Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak pozmieniali numery działek i teraz podświetla się na żółto i jest że nie znaleziono działki a obszar mko jest 0 to trzeba usunąć i na nowo obrysować i zaznaczyć uprawę system znajdzie ?

Opublikowano (edytowane)

Może mi ktoś powiedzieć czy dobrze kombinuje  na zróżnicowana strukturę upraw ? 

Np proste liczenie 10ha 

6.5ha zboże 

2.5ha trawa jednoroczna (gorzowska)

1ha ( w tym 90ar gryka i 10ar ziemniaki )

Dobrze myślę? Bo 3 uprawa liczy się procentowo z resztą małych upraw ? 

I czy może być np. 

6.5ha zboże 

1.5ha soją lub groch + 1 ha trawa jednoroczna 

I 0.9ha gryka+ 10ar ziemniaki 

Chciałbym sobie na przyszły rok wejść w zróżnicowaną

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano

Dobrze liczysz i kombinujesz , tylko dla świętego spokoju zrób 6.4 ha zboża i 2.6 ha roślin z pozytywnym wpływem. Bo jak ci gdzieś tam ar czy dwa odejma lub dołożą to możesz się przejechać balansując na granicy % danych upraw. Tz sorki bo pozytywnych ma być powyżej 20% więc teoretycznie 2.1 ha styka 

Opublikowano

Tak, ja to tylko napisałem według ich procent, ale to zszedłbym z zbożem do 55% aby dać więcej trawy lub grochu, ewentualnie soją, i te ostatnie minimum 10 procent to nazbierał bym z ziemniaków i gryki, bo ja rozumiem że 3 i kolejna uprawa łącznie musi mieć 10%, a nie że gryka 10% i ziemniaki 10%

Opublikowano

Jak mam rozumieć ten zapis?

Zabiegi agrotechniczne w przypadku gruntów ornych ugorowanych w ramach ekoschematu Grunty wyłączone z produkcji przeprowadza się w terminie do dnia 31 października roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności.

Rozumie że nie prowadzę produkcji i nie stosuje śor od 1 stycznia do 31 lipca. I z tego zapisu wynika że najpóźniej do końca października muszę zrobić coś na tej działce?

Opublikowano

Mi ta strona nie działa już z 4msc, wbijam nazwisko gminę i wyskakuje nie znaleziono benificjenta 

Panowie ostatnio pisałem o tej działce wyłączonej z dopłat którą dodałem w tym roku do płatności, I mko wynosi 0.00ha ale rozumiem że dostanę normalnie wszystkie płatności do niej tylko arimr musi to zweryfikować?

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Celownik07 napisał(a):

kto tam zainteresowany ile wziął dopłat za 2023 (rok budżetowy 2024) to już można sobie podejrzeć :P

https://beneficjenciwpr.minrol.gov.pl/search

A te oznaczenia po lewej stronie gdzieś jest spis co oznaczają bo ogólnie można się domyślić za cobte kwoty ale nie wszystkie 

@krzysiek277 skoro wpisane i robisz to dadzą jakby coś było nie tak to by zapewne dzwonili bo na bieżąco je sprawdzają chyba, składałem dla teściowej i tam była działka z trawą na gruntach ornych którą podałem ale zaznaczyłem że nie występuje o płatność bo nie będzie po prostu koszone to dwie godziny po wysłaniu telefon ze swojego biura aby jeszcze raz wysłać wniosek i tą trawę usunąć z uprawy na mapie skoro nie podaje, widać na bieżąco sprawdzają błędy 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
Godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Mi ta strona nie działa już z 4msc, wbijam nazwisko gminę i wyskakuje nie znaleziono benificjenta

no to raczej nie wina strony a kompa i braku jakiejs wtyczki w przeglądarce. 

Opublikowano
50 minut temu, Celownik07 napisał(a):

no to raczej nie wina strony a kompa i braku jakiejs wtyczki w przeglądarce. 

Raczej nie wina kompa bo co ma komp do tego skoro pisze że nie znaleziono beneficjenta. Mam tak samo wpiszę siebie i pisze że nie znaleziono beneficjenta, a wpiszę innej osoby co wypełniałem znajduje bez problemu 

Opublikowano (edytowane)

przeczytałem do pierwszego przecinka ze nie dziala 4msce.

@krzysiek277 daj nazwisko i gmine to ci znajde :P 

34 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Co mnie obchodzi ile sąsiad dostał, książke piszesz

Oświadczenie:

"Celownik07 zwany dalej użytkownikiem z całą stanowczością potępia i piętnuje takie zachowania, co do zasady rządowa strona ma jedynie na celu weryfikację poprawności SWOJEGO (zaznaczam SWOJEGO) finansowania, które powinno być tożsame z podmiotem jej podległym i wydającym decyzję w sprawie, czyli Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wszelkie wykryte nieprawidłowości w SWOIM (zaznaczam SWOIM) finansowaniu  powinno się zgłosić do organu administrującego celem wprowadzenia korekty"

koniec Oświadczenia. 

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Chcę zrobić zmianę międzyplonu na jednej działce na mieszankę gorzowską.

Jak to jest z tym, że pójdzie wiosną na paszę? W końcu można czy nie?

I jak zrobić na drugi rok we wniosku, bo chcę ją zostawić na drugi pokos...

Podać trawę na GO?

Opublikowano

A wydawałoby się, że taki wyszczekany, a z podstawami ma problem. Podobno masz wspaniałego doradcę, który Ci wniosek ogarnia?

A tak na poważnie, legalnie tego nie zrobisz. Roślina z poplonu nie może być w plonie głównym w następnym roku..

Może być na dwa uda: albo się uda, albo się nie uda.

• Haha 1
Opublikowano

Czy mogę połączyć międzyplon ozimy z uprawa bezorkowa i planem nawozowym ? Bo rozumiem że sieje po żniwach międzyplon ozimy np. pszenica z grochem zostawiam to likwiduje po 15 lutym i mogę zasiać groch czy w plonie głównym nie może być rośliny z międzyplonu ? 

Opublikowano
3 godziny temu, jacor73 napisał(a):

A wydawałoby się, że taki wyszczekany, a z podstawami ma problem. Podobno masz wspaniałego doradcę, który Ci wniosek ogarnia?

A tak na poważnie, legalnie tego nie zrobisz. Roślina z poplonu nie może być w plonie głównym w następnym roku..

Może być na dwa uda: albo się uda, albo się nie uda.

Jajcor mówiłem ci odstaw alko bo ci szkodzi.

To, że nie może być to wiadomo. Pytanie jest co wpisać do wniosku żeby nie było zastrzeżeń.

Z doradcą jeszcze nie rozmawiałem. Zanim pójdę to wolę zorientować się jak inni robią jajcor

Opublikowano
1 godzinę temu, Alpacino napisał(a):

Czy mogę połączyć międzyplon ozimy z uprawa bezorkowa i planem nawozowym ? Bo rozumiem że sieje po żniwach międzyplon ozimy np. pszenica z grochem zostawiam to likwiduje po 15 lutym i mogę zasiać groch czy w plonie głównym nie może być rośliny z międzyplonu ? 

Nie może być rośliny w planie głównym z międzyplon, kolejne to że max 2 ekoschematy na działce, musisz sobie wybrać co wychodzi ci bardziej opłacalane

Opublikowano
Godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Nie może być rośliny w planie głównym z międzyplon, kolejne to że max 2 ekoschematy na działce, musisz sobie wybrać co wychodzi ci bardziej opłacalane

Nie może być w danym roku tak mi mówił doradca ale np teraz zgłaszasz międzyplon groch z pszenica i w przyszłym roku czyli 2026 może być już zasiany groch ale pytam dla potwierdzenia bo różne opinie słyszałem 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzysiek277 napisał(a):

Groch jary może być bo wymarznie 

Idzie owies z rzodkwią i na wiosnę owies w głównym, nie ma zastrzeżeń 

Edytowane przez pedro2