Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuje 4 wyjść hydraulicznych w zetorze do zestawu uprawowo siewnego jedno wyjście do hydropaku i dwa do znaczników hydraulicznych a do czwartego podpięty byłby ładowacz czołowy. Tak jak na zdjęciu zetor ma 2 wyjścia zasilające (1 i 2) i trzeci to wolny spływ (0). Z tego co się orientuje rozdzielacz musiałby być podpięty pod wyjście 1 i 2 a sterowanie tymi 4 wyjściami odbywałoby się za pomocą oryginalnej dźwigni przy pomocy jakiegoś guzika który na zmiane po naciśnięciu przełączałby ciśnienie na pierwszą lub drugą pare wyjsc hydraulicznych. Chyba że się mylę i działa to inaczej? Pytanie czy ten rozdzielacz dodatkowej sekcji ze zdjęcia jest warty kupna i jak wygląda jego działanie czy tak samo jak napisałem czy jednak nie, jak z żywotnością i awariami tej cewki sterującej i czy ten rozdzielacz musi mieć powrót oleju do skrzyni

post-125978-0-39094400-1429033431.jpg

Screenshot_20250202_085847_Allegro.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, akmaly napisał(a):

Może lepiej założyć większy rozdzielacz?

Taki w zupełności wystarczy nie potrzebuje więcej niż 4 wyjść hydraulicznych tylko zastanawiam się w jaki sposób działa i czy jest wart swojej ceny 

Opublikowano
37 minut temu, kuba13x napisał(a):

Taki w zupełności wystarczy nie potrzebuje więcej niż 4 wyjść hydraulicznych tylko zastanawiam się w jaki sposób działa i czy jest wart swojej ceny 

No ale masz jedna sekcje a proponuję trzy sekcyjny rozdzielacz na stałe zamontowany w ciągniku. 

Opublikowano
3 minuty temu, akmaly napisał(a):

No ale masz jedna sekcje a proponuję trzy sekcyjny rozdzielacz na stałe zamontowany w ciągniku. 

trzy sekcyjny czyli 6 wyjść hydraulicznych a i tak tylu nie wykorzystam plus ten dzielnik potrzebuje tylko podciągnąć kabel do cewki i zamontować guzik a przy zwykłym rozdzielaczu robi się duża ilość przewodów w kabinie i mniej miejsca😉

Opublikowano
18 minut temu, Desperado napisał(a):

Teoretycznie podłączasz do już istniejącego rozdzielacza zwykłego np, 2 sekcje, niby do 1 i 2 szybkozłącza w ciągniku też powinno działać, tylko tu nic nie pisze o guziczku na prąd.

bo z cewki wychodzi kawałek przewodu który trzeba podprowadzić pod prąd i podłączyć jakikolwiek guzik aby można było zmieniać przepływ oleju albo na pierwszą albo na drugą pare wyjść a oryginalna dźwignią natomiast puszcza się ciśnienie na poszczególne wyjście😉

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

No jeśli tak to co za problem, najprościej by było.

najprościej i nie ma plątaniny ani wycieków przewodów poźniej w kabinie natomiast chodzi mi o to czy ten dzielnik musi być wpięty w powrót oleju tak jak zwykłe rozdzielacze

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, escha napisał(a):

Jaki to jest Zetor? 

zetor 7340 oryginalnie ma 2 wyjścia a trzecie to wolny spływ natomiast potrzebuje 4 wyjść do zestawu uprawowo siewnego 

Edytowane przez kuba13x
Opublikowano

Dzielnik jak sama nazwa wskazuje rozdziela strumień oleju, czyli sterujesz rozdzielaczem z ciągnika na dwa gniazda, zasilacz cewkę i przełącza na drugą parę. 

nadal lepszym rozwiązaniem pozostaje zamontowanie 3 sekcyjnego rozdzielacza, jedna para do tura, druga do hydropaku i trzecia do znacznika. Ewentualnie 2. sekcyjny i podłączenie do tura na trójniku z zaworem 0-1.

Opublikowano
2 minuty temu, akmaly napisał(a):

Dzielnik jak sama nazwa wskazuje rozdziela strumień oleju, czyli sterujesz rozdzielaczem z ciągnika na dwa gniazda, zasilacz cewkę i przełącza na drugą parę. 

nadal lepszym rozwiązaniem pozostaje zamontowanie 3 sekcyjnego rozdzielacza, jedna para do tura, druga do hydropaku i trzecia do znacznika. Ewentualnie 2. sekcyjny i podłączenie do tura na trójniku z zaworem 0-1.

dlaczego lepsze

Opublikowano

Bo na stałe, możesz sterować siłownikiem jedno i dwustronnym w zależności od potrzeb, nie redukujesz  przepływu dodatkowym rozdzielaczem, sterujesz tylko dźwignia bez żadnych przycisków.

Opublikowano
10 minut temu, akmaly napisał(a):

Bo na stałe, możesz sterować siłownikiem jedno i dwustronnym w zależności od potrzeb, nie redukujesz  przepływu dodatkowym rozdzielaczem

Jak podłączysz zasilane bezpośrednio pod pokrywę pompy, inaczej tak samo obciążasz oryginalny rozdzielacz 2 czy 3 sekcyjnym, albo jeszcze bardziej jak w tym co pokazał.

Opublikowano

Przy cewce miałby tylko przycisk na desce rozdzielczej, sterował by dźwigniami ze starego rozdzielacza. Dobra opcja by zachować ciągnik w oryginale. 

Jeśli montował by rozdzielacz 3 sekcyjny to trzeba ciąć kabinę na 8 przewodów albo jakoś przez okienko 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, raven18 napisał(a):

Przy cewce miałby tylko przycisk na desce rozdzielczej, sterował by dźwigniami ze starego rozdzielacza. Dobra opcja by zachować ciągnik w oryginale. 

Jeśli montował by rozdzielacz 3 sekcyjny to trzeba ciąć kabinę na 8 przewodów albo jakoś przez okienko 

dokładnie a zamiast przycisku na desce rozdzielczej to będzie on w miejscu oryginalnej dźwigni która zostanie wymieniona na taką z wbudowanym już guzikiem także w kabinie praktycznie obędzie się bez zmian a ten dzielnik wystarczy tylko gdzieś z tyłu przykręcić do kabiny i bez większych przeróbek będzie się sterować 4 wyjściami

Edytowane przez kuba13x
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, raven18 napisał(a):

Za dużo to nic nie trzeba ciąć, ja mam minimalnie wycięte w blasze koło dolnej szyby, i 4 szybkozłącza na błotniku, podłączenie do 2 na szybkozłącze i drugi na spływ. To na przycisk nie jest głupi pomysł, jednak operowanie dużo i szybko dźwignią od wywrotu, prędko może wykończyć sprężynę blokującą spływ, bo pęknie i tyle będzie.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
6 minut temu, Desperado napisał(a):

Za dużo to nic nie trzeba ciąć, ja mam minimalnie wycięte w blasze koło dolnej szyby, i 4 szybkozłącza na błotniku, podłączenie do 2 na szybkozłącze i drugi na spływ. To na przycisk nie jest głupi pomysł, jednak operowanie dużo i szybko dźwignią od wywrotu, prędko może wykończyć sprężynę blokującą spływ.

wyjdzie w praktyce jak to będzie 

Opublikowano
W dniu 2.02.2025 o 14:00, kuba13x napisał(a):

wyjdzie w praktyce jak to będzie 

Zamontowałeś ten rozdzielacz do zetorka bo do c360 myślę też taki założyć?