bułki w Biedronce. Do tych zagramanicznym zabytków na części , większość o ile są to trzeba czekać dwa-trzy dni , tydzień a nawet więcej. Do siątki jedziesz do pierwszej Biedronki i kupujesz wszystko. A w brew pozorom siątka po dobrym remoncie przez kogoś kto się na tym zna i przy normalnej obsłudze bez katowania będzie chodziła i chodziła. Mimo że ideałem nie jest. Mam ten sprzęt od dzieciństwa więc trochę się tym ojeździłem . Jeżeli możesz sobie pozwolić na kilku dniowy( lub kilku tygodniowy) przestój z powodu braku części i masz czas na szukanie części po całym świecie kupój. 

Dobry remont na częściach z biedry? Dobry żart.

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, karola44 napisał(a):

Dobrze, jedną opinię już znam. Standardowo siuntka najlepsza, bo części za rogiem. 

Mam propozycję. Zostawmy na razie temat części i dostępności. 

Skupmy się, na praktycznym zastosowaniu ih jako zamiennik siuntki. Kwestia wygody użytkowania, prędkości, dopasowania biegów, siły uciągu, zwrotności. Siuntkę znam, wiem jak ją w moich potrzebach wykorzystać. Ma 10 biegów do przodu i dwa do tyłu. Z czego najczęściej wykorzystywanych jest 5L, 2H, 3H, 4H, 5H, RH. Czyli sześć biegów. Czy 8 biegów do przodu i 4 do tyłu w ih jest użyteczna?

Kolega ma  jakiegoś 4 cylindrowego  bez przodka z ładowaczem. Po za cieknącymi siłownikami zero awarii,  77 rocznik.  Najpierw u jego wuja robił przy bydle, od kilku lat u niego. 

W okolicy jest jeszcze 844s, 955 i 1046. Nie słyszałem żeby ktoś w nich tykał skrzynie.

• Like 1
Opublikowano

mam dwa 844s miałem c362 i już nigdy bym ursusa za ihc nie wziął, nawet nie ma co porównywać, a gadanie o częściach to już wgl. z resztą jakość części do 60 jest taka sama jak komfort pracy tym ciągnikiem 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, jacek1296 napisał(a):

Dobry remont na częściach z biedry? Dobry żart.

Dobry remont to jedna rzecz. 

Części w każdym kiosku/ Biedronce to druga rzecz. No i niestety się wykluczają. 

Opublikowano

U mnie w wiosce trochę jeździ internationali 956, łącznie 6 sztuk. Chyba najpopularniejsze modele 956/1056 i najtańsze. Wiem że raz coś tam kiedyś, ktoś brał z dawcy. O ile, o remont silnika bym się nie obawiał (dostęp części) to o resztę rzeczy już tak. Im mniej popularny model, tym mniejsza dostępność poszczególnych elementów. Ciągniki dobre, ale czy warto się w to pchać? Tym bardziej jeśli to tylko hobby... Może MTZ 52, c385? w razie czego części od ręki i za grosze, mimo wszystko inwestycja niekonomiczna.

Opublikowano

Dzięki za kolejne odpowiedzi.

Przyswajając informacje na temat niemieckich wersji jestem prawie pewien, że seria x23 to w rzeczywistości ten sam traktor, różnica polegała na wystrojeniu silnika( różna moc brała się z różnych obrotów maksymalnych, a moment obrotowy pewnie z dłubnietego dawkowania paliwa). D179/239 z tego co widzę ma cholernie długi skok tłoka. Czyli długie wykorbienia wału. To daje bardzo duży moment obrotowy w niskich zakresach obrotowych. Model większy od 523, czyli 624 to w rzeczywistości ten sam traktor ale z silnikiem czterocylindrowym d239. Czyli do pancernej mechaniki domontowali mocarny silnik. Seria 74 to już inna filozofia budowy. To precyzyjnie wykonana machineria do której domontowali sprawdzone silniki 179/239. Tu już mechanika połaczona jest z rizbudowaną hydrauliką. Większe prawdopodobieństwo że coś pójdzie nie tak. Hydrauliczne sprzęgło wom, hydrauliczne mokre hamulce. Ryzyko jednak większe.

Przeglądam namiętnie filmy na YouTube dotyczące remontów tych konstrukcji. Zauważyłem , że w skrzyni biegów i hydraulice raczej nikt nie grzebie. Sprzęgło, pompa wtryskowa, mechaniczne hamulce to główne bolączki tych modeli. Seria 74 to głównie obsługa i wymiana oleju hydraulicznego w skrzyni. Tu jest wspólny zbiornik dla przekładni i hydrauliki. W x23 obwody są całkowicie odseparowane, napęd mechaniczny z własnym olejem przekładniowym, hydraulika z olejem hydraulicznym.

Ciężka seria ursusa, czy MTZ mnie nie interesuje. Szukam sprytnego zamiennika siuntki, a nie paliwożernych ciężkich potworów. 

Rozumiem także doskonale wasze obawy co do kosztów części zamiennych. Podjęcie przykłady, że nie było, albo cholernie drogie. Ale jednocześnie podjęcie modele traktorów international serii ciężkiej. Z założenia takie traktory są do robienia ciężkiej roboty i tak są wykorzystywane. Taki 50KM zamiennik siuntki z założenia służyć ma bardziej do zabawy już ciągania na granicach swoich możliwości.

Opublikowano
1 minutę temu, jaco512 napisał(a):

Wydaje mi się, że serie z niemiec miały oddzielną hydraulikę, serie angielskie mają jedną pompę i korzystają z oleju w skrzyni.

Tak. Niemiec miał zbiornik w "plecaku" zwykły olej hydrauliczny. Anglik około 40 litrów utto w skrzyni, skąd zaciagała pompa.

Niemiec miał podwójne sprzęgło, jak siuntka. Starsze serie miały dodatkową wajchę do sprzęgła wom. Anglik wom miał włączany hydraulicznym pakietem tarcz mokrych. 

Więc serii 23 zdecydowanie bliżej do siuntki. Czysta mechanika. 

Nie pasują mi w nich te mechaniczne hamulce z dwoma tarczami i śmiesznym rozpierakiem na kulkach. Tu mechaniczne sterowanie jednak jest minusem. Hydrauliczne sterowanie jest pewniejsze i skuteczniejsze. 

Opublikowano (edytowane)

JA osobiście zazdroszczę zamiłowania do tematu, bo jeżeli ja miałbym kupić hobbystycznie ciągnik to nie chciałoby mi się szukać informacji w Internecie dłużej niż opcjonalnie ma pracować, Samo porównanie tego ciągnika do c360 jest bardzo ale to bardzo zabawne. Bo szanujmy się, poczciwe 360 mają za sobą tysiące motogodzin, szczególnie te które kręciły paszowozy i przyszły z PGR i SKR. Najważniejsza różnica jest taka, że w większości przypadków patrzy się na awaryjność sprzętu, szczególnie gdy jest hodowla . Nie można sobie pozwolić żeby ciągnik stał tydzień czy półtora bo idą części do skrzyni biegów. U ciebie tego problemu nie ma. Co do awaryjności, to ciężko żeby ciągnik się sypał jeżeli dłużej będzie stał niż pracował, szczególnie w  transporcie.  Przy przeciągnięciu piasku czy pracy trollem c330 daje radę, więc podejrzewam że chodzi ci tylko o komfort, bo parametrami technicznymi za wiele się nie różnią. Co do samego użytkowania to przyjemny sprzęt, ale często spotykany jako 844, 955 i właśnie 1046. Generalnie maszyny dosyć proste, dopóki nie zaczną się sypać. O ile części do silnika dostępne od ręki, tak skrzynie czy wspominana hydraulika na dubelt pompach to już ciekawszy temat. Na komfort raczej nie ma co narzekać, na pewno nie porównując  do 360. Jeżeli nie kupisz zajechanego egzemplarza który stał pół życia w krzakach to się pocieszysz. Modeli które wymieniłeś nie spotkasz zbyt wiele w polsce bo w polu nie mają zbyt dużego powodzenia, a do kręcenia wozu lepsza będzie poczciwa 60. Zdecydowanie więcej jest tych większych modeli i to tam musiałbyś uderzyć z zapytaniem o samo użytkowanie sprzętu. Raczej oprócz przejażdżki i sprawdzenia skrzyni+ standardowych pomiarów przy silniku nic więcej tam nie zdziałasz oglądając sprzęt przed zakupem. Najwięcej możesz bawić się hydrauliką i sprzęgłem bo tego są dwa rodzaje jak nie więcej. Na tyle prosty sprzęt że mając trochę umiejętności sam to ogarniesz bo to sprzęt ceniony za swoją prostotę. Jak na twoje potrzeby to i koniem by to ogarnął, więc każdy z wymienionych modeli będzie okej , chociaż najbardziej bym się skłaniał ku 633. Jasno trzeba powiedzieć że czytając ile ten ciągnik będzie pracował, to każda debata to będzie przerost formy nad treścią.

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.12.2025 o 21:44, micgal39533 napisał(a):

Jeżeli będzie służył hobbistycznie to przeżyje właściciela. Nie zastanawiaj się nad zakupem tylko bierz ihc

Edytowane przez Stodoła
Opublikowano

Jeśli trafi się w miarę niezniszczony egzemplarz to posłuży  ,mój pracuje z każdą maszyną od pługa po prasę i jak na razie bezawaryjnie  na zegarze jedyne 8 tys mtg 

Części są dostępne i nie są tak słabej jakości jak do ursusa

20250726_075507.jpg

20250809_184930.jpg