Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Co roku mam ten sam problem. Mianowicie na samym spodzie tęchnieje zboże w silosie. Zboże zawsze sypane suche. Silos 58 ton, około tona od spodu zawsze zatęchnie. Jest na to jakiś sposób? Między pierwszą warstwą a drugą fundamentu była dawana folia. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Woda deszczowa i skraplająca wewnątrz spływa na beton, następnie paruje. Jedynie można by uszczelnić silikonem dekarskim między ścianą, a wylewką.

• Like 1
Opublikowano

folia to daje tyle co nic , jeszcze jak potargali  zbrojeniem i może być podciąganie wilgoci, nawet okresowe np po zimie z roztopów gdzieś podpływa a zboże naciągnie i już ma cieżko wyschnąć

Opublikowano
5 godzin temu, upadłymtz napisał(a):

Między pierwszą warstwą a drugą fundamentu była dawana folia. 

Pozdrawiam

W komórce na drewno tak samo zrobiłem, pomiędzy jedną a drugą warstwą posadzki dałem folię i jestem niezadowolony, wiecznie się poci ta posadzka a wentylacja jest. Przez ścianę w garażu beton wylany na suchutki żwir i jest lux

• Like 1
Opublikowano

tu nie chodzi o zadną folie czy izolacje miedzy warstwami.

Chodzi o to, ze jak płyta jest idealnie płaska (albo co gorsza sa na niej jakies nierównosci i zagłebienia), to deszcz podsieka z zewnątrz ku środkowi silosa, potem paruje i robi sie to o czym piszesz.

Też tak mam w dwóch silosach.

Jak stawiałem kolejne, to wbrew temu co piszą w instrukcji, wylałem nie płaską płyte, tylko delikatny stożek (juz nie pamietam, ale serio delikatny- środek jest moze 2-3 cm wyzszy niz brzegi). Wtmagało to troche wiecej roboty przy zalewaniu i inwencji twórczej, ale sie opłącało.

Monterzy troszke narzekali jak ukłądali podłoge, ale zboze moze leżec i 2 lata bez najmniejszego zatęchnięcia.

Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 12:55, maniekc360 napisał(a):

Często przewietrzasz silos?

po  zasypaniu przez kilka dni po parę godzin i potem pod koniec sierpnia parę godzin i to wszystko

dzięki koledzy za podpowiedzi 

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Anicia
      Dzień dobry, zastanawiam się nad zakupem silosu płaskodennego lub lejowego? Proszę Was o informację jak to jest z ich użytkowaniem? Bo widzę, że ten płaski jest dużo tańszy ale jak jest później? Jak się zachowuje zboże w nim?
      Będę wdzieczna za informacje.
    • Przez pawlik794
      Witam, na wiosnę będę zmieniał kocioł,na rynku dużo jest kotłów na drewno i pellet. Mam  oczywiście opór owsa więc proszę o opinię na temat takich kotłów żeby spalać też owies. Palniki do pelletu są też różnego typu, które nadają się do palenia mieszanką pelletu z owsem. 
    • Przez karol19920
      Cześć, na wiosnę wymieniliśmy pokrycie na oborze na blachę. Kierując się dobrymi chęciami zrezygnowaliśmy z filca i folii, bo stwierdziliśmy że nic na strychu nie przechowujemy, to wystarczy dobra wentylacja i będzie git. Okazuje się że jednak nie, skrapla się w zależności od dania więcej lub mniej. Cały strych pootwierany na przestrzał a i tak jest mokra blacha. Wiem co powiecie trzeba było dać folię, albo teraz zrywać blachę i dawać folię. Myślę dać jeszcze ze dwa kominy wentylacji na szczycie i ewentualnie rzucić na wiosnę z 10 cm styropianu na strop i przylać betonem z 5cm. Co myślicie?
    • Przez PolishLandwirt
      Cześć
       Moi drodzy jak to jest z tymi wiatami do 150 m2? Byłem w wydziale architektury starostwie powiatowym dowiedzieć się jak to z tymi wiatami i generalnie wiem wszystko oprócz tego w jakiej odległości od istniejącego budynku mogę budować tą wiatę. Urzędnik nie był mi w stanie odpowiedzieć. Może spotkaliście się z taką sytuacją? W jakiej odległości zgodnie z prawem mogę budować tą wiatę od innego budynku? Bardzo proszę o pomoc
    • Przez zenmaniek
      Cześć, chciałbym postawic garaz 70m² w gospodarstwie rolnym i moje pytanie jest co muszę załatwić w pierwszej kolejności i ile kosztuje papierologia na taki garaz?
  • Dodaj nową pozycję...
v