Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie ty chcesz mieć decyzję jak status wniosku na zakończony będzie dopiero od 1 grudnia do połowy przyszłego roku wprowadzany, a jak są kontrole to zazwyczaj raporty wysyłają około lutego nie wcześniej 

• Thanks 1
Opublikowano

ktoś miał (kiedyś) kontrole z ekoschematu -Opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia – wariant z wapnowaniem ?

Czy badania gleby ( i plan nawożenia) muszą być ze wszystkich użytków rolnych w gospodarstwie (GO+TUZ) nawet tych których nie planujemy obejmować tym ekoschematem? Planuje w przyszłym roku zwapnować wszystkie GO, w TUZy nie zamierzam już inwestować bo juz brak zwierząt wiec one są aby pod dopłaty (podstawowe+ONW) i sie zastanawiam czy mogę robić ten ekoschemat (zawsze za wapno coś sie zwróci). 

https://www.gov.pl/web/arimr/opracowanie-i-przestrzeganie-planu-nawozenia--wariant-podstawowy-i-wariant-z-wapnowaniem-23

image.png

Opublikowano

Odpowiedź sobie zaznaczyłeś. Czy warto podejmować ryzyko dla tych paru monet, wejdziesz w wapnowanie, to jednocześnie zablokujesz sobie jeden ekoschemat, zostanie ci ewentualnie tylko zróżnicowana.

• Like 1
Opublikowano

Ile się czeka od naliczenia zaliczki do przelewu?

Opublikowano
Godzinę temu, jacor73 napisał(a):

Odpowiedź sobie zaznaczyłeś. Czy warto podejmować ryzyko dla tych paru monet, wejdziesz w wapnowanie, to jednocześnie zablokujesz sobie jeden ekoschemat, zostanie ci ewentualnie tylko zróżnicowana.

A ja go biore , bo żaden inny drugi nie pasuje, nie każdemu zróżnicowana pasuje

Opublikowano
5 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Zaliczki to pieron wie, ale końcowe jak były naliczone to dzień/dwa i były

To zaliczki widać dłużej naliczone 29 październik kasy na dzień dzisiejszy brak

Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Chcialem rok "odpoczac" od zroznicowanej bo i tak wjezdzam na cale GO wapnem w 2026. Z miedzyplonami to sie nie gryzie a tak samo platne jak zroznicowana. No ale wszędzie czytam  ze plan i badania na wszystko musi byc wiec odpada. 

Opublikowano
4 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Chcialem rok "odpoczac" od zroznicowanej bo i tak wjezdzam na cale GO wapnem w 2026. Z miedzyplonami to sie nie gryzie a tak samo platne jak zroznicowana. No ale wszędzie czytam  ze plan i badania na wszystko musi byc wiec odpada. 

Nie bardzo rozumiem - dlaczego?

Opublikowano

Bo zrobienie planu nawozowego to dość żmudna robota. Robiłem w pierwszym roku jak weszły ekoschematy. Trzeba było mieć badania do wszystkich działek, i ten ekoschemat z wapnowaniem do jednej działki przysługuje raz na 4 czy 5 lat. Jeżeli już będziesz robił plan nawozowy to polecam ten w excelu od kiedrowskiego, bardziej intuicyjny od inter navu. W sumie jak będziesz robił ekoschemat w 2026 roku to robisz plan tylko za 2026, czyli jak masz badania z tego roku to wprwadzasz uprawy co zeszły w 2025, zasiewy 2025 ozime, zasiewy jare 2026, wpisujesz zebrane plony i co z resztkami pożniwnymi w 2026, uzupełnić nawozy, nowe zasiewy 2026 i na odczepke agencji wystarczy.

Opublikowano
7 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jest mi w stanie ktoś tutaj powiedzieć gdzie sprawdzę wniosek który był złożony na tegoroczne dopłaty bezpośrednie, oraz sumę jaką agencją przyznała za całokształt dopłat?

Wniosek sprawdzisz tam gdzie go składałeś, wysokości dopłat nie sprawdzisz, bo nie są do końca naliczone

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Trzeba było mieć badania do wszystkich działek,

i tu pies pogrzebany. mam badania tylko do GO, juz do tuzów nie bede robił bo nie chce w nie inwestowac zbytnio. 

10 godzin temu, piotrp88 napisał(a):

Nie bardzo rozumiem - dlaczego?

co dlaczego?

10 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Bo zrobienie planu nawozowego to dość żmudna robota

zrobilem w internavie, do lubinów mi pokazuje chyba 0N i cos tam potasu fosforu i magnezu trzebaby bylo sypnac, a ja mam (praktycznie) tylko łubiny no i na próbe 1ha pszenżyta w tym roku. zrobie w kiedrowskim z ciekawosci dla porównania.

ekoschemat z wapnowaniem raz na 4lata.

Opublikowano

Jak ruszały ekoschematy to wiem że był obowiązek do wszystkich działek robić plan. Tylko potem gdzieś słyszałem że miała być jakaś dyspensa. Ale czy tylko to było na pierwszym roku i czy w ogóle było to pewny nie jestem.

Jak ktoś miał słabe ph i chciał zwapnować konkretnie pola to kiedyś się to bardziej opłacało ze środków funduszu ochrony środowiska, bo na ekoschemat z tego co słyszałem to wystarczy poświecić wapnem ale i kasy jest ile jest.

Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

i tu pies pogrzebany. mam badania tylko do GO, juz do tuzów nie bede robił bo nie chce w nie inwestowac zbytnio.

Badania jakieś bardzo drogie nie  są chyba że dużo działek jest, jedynie co to niestety trzeba czas poświęcić żeby to zrobić. Wapnować łąk przecież nie musisz.

Opublikowano

No właśnie, na działkach, które wymagają wapnowania, ale zrobię to mniejszą dawką od zalecanej będzie 3pkt?

A dla reszty działek robię plan nawożenia bez wapnowania i dostaję 1 pkt nawet bez jakiegokolwiek nawożenia?

Opublikowano

Musisz do arimr okazać się fakturą zakupu wapna. Nikt nie będzie wymagał od Ciebie później kolejnego badania, czy ph Ci się podniosło czy nie.

Co do 2 części. Nie trzeba nawozić pola, żeby robić plan nawożenia pod ekoschemat. Tutaj już nikt żadnych faktur na etapie rozpatrywania ekoschematu nie wymaga. Jeżeli nawozisz obornikiem i chcesz to ująć w planie, to osoba od której odbierasz ten obornik musi go sobie też 'w stanach magazynowych' odjąć.

Opublikowano
Godzinę temu, toooomaszewski napisał(a):

Musisz do arimr okazać się fakturą zakupu wapna. Nikt nie będzie wymagał od Ciebie później kolejnego badania, czy ph Ci się podniosło czy nie.

Co do 2 części. Nie trzeba nawozić pola, żeby robić plan nawożenia pod ekoschemat. Tutaj już nikt żadnych faktur na etapie rozpatrywania ekoschematu nie wymaga. Jeżeli nawozisz obornikiem i chcesz to ująć w planie, to osoba od której odbierasz ten obornik musi go sobie też 'w stanach magazynowych' odjąć.

Nie wiem czy aby faktury na wapno są wymagane do tego ekoschematu.

Opublikowano

Ode mnie chcieli. I jeszcze oświadczenie, że na te działki na które brałem ekoschemat wapnowania nie było brane inne dofinansowanie z nfośigw. Nawet Pani chciała, żebym dopisał słowo nigdy. Czyli nie wiem, czy to 'nigdy' ma być, czy max 4 lata wstecz. Nie rozczulałem się bardzo nad tym bo i tak nigdy nie brałem żadnego dof. do wapna.

Opublikowano

w tym roku juz nie trzeba bylo tego oświadczenia załączać, pewnie był jakiś checkbox do zaznaczenia podczas składania wniosku. 

na wapno fv trzeba, co do nawozów jest napisane tylko że dopuszczalne sa dawki mniejsze niż wynika z planu