Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam. Od jakiegoś czasu pomagam koledze w gospodarstwie. Wykonuje jakieś proste prace ciągnikiem. Typu wywóz gnojowica, talerzowanie, siew itp. Problem mam niestety taki że kolega ma pobyt w szpitalu że wgledu na stan zdrowia i nie będzie mógł w najbliższym czasie pracować polu dlatego na mnie spadnie więcej prac polowych w tym orka. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dokładnie jak mam zakończyć orkę od miedzy czy od granicy pola jeśli miedzy nie ma. Chodzi mi o to w jaki sposób wykonać ostatni przejazd, dokładnie chodzi mi o to jak zrobić aby na ostani przejazd została mi cała szerokość pługa.  Jest to PŁUG 4 skibowy, obrotowy bez hydraulicznej regulacji szerokości. Różne prace wykonywałem ale orki niestety nie i trochę mnie to zastanawia i siedzi w głowie jak to dokładnie zrobić.

Edytowane przez zerek18
Błąd
Opublikowano

Nie wiem nie znam się ale raczej nikt nie kombinuje aby zostało na pełen przejazd pluga. Jedziesz tak aby ostatnia Skiba jechała po granicy /między, a przednie ewentualnie będą jeszcze raz mieszać to co orane.  Jedynie co może to wymagać wypłycenia regulacji cięgła ,bo przy normalnym ustawieniu jak ciagnik będzie szedł po oranym może ostania skiba  orać za gleboko.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak pole w miarę proste i orałes w miarę prosto to patrzysz sobie jak już jesteś blisko miedzy ile Ci zostaje i odcinasz tyle aby ostatnim przejazdem możliwie jak najwiecej zabrać jakby na "cały pług".

Wtedy ci wyjdzie fajnie równo ostatni przejazd.

Jak masz kliny i te kliny orzac obrotowym wyjda od miedzy wiadomo to ja sobie je np.wczesniej lekko wyrównuje żeby potem ostatnim przejazdem jakby zabrać wszystko na raz lub dwa wtedy pole ładnie wygląda.

Nie wywalasz tego co już zaorane na wierzch.

To są moje sposoby może ktoś ma lepsze.

Edytowane przez MarcinKa
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, izydor6280 napisał(a):

odcinasz tyle ile zostaje ot cała tajemnica

Czyli w ostatnim przejeździe nie wjeżdżam w bruzdę tylko ustawić się przy granicy i zaorać resztę pola i tak jak napisał kolega wyżej a przednimi skibami orać już po tej zaoranej ziemi?

Opublikowano

Jak masz wprawne oko i zostawisz sobie dobrze to bedziesz jechał w bruździe i orał tyle ile jest do miedzy.

Jak nie trafisz idealnie to pierwsze skiby będą ci brały zaorane.

Innej rady nie ma.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak wyżej ,na ostatni przejazd zostawić nie więcej niż szerokość robocza pługa . W pługu zagonowym jest nieco łatwiej ,bo można ustawić ( jak się da ) pług na równi z obrysem koła ciągnika i jechać przy granicy . W obrotowym  jest to też możliwe ,ale na ogół więcej komplikacji z przestawieniem pługa. Osobiście na ostatni przejazd zmniejszam głębokość orki o kilka cm ,ale skracam łącznik centralny aby pierwsza Skiba brała głębiej - lepiej kryje powtórnie odwróconą ziemię gdy koło nie jest prowadzone bruzdą.

Edytowane przez andrzej78
  • Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, andrzej78 napisał(a):

Tak jak wyżej ,na ostatni przejazd zostawić nie więcej niż szerokość robocza pługa . W pługu zagonowym jest nieco łatwiej ,bo można ustawić ( jak się da ) pług na równi z obrysem koła ciągnika i jechać przy granicy . W obrotowym  jest to też możliwe ,ale na ogół więcej komplikacji z przestawieniem pługa. Osobiście na ostatni przejazd zmniejszam głębokość orki o kilka cm .

Tylko jak to zrobić aby na ten ostatni przejazd zostawić nie więcej niż jedną szerokość pługa? Przedostatni przejazd zrobić nie na całą szerokość pługa tylko jechać po zaoranym tak aby na ostatni została mi mniej więcej cała szerokość?  

Sory chłopaki ale jakoś nie mogę tego ogarnąć 😄

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie ,przy przedostatnim przejeździe jedziesz np 80- 100 cm od miedzy , nie zważając na to czy jedziesz bruzdą czy po oralnym - tam gdzie jest zbyt szeroko na jeden przejazd.

Edytowane przez andrzej78
  • Like 1
Opublikowano
29 minut temu, zerek18 napisał(a):

Przedostatni przejazd zrobić nie na całą szerokość pługa tylko jechać po zaoranym tak aby na ostatni została mi mniej więcej cała szerokość?

Dokładnie.

Czyli wiesz już jak to ogarnąć.

Im lepiej trafisz tym lepiej wyjdzie ostatni od miedzy.

• Like 1
Opublikowano

W takim razie dzięki za każdą odpowiedź. Trochę mi się nakreślił plan jak to wykonać. 😁 Jak ziemia dobrze rozmarznie to będę próbować zostało jakieś 18 ha do zaorania na wiosnę. Będzie na czym popróbować. 

Nie chciałem tego zrobić w zły sposób żeby ludzie później nie mieli powodów do śmiechu że zawsze dobrze było zaorane a teraz taka fuszerka wyszła.

Opublikowano

Na tylu ha to się nauczysz.

No i ważne abyś też srodek też orał dobrze czyli podstawowe ustawienie pługa było w miarę bo jak narobisz "schodów" to raz że będzie nie ładnie a dwa pole potem trudno wyrównać.

I to bedzie bardziej raziło jak samo od miedzy kończenie.

Powodzenia.

Opublikowano

Pług jest ogólnie ustawiony. 

Na jesieni już nim orałem i ogólnie szło mi dobrze tylko właśnie przy miedzy słabo mi to wyszło.

W dodatku pole było na jednym końcu szersze niż na drugim i tam mi to sprawiło problem. Na prostych kawałkach powiedzmy że wyszło ok.

Opublikowano
5 godzin temu, zerek18 napisał(a):

Różne prace wykonywałem ale orki niestety nie

2 godziny temu, zerek18 napisał(a):

Na jesieni już nim orałem i ogólnie szło mi dobrze t

Ferie się zaczęły?