Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, rolnikgospodarny95 napisał(a):

Pompa hydrauliczna wyje w Ursusie jaki może być objaw dodam że poprzedni właściciel mieszał oleje i idzie pianka

Widzisz, wiesz jaka przyczyna  objaw, po co pytasz?

Opublikowano

Wystarczy, że kiprowane były różne przyczepy i pomieszane są oleje w skrzyni. Poza tym z reguły mało kto wymienia olej w skrzyniach Ursusów i tylko dolewają co jest pod ręką. Najlepiej zrób tak jak poprzednicy piszą, wymień olej i filtry, będzie spokój. No chyba, że masz coś nieszczelne po stronie zasysania oleju do pompy i ssie powietrze

Opublikowano (edytowane)

Wyje czyli pompuje.

jestes pewien, ze na zadne złacza hydrauliczne nie idzie cisnienie (bo np cos sie w rozdzielaczu zacieło)?

Albo ze jakis domorosły mechanik nie robił modyfikacji (np dokłądajac rozdzielacz dodatkowy albo rozdzielacz do tura) i zrobił to w taki posób, ze coś jest żle?

ja bym szedł w te strone.

co nie zmienia faktu, ze, jesli wiesz, ze olej to przepracoweane zlewki, to jasna sprawa, ze nalezy wymienic.

aa i jeszcze jedno

Jak juz bedziesz zmieniał ten olej, to bron Boże nie wlewaj mu zadnego hipolu z beczki.

Bo to błąd.

Kiedys wszystkie oleje czy to hydrauliczne czy przekładniowe nazywały sie hipol.

A Hipol 6, ktory wg instruukcji jest do tylnego mostu ursusa, to zupełnie inny olej niz ten hipol co obecnie sprzedaja 85w140 czy tam 80w90.

Odpowiednikiem hipolu 6 beda współczesne oleje utto albo stou. najlepiej 10w40.

np to.

dobre i tanie.

https://allegro.pl/oferta/silesia-oil-agro-stou-10w40-20-l-zamiennik-agrifarm-stou-mc-10w40-13674254973

Edytowane przez nunu85
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja pierdziele 10w40 stou do 385??

Nie za bogato?

2 godziny temu, nunu85 napisał(a):

Nie chyba raczej nie tak to działa....

Opublikowano

właśnie tak. znajdź sobie archiwalne parametry hipilu 6, który zalecają w instrukcjach do ursusa i porównaj z obecnym stou/ utto. wyjdzie prawie że to samo. szczególnie popatrz sobie na lepkość w 100 stopniach, wskaźnik lepkości . wszystkie obecne hipole są typowymi olejami przekładniowy mi, a nie prxekladniowo- hydraulicznymi przez co są za bardzo lepkie.

i wówczas hydraulika na nich wyje i jęczy, szczególnie zimą. kolejne- z niczym innym sensownym się nie mieszają i powstaje piana. lanie hipolu to głupota/niewiedza.

Opublikowano

No tak ale hipol 6 byl mineralny a 10w40 to już nie mineralny olej wiec nie wiem czy dokładność ursusa jest w stanie przyjąć taki olej.

Nie wiem moze sie myle nie bede sie upierał bo nie siedze w ursusach ale wiem jaki jest 10w40 po rozgrzaniu w sensie płynności to czy tam szczelność będzie zachowana....

Powtarzam to są moje domysły ja mam stare reno na 10w40 i jest dobrze ale do ursusa balbym sie trochę 

Opublikowano
Rzecz jasna można lac też hipol 6 ( ale tylko ten 6, żaden inny się nie nadaje). Niemniej kosztuje on prawie że tyle samo co utto/ stou, a z niczym się nie miesza. A jak wlejesz do ursusa już ten utto/ stou, to problem mieszania olejów idzie w zapomnienie. Chyba że z jakimś innym starym ursusem gdzie też jest nie wiadomo co.
ten 10w40 też jest mineralny. to jakieś bajeczki jeszcze z czasów olejów silnikowych że 10w to musi być polsyntetyk a 5w to już na pewno syntetyk.
toż ci już wyżej napisałem o tych lepkościach (wskaźnik lepkości i lepkość w 100stopniach) że współczesne oleje utto/ stou są zdecydowanie bliżej tego co zalecał ursus w instrukcji obsługi niż współczesne hipole (inne niż hipol 6)
Opublikowano

U mnie po założeniu tura i dodatkowego rozdzielacza zaczęła wyć pompa przy ujemnych temperaturach, ale co się dziwić jak olej 80w90 Hipomax, trzeba będzie wymienić na inny.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, nunu85 napisał(a):

Wyje czyli pompuje.

jestes pewien, ze na zadne złacza hydrauliczne nie idzie cisnienie (bo np cos sie w rozdzielaczu zacieło)?

Albo ze jakis domorosły mechanik nie robił modyfikacji (np dokłądajac rozdzielacz dodatkowy albo rozdzielacz do tura) i zrobił to w taki posób, ze coś jest żle?

ja bym szedł w te strone.

co nie zmienia faktu, ze, jesli wiesz, ze olej to przepracoweane zlewki, to jasna sprawa, ze nalezy wymienic.

aa i jeszcze jedno

Jak juz bedziesz zmieniał ten olej, to bron Boże nie wlewaj mu zadnego hipolu.

Bo to błąd.

Kiedys wszystkie oleje czy to hydrauliczne czy przekładniowe nazywały sie hipol.

A Hipol 6, ktory wg instruukcji jest do tylnego mostu ursusa, to zupełnie inny olej niz ten hipol co obecnie sprzedaja 80w czy tam 80w90.

np to.

dobre i tanie.

https://allegro.pl/oferta/silesia-oil-agro-stou-10w40-20-l-zamiennik-agrifarm-stou-mc-10w40-13674254973

Hipol 6 to olej 80W

Utto 10w30 to też oleje 80W

Edytowane przez samtech84
Opublikowano

Otóż to.

A wszystkie inne hipole sa 80w90 albo co gorsza 85w140, czyli gęste mazuty w porównaniu do tego co powinno być lane.

I potem sie ludzie dziwią, ze olej sie pieni, ze pompy wyją etc.

Dlatego własnie od samego poczatku pisze, zeby lac jakies utto/ stou, to zaleta bedzie taka, ze bedzie to juz mieszalne w prawie ze wszystkimi innymi olejami z innych traktorów i nic sie nie zważy.

Hipol 6 niby tez dobry, ale on juz taki chetny do mieszania nie jest (a kosztuje praktycznie bardzo podobnie jak powyższe, to nie ma sensu w niego isc.

Sam tego tematu nigdy tak głęboko nie drązyłem, dopóki nie został mi po wymianie w steyrze olej utto.

Nowy traktor, piszą, zeby wymieniac po 1200 godzinach to wymieniłem, a olej wyglądał jak nówka, czysty, zółciutki.

To sobie pomyslalem, zal to oddawac za darmo, zaryzykuje i wleje do ursusa.

O dziwo wówczas dla mnie, hydraulika w ursusie zaczeła chodzic ciszej, płynniej, mniej obciążała silnik, szczególnie zimą.

Mija juz ponad 10 lat jak na takich olejach jeżdżę w ursusie i wszystko działa jak złoto.

Napęd ciągnie, przekaźnik kręci, wzmacniacz pieknie pracuje.

Same zalety, zero wad.

Zdziwiony tymi pozytywnymi efektami przestudiowalem dobrze stare instrukcje i właśnei wyszło, ze tak kazali lać hipol 6, a nie hipol przekładniowy jak to sie zawsze brało z beczki.

Opublikowano

Ja w Zetorku 16245 też jeździłem na UTTO 10W40 bo miałem już inne ciągniki z tym olejem. Chodził bez zarzutu, jak kolega wyżej pisze