Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszlo do mnie pisemko od jakiegoś dziwnego niemiejscowego geodety, że w dniu takim, a takim będzie miało miejsce wyzaczenie granic działki z którą sąsiadują moje pola. Nie wiadomo kto wnioskował, nigdy z nikim nie miałem sporu. Działką tą jest co ciekawe polna drogą do której przylegają moje działki. Podejrzewam mimo wszystko pewnego sąsiada, ale czy on może wnioskować w sprawie nie swojej działki? Jeśli to droga gminna to mogą mnie obciążyć kosztami? W ogóle jest sens jechać na taka czynnosc czy geodeta i tak zrobi swoje? 

Opublikowano

Dokładnie, na pewno o droge chodzi, u nas robili w zeszłym roku to samo. Tak czy tak bedzie dym, bo wyznacza granice między działkami po kolei, będzie wiadomo kto komu przyorał miedze🤭

Opublikowano

Dym to będzie na pewno, były by nie było kosztów heh. Dziwi mnie tylko , że to nie jakiś urząd wysłał taka informacje tylko jakiś pryw geodeta.

Opublikowano

do mnie jak pisal geodeta z krakowa, to do dzisiaj jestem zdziwiony 🤣

przepisy sie zmieniaja ciagle- mnie jakas babka w krzakach znalazla zebym jej adres dal ,bo gminie nie wolno.

kolega tnie drzewo a tu jakies eleganckie ludzie leza.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Jeśli tam nie było mierzone nic długo, to ludziom areał zaktualizuje.

Masz może jakiś wzór albo szablon jak wygląda wniosek o aktualizację granic, i czy można go wyslać drogą elektroniczną?

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Dastan napisał(a):

"Ustalenie przebiegu granic działki ewidencyjnej..." 

Czyli rozgraniczenia nie było i geodeta zaproponuje przebieg granic. Możesz się  zgodzić lub nie. Kwestia czy " przyorałeś" sobie drogę.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
12 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Czyli rozgraniczenia nie było i geodeta zaproponuje przebieg granic. Możesz się  zgodzić lub nie. Kwestia czy " przyorałeś" sobie drogę.

Owszem , tam nie ma słupków,  ale co znaczy zaproponuje nowe granice ? Są na mapkach wyznaczone działki to nie powinien ja tylko zaktualizować? To jest urzedowa sprawa czy ktoś zwyczajnie doniósł?

Opublikowano

Niekoniecznie nowe. Może być tak, że to co jest na mapie pokrywa się z rzeczywistością i tak zostanie. Wkopie słupki i tyle. Na samym początku wypytaj dokładnie o co chodzi, na czyje zlecenie, po co itd.

Opublikowano

Jak dwano nie było pomiarów robionych na danym terenie i nie ma w miarę aktualnych map to ciekawe rzeczy mogą powychodzić.

Dwa razy robiłem wznowienie. Raz bym się wzbogacił kosztem sąsiada o 0,5 ha(w końcu gdzieś z archiwum znalazł mapę sprzed stu lat, gdzie granicą się nie zmieniła).  Drugi raz, przy wznowieniu wyszła historia, że jak x lat temu sąsiad wznawiał granice to geodeta za punkt graniczny przyjął osnowe(bo pewnie nie mógł znaleźć punktu). Skutkiem było, że zmniejszył sobie działkę kosztem sąsiada, a ja jak bym był chamem, to nie mógł by wyjechać z sadu.

Warto jeździć na wznowienia.

Opublikowano

to jest normalna procedura ktoś wznawia granicę działki czy tam drogi ...geodeta ma obowiązek poinformować wszystkich posiadaczy sąsiednich działek i to robi ... czy ktoś będzie obecny czy nie  nie to i tak pomiar sie odbędzie i jeśli jest to droga to zostanie wytyczona czy się to komuś podoba czy nie ....lepiej być i wiedzieć jak sprawa wygląda i ewentualnie wnieść uwagi do protokołu z pomiaru ..albo wcale odmówić podpisania ....

taki pomiar nie wnosi skutków prawnych jeśli strony wniosą roszczenia i nie zgodzą się z pomiarem ....jest wtedy tylko pewnym wstępnym etapem przed sądowym rozgraniczeniem które może zarządzać Wójt a właściwie będzie miał obowiązek jeśli pójdzie skarga choć jednej strony . 

• Like 1
Opublikowano

Byłem dziś na tych działkach i wszystko już wytyczone kolkami , a na 10 kwietnia niby wyznaczony termin. U mnie książkowo wyszło, ale somsiady 1,5m w drodze 😅

Opublikowano

56 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

to jest normalna procedura ktoś wznawia granicę działki czy tam drogi ...geodeta ma obowiązek poinformować wszystkich posiadaczy sąsiednich działek i to robi ... czy ktoś będzie obecny czy nie  nie to i tak pomiar sie odbędzie i jeśli jest to droga to zostanie wytyczona czy się to komuś podoba czy nie ....lepiej być i wiedzieć jak sprawa wygląda i ewentualnie wnieść uwagi do protokołu z pomiaru ..albo wcale odmówić podpisania ....

taki pomiar nie wnosi skutków prawnych jeśli strony wniosą roszczenia i nie zgodzą się z pomiarem ....jest wtedy tylko pewnym wstępnym etapem przed sądowym rozgraniczeniem które może zarządzać Wójt a właściwie będzie miał obowiązek jeśli pójdzie skarga choć jednej strony . 

Wiesz może jak zrobić aktualizację, gdzie to zgłosić i co napisać? Mam stare mapy.

Opublikowano

Jestem na etapie scalania zakupionych działek. Geodeta wziął kasę wyciągnął papiery i w międzyczasie wyszło nowe szkolenie w Warszawie.  Przedstawili nowe wytyczne.

Przed scaleniem każda działka do wytyczenia osobno i opłacenia czyli u mnie 10 działek razy kwota. Potem scalenie po ponownym wyciągnięciu papierów. 

Chciał oddać kasę, ale że data sporo przed szkoleniem i nowymi wytycznymi to ma to przejść na starych warunkach, naczelnik wydziału wyraził zgodę. Czyli za 1500zł a nie powyżej 10-15tys.

Kolejna zmiana.

Wznowienie granic. Płacisz zabija kołki i po robocie.

Zawsze wówczas wkopywało się swoje słupki geodezyjne które nanosił na mapę.

Teraz nie. Po zabiciu kołków papiery wracają do geodezji. Potem ponowne wyciąganie papierów i wytyczanie z zakopaniem słupków i naniesieniem pozycji na mapy 

Chory kraj.

Opublikowano
ciapek102 napisał:

Masz może jakiś wzór albo szablon jak wygląda wniosek o aktualizację granic, i czy można go wyslać drogą elektroniczną?

idziesz do jakiegokolwiek geodety i zamawiasz wznowienie granic i resztę ogarnia on

Opublikowano

Ale ja chcę za free. Bo tak też można przez zgłoszenie do Starostwa, tylko nie wiem jak się do tego zabrać. 

Opublikowano

zacznij od wójta ...na wniosek może zarządzić rozgraniczenie jeśli są podstawy /konflikt ...więc można tak ,ale koszty ktoś będzie musiał ponieść 

geodezja jest prywatna i nikt darmo palcem nie kiwnie 

Opublikowano

Mi chodzi o aktualizację granic na wniosek w Starostwie Powiatowym ze środków Skarbu Państwa. Wiem, że takie coś jest bo ludzie robią. Tylko trzeba kilka lat czekać.

Opublikowano

to jak wiesz to składaj wniosek i czekaj ,zapewne muszą być podstawy żeby za darmo zrobili .

za darmo to wójt może drogę wytyczyć bo to jest jego obowiązek

jak jest t droga gminna

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, ciapek102 napisał(a):

Geodeta to robi. Przychodzi Ci poprostu papier potem z geodezji ze starostwa

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

Jeżeli droga gminna to gmina wytycza granicę drogi możliwe że chcą coś robić na tej drodze. Wytyczą granicę jak nie wiesz samemu jak dokładnie idzie to przynajmniej się dowiesz gdzie idzie dokładnie czy ty jesteś weszły w drogę czy droga jest na twoim. Wytyczenie granicy nie jest niczym złośliwym. Jak nie wiesz gdzie są kamienie gdzie jest twoja granicą to bierzesz geodetę obojętnie jakiego może być nawet z daleka a geodeta ma obowiązek poinformować wszystkich sąsiadów z którymi sąsiaduje działka. Płaci ten co wynajął geodetę. Ciesz się że za darmo wytyczą ci granicę