Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

no to dawaj ten cytat jak tak pisalem owiecy poganiaczu ...bo ja nie mam zadnych dzierzaw 🤪

ja to mogę dawac w dzierzawy i golic kaske za nic nie robienie 🤣😗

ja mam pole w kolo komina ..czego nie rozumiesz 😲

powtórzę ci bo  widze ze zapomniales ...razem z synem mamy 90 ha ..ja obrabiam teraz 35 ha a syn 55 ha ....potrafisz to pojąć czy rozrysowac obrazkami 🤪

Skończy się kombinowanie. Tata Bogdan zacznie zbierać fakturki dla siebie, a nie na synka vatowca😂

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano (edytowane)

Dla tego nie powinno być w ogóle dopłat okazałoby się kto jest wtedy prawdziwy rolnik

Większość by tu pewnie wyło bo gdyby nie dopłaty to już pod sklepem by siedzieli

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

dzierzawcy będą blagac teraz o umowy zeby mogli zlozyc o doplaty i grzecznie oddac wascicielowi doplacajac do interesu... 

Wiesz.. Ja u nas na wsi od kilku lat już praktykuję dzierżawa i dopłacanie, albo sam se zgłaszaj i się martw o kontrole itp itd.. i powiem Ci że część ludzi poszło na to, mam nadzieję że Ci najbardziej zatwardziali się złamią i akurat ha mi przybędzie, bo chętnych do dopłacania u mnie akurat brak.

Opublikowano

Największy HIT lat to jak wydzierżawiłem 3ha od gościa, któremu poprzedni rolnik płacił pół podatku za ha bo mówił, że jak ma płacić cały to on na minus wyjdzie, a najlepiej na 0, a takto z tego 1 ha zostanie mu koło 600 zł.

Opublikowano
10 minut temu, marulekk napisał(a):

Dla tego nie powinno być w ogóle dopłat okazałoby się kto jest wtedy prawdziwy rolnik

Większość by tu pewnie wyło bo gdyby nie dopłaty to już pod sklepem by siedzieli

To zapraszam na 5, 6 klasę, zobaczymy jaki będziesz rolnik, zwłaszcza przy obecnych cenach płodów i coroczną walkę z suszą. Jeszcze większy skowyt będzie, jak zacznie wołowina z zachodu płynąć a mleko od ukrów, to się okaże, że i dopłaty nie pomogą tym "prawdziwym' rolnikom na 4 klasie. 

Gdyby nie dopłaty, to na bank nikt kompleksów żytnio jałowcowych  nie będzie obrabiał, a ci co obecnie obrabiają, to i tak  z rolnictwa nie żyją

• Like 2
Opublikowano

Z tym aktywnym rolnikiem to dla mnie nie ma znaczenia jak będzie, bo każdy przepis da się obejść. 

Gorzej że dopłaty tylko z umową pisemną. Mam nadzieję że to nie wejdzie, bo wiem że ludzie nie są chętni podpisywać. Wolę wsiąść dopłaty i oddać właścicielowi bo tak to czasem jakieś suszowe wpadnie itd 

Opublikowano
3 minuty temu, jacor73 napisał(a):

To zapraszam na 5, 6 klasę, zobaczymy jaki będziesz rolnik, zwłaszcza przy obecnych cenach płodów i coroczną walkę z suszą. Jeszcze większy skowyt będzie, jak zacznie wołowina z zachodu płynąć a mleko od ukrów, to się okaże, że i dopłaty nie pomogą tym "prawdziwym' rolnikom na 4 klasie. 

Gdyby nie dopłaty, to na bank nikt kompleksów żytnio jałowcowych  nie będzie obrabiał, a ci co obecnie obrabiają, to i tak  z rolnictwa nie żyją

To mogliby dopłacać tylko do piochów, bo bardziej poszkodowany będzie ten rolnik co mieszka nad morzem i przewraca żółty pioch niż ten co gline w małopolsce przewraca, bo maszyny się tak samo zużywają na liczbę ha.

Opublikowano
9 minut temu, jacor73 napisał(a):

A myślisz że jakie ja mam ziemię głównie piąte, czwartych to znikoma ilość i nie beczę 

Nikt nie każe nikomu obrabiać można iść na etat 

Tylko te dopłaty socjale to wszystko poróżniły ludzi,  wypromowały cwaniaków bambrów i tak dalej

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, wilkołak napisał(a):

Pytanie jak długo będzie Ci sie chciało z darmo robić

Jak mi się nie będzie opłacało to po prostu pójdę na etat

Co do wołowiny tak ceny są super myślicie że ja się nie boję tego merkusor, I co ja mogę zrobić powieszę się? to wtedy rząd otworzy oczy , nie!

Nasz sprzedajny rząd dba o interesy obcych ale nie o swoich i zawsze tak było. Taka to już dola polskiego chłopa

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

A myślisz że jakie ja mam ziemię głównie piąte, czwartych to znikoma ilość i nie beczę 

Nikt nie każe nikomu obrabiać można iść na etat 

Tylko te dopłaty socjale to wszystko poróżniły ludzi,  wypromowały cwaniaków bambrów i tak dalej

a tak szczerze to jest jakiś plus z tego? Jeśli tak to powyżej 1000 zł? Nie liczę dopłat oczywiście.

Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Nie obrażać nikogo ale na 5 i 6 klasie to tylko sosny powinni rosnąć . Dopłaty do piachu kasa zmarnowana .

suszy niema wczoraj zasiane dziś rano popadało .

IMG_20250923_062712.jpg

IMG_20250923_095935.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Kowalsky30 napisał(a):

Skończy się kombinowanie. Tata Bogdan zacznie zbierać fakturki dla siebie, a nie na synka vatowca😂

a po co mi faktury jak ja mam hodowle i eko schematy ...🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Nie kupna, tylko sprzedaży płodów rolnych. Paliwo, części czy materiał siewny kupować na innych, tylko pogratulować rozumu dla tych co na to się zgadzają lub zgodzą

Na razie, to nic nie jest potrzebne, ustawa jest w powijakach a do tego Karolek nie jest chętny do współpracy z rządzącymi.

Nie ma obowiązku sprzedaży płodów rolnych w danym roku kalendarzowym, ale jak najbardziej można wykazać się fakturami zakupowymi!!!!, nasi w sumie to niewiele mają do gadania i tak musi wejść jeżeli nasi nie zatwierdza to wejdzie na warunkach unijnych ,co za problem kupić beczkę ropy i tonę nawozu na 10 ha gospodarstwo???, bo do tego sprawdzają się wytyczne zawarte w tym rozporządzeniu, takie gospodarstwo będzie spełniało już te warunki 😃  a strzeli taki delikwent ekoschemat przyoranie słomy+ poplon ozimy i nie będzie potrzebował niczego bo z automatu zostanie uznany za spełniającego warunki ( według mnie to jest burza w szklance wody), i całkiem ten szum niewiele wpłynie na rzeczywistość w temacie dopłat 

Edytowane przez ws71
  • Like 1
Opublikowano
46 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

a po co mi faktury jak ja mam hodowle i eko schematy ...🤣

Toć pisałeś, że za chwilę rezygnujesz całkowicie z bydła i żyjesz z dopłat i oszczędności😲

Opublikowano (edytowane)

Powinien wejść aktywny i umowy na piśmie, bo ludzie sobie oświadczają, źe mają umowę ustną a jak agencja wzywa żeby dostarczyć oświadczenie z podpisem i pesel wydzierżawiającego  to panika na grupach FB bo trzeba zwracać wstecz i sankcje w kolejnych latach. Ta ustawa uchroni ciemny lud przed tragediami bo takie Bogdany jacusie nie wiedzą w co się pakują. PiS jeszcze przymykał oko i wzywał tylko w przypadku wykrycia krzyżówki a Tusk se nie da dmuchać i w tym roku przypuścił szturm na dzikich dzierżawców

2 godziny temu, ws71 napisał(a):

Nie ma obowiązku sprzedaży płodów rolnych w danym roku kalendarzowym, ale jak najbardziej można wykazać się fakturami zakupowymi!!!!, nasi w sumie to niewiele mają do gadania i tak musi wejść jeżeli nasi nie zatwierdza to wejdzie na warunkach unijnych ,co za problem kupić beczkę ropy i tonę nawozu na 10 ha gospodarstwo???, bo do tego sprawdzają się wytyczne zawarte w tym rozporządzeniu, takie gospodarstwo będzie spełniało już te warunki 😃  a strzeli taki delikwent ekoschemat przyoranie słomy+ poplon ozimy i nie będzie potrzebował niczego bo z automatu zostanie uznany za spełniającego warunki ( według mnie to jest burza w szklance wody), i całkiem ten szum niewiele wpłynie na rzeczywistość w temacie dopłat 

U nas mocno wpłynie. Jakieś 3% doplatowcow ma jakąś krowę reszta  same tuzy które kosi raz w roku. To tylko w skali regionu miliony oszczędności

Edytowane przez Kowalsky30
  • Haha 1
Opublikowano

O widzę, źe w powyżej 900 mnpm można sobie użyczyć bydła do wypasu. Będzie ciekawie 

32 minuty temu, Celownik07 napisał(a):

@ws71 czy w projekcie jest okreslona  minimalna powierzchnia dla platnosci do produkcji roslinnej np. straczki pastewne?

Tej kwestii zmiany nie dotyczą. Nadal trzeba mieć minimum 1 ha do płatności

Opublikowano
5 godzin temu, ws71 napisał(a):

Małe gospodarstwo korzysta z usług , ropy nie potrzebuje, raczej musi sprzedać co rok , bo niem gdzie przechować