Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Cześć

Moi drodzy jak to jest z tymi wiatami do 150 m2? Byłem w wydziale architektury starostwie powiatowym dowiedzieć się jak to z tymi wiatami i generalnie wiem wszystko oprócz tego w jakiej odległości od istniejącego budynku mogę budować tą wiatę. Urzędnik nie był mi w stanie odpowiedzieć. Może spotkaliście się z taką sytuacją? W jakiej odległości zgodnie z prawem mogę budować tą wiatę od innego budynku? Bardzo proszę o pomoc

Opublikowano

wiata nie jest budynkiem i  to jest najważniejsze, jeśli  chodzi o twoje budynki to wystarczy dylatacja [  nie jakieś bzdurne tłumaczenie urzednika , że jest osobne gdy możesz "obejść" budynek]  co  do odległosci od granic to podejdz do biura lokalnego arch i  powiedza ci  za 100

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Może być o centymetr ..

Ważne że nie wspiera się na konstrukcji obok.

A jakby dach wiaty nachodził np 15-20 cm na dach starego budynku to by się nie doczepili?

2 minuty temu, GABBER85 napisał(a):

wiata nie jest budynkiem i  to jest najważniejsze, jeśli  chodzi o twoje budynki to wystarczy dylatacja [  nie jakieś bzdurne tłumaczenie urzednika , że jest osobne gdy możesz "obejść" budynek]  co  do odległosci od granic to podejdz do biura lokalnego arch i  powiedza ci  za 100

nie no co do odległości od granic to nie ma problemu bo daleko tylko, że odległość od starego żeby jak najbliżej było

Opublikowano
20 minut temu, PolishLandwirt napisał(a):

jakby dach wiaty nachodził np 15-20 cm na dach starego budynku to by się nie doczepili?

Tu to może być...radosna twórczość oka urzędnika...tylko czy to ktos będzie sprawdzał?

Ogólnie ułatwiają budowanie czegoś...se.

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tu to może być...radosna twórczość oka urzędnika...tylko czy to ktos będzie sprawdzał?

Ogólnie ułatwiają budowanie czegoś...se.

Mam sasiadów UBeków

• Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, PolishLandwirt napisał(a):

A jakby dach wiaty nachodził np 15-20 cm na dach starego budynku to by się nie doczepili?

Mogą się stykać i wg mnie dach może nachodzić, tylko to ma być niezależna konstrukcja od istniejącego budynku.

Opublikowano

ty gebbels jakbyś wiedział to byś inaczej gadał, i mi znajomi którzy w tym siedzą  mówili że jak jest gebels sąsiad to zrobic zgłoszenei żeby miec odpowiedź  na piśmie że nie wymaga zgłoszenia i jak przychodzi nasłany Nadzór to im pokazujesz pismo, ...i nawet jakby coś było nie tak że niby samowola... to w sądzie masz podkład ze Starostwa... tyle sie znasz

Opublikowano (edytowane)

Zmień znajomych...

...w przedszkolu dzieci ..fantazjują...😆 

Weź tak pomyśl .

Po co jakies zgloszenie na coś co nie trzeba zgłaszać nigdzie?

Poczytaj ..i wtedy bajki pisz.🤭

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, piotrp88 napisał(a):

Mogą się stykać i wg mnie dach może nachodzić, tylko to ma być niezależna konstrukcja od istniejącego budynku.

Ok. Dzięki rozumiem. Nie łączyć konstrukcji. Na swoich słupach dach wiaty musi być podparty

17 minut temu, GABBER85 napisał(a):

na zgłoszenie na rolnika robisz?

Nie. Dostałem ze starostwa pismo, że nie wymaga zgłoszenia. W razie kontroli 

Edytowane przez PolishLandwirt
  • Like 1
Opublikowano

Uważam że lepiej będzie ci załatwić papier że nie potrzebujesz zezwolenia jeśli masz takich sąsiadów. Lepiej mieć niż nie mieć wychodzę z takiego założenia. 

• Like 2
Opublikowano
14 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

ty gebbels jakbyś wiedział to byś inaczej gadał, i mi znajomi którzy w tym siedzą  mówili że jak jest gebels sąsiad to zrobic zgłoszenei żeby miec odpowiedź  na piśmie że nie wymaga zgłoszenia i jak przychodzi nasłany Nadzór to im pokazujesz pismo, ...i nawet jakby coś było nie tak że niby samowola... to w sądzie masz podkład ze Starostwa... tyle sie znasz

jak przychodzi nasylany nadzór to żaden papier nie potrzebny bo oni wiedzą co nie wymaga  zgłoszenia i jak już są to skontrolują czy tak jest w danym przypadku  ...przychodzą jak ktoś nasyła i sprawdzają czy inne ogólne warunki są wypełnione bo przykładowo sąsiadowi coś nie pasuje ....więc to że coś  nie wymaga zgłoszenia nie chroni w żaden sposób przed kontrolà nadzoru...

Opublikowano

jeśli coś ustanowił jasno ustawodawca a w tym przypadku tak jest to żaden papier na to potrzebny nie jest potrzebny bo przed niczym nie chroni ...obowiązują inne ogólne przepisy i jak ktoś je złamie stawiając obiekt który nie wymaga  zgłoszenia i zezwolenia to i tak nadzór ma prawo kontrolować i nakazać nawet rozbiórkę 

tym bardziej jak sąsiad podpierdala to muszą