Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy orientuje się ktoś

jaki powinien być nominalnie luz na wale w silniku perkins 6, dokładnie jest to T6.354.? Silnik odebrany ze szlifierni i przy mierzeniu występu tłoka, jest wyczuwalny luz, czujnik zegarowy pokazuje 0,04mm - 0,05mm. Czy jest to dopuszczalne? Pozdrawiam serdecznie 

IMG_7043.jpeg

Opublikowano
3 godziny temu, Papi1989_Pa napisał(a):

Witam. Czy orientuje się ktoś

jaki powinien być nominalnie luz na wale w silniku perkins 6, dokładnie jest to T6.354.? Silnik odebrany ze szlifierni i przy mierzeniu występu tłoka, jest wyczuwalny luz, czujnik zegarowy pokazuje 0,04mm - 0,05mm. Czy jest to dopuszczalne? Pozdrawiam serdecznie 

IMG_7043.jpeg

co ma pomiar położenia tłoka do luzu na wale który się robi inna metodą ....czy wy macie pojęcie co z czym się je i co jest w serwisowce danego silnika  ....wiesz co to jest pomiar paskami plastigage ? 

luz osiowy to też nie ma nic wspólnego z położeniem tłoka...

Opublikowano

Ja to nawet nie wiem o jaki luz tu chodzi. Nie ma to jak amator odbierze blok ze szlifierni i zaczyna kontrolować jakość pracy szlifierni a nawet nie wie jak zapytać o coś co go frapuje.

Opublikowano (edytowane)

Może przy kreceniu wałem jak autor mierzył wystawanie tłoka, to zauważył luz jak szukał gmp. Może na panewce, może na sworzniu tłoka. I dlatego pyta czy to normalne. 

A po szlifierni jak jest czym to warto pomierzyć i skontrolować ich pracę, bo różnie mogło im wyjść.

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Alchemik napisał(a):

Chodzi o luz wzdłużny ( na panewce oporowej)? Czy poprzeczny  (na panewkach)?  Dla c360 z pamieci luz panewka wal to chyba 0.025mm

Chodzi mi o luz poprzeczny na panewkach głównych wału, nie oporowych.

2 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

co ma pomiar położenia tłoka do luzu na wale który się robi inna metodą ....czy wy macie pojęcie co z czym się je i co jest w serwisowce danego silnika  ....wiesz co to jest pomiar paskami plastigage ? 

luz osiowy to też nie ma nic wspólnego z położeniem tłoka...

Tak, wiem co to jest pomiar paskami plastigage. Robiąc pomiar występu tłoka zauważyłem wyczuwalny luz na panewkach głównych.

3 godziny temu, Grab12 napisał(a):

https://www.scribd.com/document/618108380/6-354-Workshop-Manual-Taller tu powinieneś znaleźć jakieś informacje jak cienko z angielskim to wrzucać do tłumacza

Bardzo dziękuję. Myślę że znajdę tu odpowiedź.

1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Ja to nawet nie wiem o jaki luz tu chodzi. Nie ma to jak amator odbierze blok ze szlifierni i zaczyna kontrolować jakość pracy szlifierni a nawet nie wie jak zapytać o coś co go frapuje.

Bardzo przepraszam, że źle się wyraziłem, chodzi o luz między panewkami a wałem, ten który mierzy się za pomocą pasków plastigauge. Nie mam dostępu do serwisówki tego modelu silnika dlatego napisałem tutaj pytanie. I widzę, że są tu osoby pomocne i mądrale…  A co do drugiej części, to co mam ślepo wierzyć, że szlifiernia zrobiła wszystko idealnie?!  Jeśli jeszcze się Pan nie spotkał z błędami wykonanymi w szlifierni to chyba nie ja tu jestem amatorem… 

1 godzinę temu, hubertuss napisał(a):

Edytowane przez Papi1989_Pa
Opublikowano
45 minut temu, Alchemik napisał(a):

Może przy kreceniu wałem jak autor mierzył wystawanie tłoka, to zauważył luz jak szukał gmp. Może na panewce, może na sworzniu tłoka. I dlatego pyta czy to normalne. 

A po szlifierni jak jest czym to warto pomierzyć i skontrolować ich pracę, bo różnie mogło im wyjść.

Tak dokładnie, przepraszam że źle się wyraziłem, podczas mierzenia występu tłoka zauważyłem wyczuwalny luz między panewką główną a wałem. Kolega wyżej wysłał mi serwisiowke więc myślę że warto po szlifierni sprawdzić. 

Opublikowano

nie to że warto ,ale obowiązkowo się robi wszystkie pomiary wszystkich elementów silnika  zgodnie z serwisówka da danego silnika ... to jest wymagający silnik i tu nie ma miejsca na amatorkę 

Opublikowano
3 godziny temu, Grab12 napisał(a):

https://www.scribd.com/document/618108380/6-354-Workshop-Manual-Taller tu powinieneś znaleźć jakieś informacje jak cienko z angielskim to wrzucać do tłumacza

Bardzo dziękuję za pomoc. Jest tak wszystko czarno na białym. Zamykam temat. Pozdrawiam serdecznie 

23 minuty temu, Bogdan_ja napisał(a):

nie to że warto ,ale obowiązkowo się robi wszystkie pomiary wszystkich elementów silnika  zgodnie z serwisówka da danego silnika ... to jest wymagający silnik i tu nie ma miejsca na amatorkę 

Zgadzam się z Panem. Dostałem serwisówke od kolegi z grupy, także bardzo dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam serdecznie 

Wszystko jasne. Dziękuje za pomoc. 

ZAMYKAM TEMAT. 

Opublikowano
13 godzin temu, jacus napisał(a):

w jakim malym zetorze montowali ten silnik ?? 

to fabrycznie bylo robione czy jakis garazowy wynalazek ??

to apropo madrali 🤣😂

Z tego co mi wiadomo fabrycznie żadnego perkinsa nie montowano w zetorze, ale gdzieś już się spotkałem z tym połączeniem 😉 Raczej garażowy wynalazek, może komuś zależało na oszczędności w paliwie😂 To jest chyba od zetora 12145 albo coś takiego, znajomy coś takiego przytargał i prosił o pomoc w remoncie silnika. Pozdrawiam serdecznie 

Opublikowano

Luz pomiędzy panewkami głównymi a wałem korbowym w większości konstrukcji min. 0,05mm do 0,12mm

dla przykładu w mtz 82 dopuszczalny luz montażowy 0,075 do 0,12mm ... Z szlifu odebrałem wał i luz z pomiarów miałem od 0,08mm do 0,1mm. Ciśnienie trzyma, wszystko jest ok.

Plasticgauge mam ale wolę zasadniczo korzystać z średnicówki i mikromierza.

Sprawdź dokładnie jaki wymiar masz w książce serwisowej.

Przy okazji kanały olejowe wyczyść bo pewnie jest tam pełno opiłków i korundu z obróbki.