Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

czeka mnie od nowego roku budowa domu. Mam ją dosyć daleko od siebie i za bardzo nie wiem co zrobić. Sa dwie opcje.

Opcja 1: mam ciągnik wolny c330 który stoi nieużywany. W sumie mógłbym dokupić tur z łychą na przód i maszt z paleciakiem na tył. Zawsze palety sie przestawi, turem sie podsypie. Koszt doposazenia to pewnie kolo 10k.

Opcja 2: kupić koparko-ładowarke. z łyżką kopiącą, łyżką zamykana z przodu i widłami na przodzie do palet. Jezeli tak to jaką polecacie? Dać za coś 2wd około 30k, czy dolozyc i kupić za 50k coś 4wd z teleskopem. 

Dlaczego rozwazam potrzebe sprzetu? Bo wiekszosc rzeczy bede robił sam. Dlatego wykop np. pod media, pod szambo, humus, fundamenty. Pozniej obsypywanie fundamentu, nasyp pod chudziak. Podawanie belek na strop, ponziej na dach. Wiadomo, ze sprzetem lzej. 

Co wybrać? Jak te sprzety zabezpieczyc na budowie? Musialbym je tam zostawic na trochę. Garażu tam nie ma. Moge na cito postawić blaszaka. Monitoring tam ogarnę. A nie chcialbym np. tej koparko-ładowarki czy traktora codziennie ściągać 30km do rodziców. Co byście zrobili w mojej sytuacji?

Opublikowano

zobacz czy w okolicy budowy jest dobry dostęp do usługi jak jest to usługa ,  za 10 tys które zainwestujesz w tur i paleciak to prawie usługę ogarniesz a c330 to co najwyzej pustą palete pszestawisz 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
bizonbs napisał:

Hej,

czeka mnie od nowego roku budowa domu. Mam ją dosyć daleko od siebie i za bardzo nie wiem co zrobić. Sa dwie opcje.

Opcja 1: mam ciągnik wolny c330 który stoi nieużywany. W sumie mógłbym dokupić tur z łychą na przód i maszt z paleciakiem na tył. Zawsze palety sie przestawi, turem sie podsypie. Koszt doposazenia to pewnie kolo 10k.

Opcja 2: kupić koparko-ładowarke. z łyżką kopiącą, łyżką zamykana z przodu i widłami na przodzie do palet. Jezeli tak to jaką polecacie? Dać za coś 2wd około 30k, czy dolozyc i kupić za 50k coś 4wd z teleskopem. 

Dlaczego rozwazam potrzebe sprzetu? Bo wiekszosc rzeczy bede robił sam. Dlatego wykop np. pod media, pod szambo, humus, fundamenty. Pozniej obsypywanie fundamentu, nasyp pod chudziak. Podawanie belek na strop, ponziej na dach. Wiadomo, ze sprzetem lzej. 

Co wybrać? Jak te sprzety zabezpieczyc na budowie? Musialbym je tam zostawic na trochę. Garażu tam nie ma. Moge na cito postawić blaszaka. Monitoring tam ogarnę. A nie chcialbym np. tej koparko-ładowarki czy traktora codziennie ściągać 30km do rodziców. Co byście zrobili w mojej sytuacji?

widzę że bogaty jesteś jak chcesz się budować i jeszcze w sprzęt inwestować dziś wszystko przywożą z HDS i wywrotkami rozładunek w cenie ile Cię wykasuje Cię koparka żeby wykopać fundamenty wodociak kanalizę i prąd z 2tys? kupisz szrota za te pieniądze i tylko zmartwienie. c330 czy nawet 360 nie zdejmiesz masztem czy turem palety z cegła czy suprexem ani palety z klejem czy cementem lepiej skupić się na budowie niż na głupotach takie moje zdanie też się kiedys budowałem i też miałem różne pomysły

Opublikowano

Opcja 2 albo usługa, jeżeli masz farta w życiu to nic się nie zepsuje i sprzedasz bez straty pracując kiedy masz ochotę, jeżeli masz pecha to coś się spie***i i wydasz tyle co na usługę.

Opublikowano (edytowane)

Może to i racja. Boje sie tylko, ze na usługę muszę czekać... a tak bym robił kiedy bym miał czas. 

W sumie usługa do kopania to jedna rzecz. Bardziej też zwracam uwagę np na to żeby sobie przestawić paletę. Wydaje mi się, że c330 z masztem dałoby rade. Nawet po pół palety, to lepiej niż wnosić na górę w rękach. 

Edytowane przez bizonbs
Opublikowano

Możesz robić też jak mój znajomy, ciągle przychodzi i zawraca d*pę żeby mu coś zrobić ładowarką, człowiek jest za mało asertywny 👎

Opublikowano
8 minut temu, EppS napisał(a):

Możesz robić też jak mój znajomy, ciągle przychodzi i zawraca d*pę żeby mu coś zrobić ładowarką, człowiek jest za mało asertywny 👎

Heheh ;) znam to jak u rodziców mieszkałem. Ja jakoś nie potrafię się przemóc, żeby kogoś ściągać co 5 minut. Miałem sąsiada który pożyczał doslownie wszystko. I zapominał oddawać. Pompę od szamba trzymał rok, jak w końcu pojechałem do niego to mi oddał. Włączam u siebie, a pompa zepsuta. Zwróciłem mu uwagę. Obraził się i się nie odzywa. Ale nie poczuł się, żeby oddać pieniądze za pompę. 

Nie no słuchaj. W tych kwestiach jezeli kogoś bym potrzebował to wiadomo za PLN. Tymbardziej, że nowa okolica, nikogo nie znam.

Godzinę temu, EppS napisał(a):

Opcja 2 albo usługa, jeżeli masz farta w życiu to nic się nie zepsuje i sprzedasz bez straty pracując kiedy masz ochotę, jeżeli masz pecha to coś się spie***i i wydasz tyle co na usługę.

Wiesz.. dla ładowarki tam nie ma dużo pracy. Nie będzie katowana nie wiadomo jak. 300m wykopów pod media, humus pod dom, szambo. Wyrownac teren na dzialce malej. Bardziej chodzi o to by cos miec pod reka zeby cos przeniesc z miejsca na miejce a nie dzwigac w rękach.

Opublikowano

Żaden ciągnik i tur c 330 max 750kg na tylnych ramionach tur max 450kg przyjechał MF 3060 z masztem na tyl i ledwo paletę 1400kg z kostką przestawił bez balastu koła w górze. ładowarka przegubowa mam Atlasa 52c i sobie chwalę ponad 2 t udźwigu palet wiadomo to nie teleskopowa i wysoko nie wstawisz ale palety z kostką bloczkami podwieziesz sobie gdzie chcesz łyżką zrobiłem wykop jamisty na 1.6 m pod beczkę 2000l wiadomo to nie koparka ale przydaje się w gospodarstwie do big bagów palet z nawozami itd. łycha szeroka 1.8m pojemności 0.8 M3 odwóz załadunek równanie tyłem łyżki czy spychanie przodem oczywiście do kopania fundamentów nie za bardzo ale do odbioru i zasypki jak najbardzej

Opublikowano
7 minut temu, Grab12 napisał(a):

Żaden ciągnik i tur c 330 max 750kg na tylnych ramionach tur max 450kg przyjechał MF 3060 z masztem na tyl i ledwo paletę 1400kg z kostką przestawił bez balastu koła w górze. ładowarka przegubowa mam Atlasa 52c i sobie chwalę ponad 2 t udźwigu palet wiadomo to nie teleskopowa i wysoko nie wstawisz ale palety z kostką bloczkami podwieziesz sobie gdzie chcesz łyżką zrobiłem wykop jamisty na 1.6 m pod beczkę 2000l wiadomo to nie koparka ale przydaje się w gospodarstwie do big bagów palet z nawozami itd. łycha szeroka 1.8m pojemności 0.8 M3 odwóz załadunek równanie tyłem łyżki czy spychanie przodem oczywiście do kopania fundamentów nie za bardzo ale do odbioru i zasypki jak najbardzej

No wlasnie. Kostka to nastepna praca. Dlatego rozwazam koparko ładowarkę. Moze usługę na boku tez sie zrobi.

Opublikowano

Jak masz kasę to kup koparko ładowarkę bo przy budowie domu na wszystko pewnie 10tys wydasz na usługę. Jeśli kupisz i uda ci się sprzedać z mniejszą stratą masz oszczędność. Oczywiście ma to sens jak budowa ma iść pełną parą i w ciągu powiedzmy 2 lat mieć wszystko na cacy.  

Opublikowano
bizonbs napisał:

Może to i racja. Boje sie tylko, ze na usługę muszę czekać... a tak bym robił kiedy bym miał czas. 

W sumie usługa do kopania to jedna rzecz. Bardziej też zwracam uwagę np na to żeby sobie przestawić paletę. Wydaje mi się, że c330 z masztem dałoby rade. Nawet po pół palety, to lepiej niż wnosić na górę w rękach. 

c330 może masztem przestawisz z 200kg to max jeżeli po równym

bizonbs napisał:

7 minut temu, Grab12 napisał(a):

No wlasnie. Kostka to nastepna praca. Dlatego rozwazam koparko ładowarkę. Moze usługę na boku tez sie zrobi.

a masz czy miałeś doczynienia z jakąś koparka czy ladowarka ? pracowałeś kiedyś?

Opublikowano
40 minut temu, wojtal24 napisał(a):

c330 może masztem przestawisz z 200kg to max jeżeli po równym

a masz czy miałeś doczynienia z jakąś koparka czy ladowarka ? pracowałeś kiedyś?

Glownie cyklopami. Ale koparka nie wydaje mi sie zeby to było monstrum. Kwestia sterowania rozdzielaczami.

Opublikowano
W dniu 15.09.2025 o 11:42, maniekc360 napisał(a):

Szlakiem rolnika kupił sobie koparko-ładowarkę i w remonty włożył już nie pamiętam czy 60 czy 90 tys.

To co on nowa kupił na budowę?