Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z olejem półsyntetycznym to też nie tak do końca pół. Sporo zależy od kraju. W jednym olej z dodatkiem bazy syntetycznej na poziomie 29% to olej mineralny a w innym majacy 26% to olej półsyntetycznym. Tak samo olej w technologi syntetycznej i olej syntetyczny to nie to samo i w zależności od kraju są różne  kategorie gdzie olej jest zaliczny. 

Jeszcze warto wspomiec że baza nie jest poważana ściśle z lepkościami 

Można spotkać syntetyczny olej 15W40 i mineralny 5W40

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, akmaly napisał(a):

Prosta i najważniejsza zasada to stosować olej zalecany przez producenta w instrukcji obsługi. Bez problemów w sprawnym silniku można zamiennie stosować oleje o różnej lepkości, ważne aby były zgodne z wytycznymi producenta. 

Tylko że zalecany przez producenta wtedy był olej stou Aral traktoral którego obecnie niema - wychodzi że tego castrola by trzeba stosować, poza tym zetor przez lata kombinował z tymi olejami bo co kilka lat zmieniał, mimo że konstrukcja przez lata była w zasadzie taka sama (wyjątek to dpf) więc średnio można jemu ufać, do tego dochodzi problem legalności oleji 

5 godzin temu, jaco512 napisał(a):

Kombinujesz z olejami na siłę.. kup do silnika Shell Rimula, Mobil delvac, do skrzyni utto.

Nic nie kombinuje, po prostu szukam najlepszej opcji, co do skrzyni to jest tam spirax i jest ok, a jeśli chodzi o rimulę to tylko x 15w40 bo nie jest niskoemisyjna, bo reszta z tej serii to raczej odpada (low emision)

Edytowane przez Kartoflorz
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kartoflorz napisał(a):

Tylko że zalecany przez producenta wtedy był olej stou Aral traktoral którego obecnie niema

Na pewno nie ma podanej normy jaką ma spełniać olej? 

A co na to wyszukiwarki producentów?

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
14 minut temu, jaco512 napisał(a):

W każdej instrukcji Zetora jest to podane, nawet na  poprzedniej stronie jest wstawiony screen. Api CG-4, CH-4

Oczywiście, tylko do tego wynalazku nigdy nie było instrukcji obsługi bo dealer miał to w d. i tyle

29 minut temu, akmaly napisał(a):

Na pewno nie ma podanej normy jaką ma spełniać olej? 

A co na to wyszukiwarki producentów?

Na wklejce na małej szybie nie było normy. Jakieś platinum trzeba będzie nalać ewentualnie jakąś ambre z nh lub arbor  i po kłopocie.

Opublikowano
11 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Właśnie, że są przeciwskazania ,bo mowa tu o nieco innej technologii - olej mineralny i olej półsyntetyczny - z syntetycznymi dodatkami uszlachetniającym ,który ma np dużo lepsze własności myjące itd.  Wyjątkiem jest sytuacja gdy bierzemy pod uwagę oleje wykonane w tej samej technologii ,np obydwa oleje mineralne ,a różniące się tylko lepkością.Ponadto oleje 15W40 to większą lepkość - bo gorszy wskaźnik lepkości ,grubszy film olejowy ,dlatego można przejść z oleju 10W40 na olej 15W40 ,gdy np silnik jest nieco bardziej zużyty,ale nie odwrotnie. Inaczej ma się sprawa gdy silnik jest po remoncie.

Bzdury.

SAE nie ma nic wspólnego z zastosowanymi bazami.

W tych olejach czy to 15w, czy 10w  jest max 2%bazy PAO (syntetycznej) reszta to grupa III tzw. hydrokraki, a w przypadku najtańszych olejów nawet grupa II

Opublikowano
Godzinę temu, akmaly napisał(a):

Niektórzy lubią odkrywać :) Zimą, pracy mniej to dwa dni można poświęcić na dywagacje o oleju :)

Bardzo śmieszne, jak to mówią kto pyta nie błądzi więc warto pytać, sprzęt nie jest moją własnością to tak jest jak temat się zgłębia na "zlecenie"

1 godzinę temu, jaco512 napisał(a):

Wiesz do czego służy internet i google, kilka sekund i .. https://www.cals.cz/zetorservice/files/1/NEW/Forterra_CL.html

Wiem, ale na to nie trafiłem nigdy jakoś - omijam stronę zetora po prostu, swoją droga to ciekawych rzeczy się dowiedziałem tam bo jednego roku zalecali wymianę (model 9641 ) co 300 a w kolejnym co 500 i olej CF a potem CH - 2007/8 -2009

Opublikowano
3 godziny temu, samtech84 napisał(a):

Bzdury.

SAE nie ma nic wspólnego z zastosowanymi bazami.

A w którym to fragmencie mojej wypowiedzi ujawniła się owa współzależność ?